Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

4510 forintos tartozásért is árvereztek már el lakást

4510 forintos tartozásért is árvereztek már el lakást
A kilakoltatási moratórium végén utcára kerülhetnek azok az adósok, akiknek elárverezték a lakását. A jelenleg futó licitekből szemezgettünk, akad olyan adós, aki 39 ezer forintos telefonszámlája miatt veszíti el 97 négyzetméteres házát.
Március elsejétől nem védi a kilakoltatási moratórium azokat az adósokat, akik ellen tartozásuk miatt végrehajtási eljárás indult, vagy már el is árverezték az ingatlanukat. A Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint az idén várható kilakoltatások száma nem éri el az ezret, hatszáz esetre számít.

Sokan úgy gondolják, a legtöbb árverés a tavaly forintosított devizahitelek miatt indult, pedig számos olyan eset is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapján, ami azt mutatja, a rezsitartozás miatti végrehajtás legalább olyan gyakori, mint a bedőlt hitelek miatt indított eljárás.

Az elektronikus árverési felület szerint Csongrád megyében idén eddig 64 ingatlan került kalapács alá, a legolcsóbb egy 80 ezer forintos szegedi, udvari lakás, a legdrágább pedig egy 26,1 millió forintos csongrádi épület. Igaz, mindkét licit fél árról indul, azaz 40 ezerért is lehet ingatlant venni Szegeden, de a 73 millió forint tartozással terhelt, 715 négyzetméteres csongrádi raktárért is elég lehet 13,05 millió forintot adni.
A legmeglepőbb végrehajtás éppen a 80 ezer forintért meghirdetett Szivárvány utcai lakásért indult.

A kifüggesztett tájékoztató szerint K. Miklós 4510 forinttal maradt adósa a Szegedi Közlekedési Kft.-nek, amiért a cég végrehajtást kért. Megpróbáltuk a férfit a megadott címen elérni, de a szomszédai azt mondták, nem az árverési címen lakik. A legolcsóbb valóban lakható házra Nagymágocson lehet licitálni, a lakottan 400 ezer forintért meghirdetett 3 szobás, 97 négyzetméteres házra 280 ezer forinttól indulhat a licit. Az ingatlant egy 39 ezer forintos telefonszámla és egy 12 ezer forintos vízdíjszámla miatt veszíti el S. János.

Bedőlt lakáshiteles ingatlanra 1 millió 750 ezer forinttól lehet licitálni, a szegedi, Alsó kikötő sori 30 négyzetméteres lakást 5,4 milliós adósság miatt árverezik. Magánszemélyek között az árverezési adósságlistát a mórahalmi B. István vezeti, 50 négyzetméteres társasházi lakását közel 15 millió forint tartozás terheli.
Azt, hogy a végrehajtók pontosan hány esetben tettek az utcára embereket 2015-ben, nem tudjuk. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar kommunikációjáért felelős Igazságügyi Minisztérium szerint nincs „a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnak olyan adatbázisa, amelyből a kért adatokat le tudja szűrni". 2013-ban még ezt pontosan tudták, akkor 9 esetről számoltak be.


Kép: Végrehajtók rendőrökkel az egyik újszegedi társasháznál. A moratórium véget ért, az adósokat utcára lehet tenni. Archív fotó: Segesvári Csaba
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük Szeged legnagyobb kátyúját!

Keressük Szeged legnagyobb kátyúját!
Még igazi tél sem volt, máris nyílnak a kátyúk az utakon és a járdákon, mint a tavaszi virágok. Tovább olvasom