Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

45 millió forint a vidék örökségére

Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa - Öttömös temploma, Ruzsa közösségi háza és Pusztamérges templomkertje újul meg a következő hetekben összesen 45 millió forintból.
Már felállványozták a 73 éves, helyi védettségű öttömösi templom tornyát. 10,3 millió forintos uniós támogatással – amelyet a plébánia a vidéki örökség megőrzése pályázaton nyert – kívül és belül is felújítják. Kuris László, a plébánia pályázati referense elmondta: a templom megrongálódott harangtornyából négy métert visszabontanak a napokban, hogy új pillérek épülhessenek. Renoválják a szétrepedt előtetőt és a teljes homlokzatot, valamint javítják a tetőt. Az omladozó mennyezet alá acélszerkezetre erősítenek stabil álmennyezetet.

Pusztamérgesen a műemlék templom kertje szépül meg, most végzik az utolsó simításokat. 6,6 millió forint támogatásból felszedték az elhanyagolt betonlapokat, helyükön az épülettel harmonizáló, egységes képet nyújtó templomkertet alakítanak ki. A park pihenésre és programok szervezésére is alkalmas lesz. Újra cserélték a piaci asztalokat, a meglévő pavilonhoz pergolasort illesztettek, kényelmes padokat helyeztek ki, a hűsölést ivókút is segíti.

A ruzsai plébánia 27,5 millió forintot fordít a templom melletti egyházi épület felújítására: közösségi ház lesz belőle, amelyet a plébánia által ellátott másik két település, Pusztamérges és Öttömös közösségei is használhatnak. Az összegből 25,9 millió forint uniós támogatás, a többit a püspökség segítségével és adományokból biztosítják. A régi épület főfalait szigetelik, betonozzák, a homlokzatot hőszigetelik. A bejárat és az előtér balesetveszélyes szerkezetét elbontják, helyére nagyobb helyiséget építenek. Cserélik a nyílászárókat, és új tető is készül. A kistermet, a nagytermet, a könyvtárszobát és a teakonyhát padlólapozzák. A három terem egybenyitható lesz, ezáltal 51 négyzetméteres, akár 40 vendég befogadására alkalmas új közösségi ház jön létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-learning roadshow Szegeden

November 19-én E-learning roadshowt rendeznek Szegeden. A rendezvényen való részvétel ingyenes! Tovább olvasom