Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

46 millió forint a helyi értékek védelmére

Szeged - A panelházak mellett a helyi védelem alatt álló épületek felújítását is támogatja a szegedi önkormányzat. Rosszabbul járnak az országos műemléki védelmet élvező házak tulajdonosai, arra nincs támogatás.
- Bár kértük, hogy az 1864-ben, vagyis a nagyárvíz előtt épült házunkat nyilvánítsák műemlékké, az országos hatóság nem vette oltalma alá, így „csak" a város helyi védettségű épületeinek listájára került fel. Kívül-belül megőrizzük eredeti értékeit – hallottuk a Zárda utca 22. szám alatti sarokház tulajdonosától, Deák Judittól. A család nem bánta, hogy a felsővárosi templom és rendház szomszédságában álló házukhoz a védelemmel együtt sok-sok megszorítást is kaptak, bár így minden felújítás többe kerül. Pár éve renoválták a tetőt és a csatornát, helyreállíttatták az ablakokat a körülöttük látható egyedi kerettel, a külső falakról eltüntették a kábeleket. A homlokzat vakolásához és festéséhez kértek és kaptak városi támogatást, több mint két millió forintot. A munka még nem fejeződött be; terveik szerint megint pályáznak.

Szeged elsőként vezette be hat éve, hogy önkormányzati támogatásra pályázhatnak a fejlesztési irodához a helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai. Az első évben összesen 6 millió volt a keret, azóta fokozatosan emelkedett, idén 46 millió forint. A pénz, ha a panelrekonstrukció támogatására adott városi százmilliókhoz viszonyítjuk, kevés. Sz. Fehér Éva főépítész szerint a mostani igényekhez képest elég, ugyanis ezt sem merítik ki a kérelmezők. Legtöbben, heten 2001-ben pályáztak. A legkisebb, 627 ezer forintos támogatást egy kapu helyreállításához ítélte meg a bírálóbizottság, a legtöbb pénzt egy teljes homlokzatrenoválás kapta lábazat- és tetőfelújítással: 6,3 millió forintot.

Deák Judit: Büszkék vagyunk a házunkra, értéket őrzünk. Ilyen volt, ilyen lett. Fotó: Frank Yvette
Deák Judit: Büszkék vagyunk a házunkra, értéket őrzünk. Ilyen volt, ilyen lett.
Fotó: Frank Yvette

A kiírás szerint csak a külső homlokzatot érintő beavatkozást segíti a város, augusztus végéig lehet pályázni. Azokban a társasházakban, ahol a tulajdonostársak között az önkormányzat is szerepel, fizeti az önrészt is. Idén új, hogy az eddigi, mindenre érvényes 50 százalékos támogatást a különösen drága faszerkezetű nyílászáróknál felemelte a város 65 százalékra. Mostantól nemcsak kivitelezésre, hanem tervezésre is lehet pénzt igényelni. Új az is, hogy nem csupán Szeged 409 védett épülete kérhet pénzt, hanem kivételesen kijelöltek egy, a városnak fontos övezetet, ahonnan elfogadnak kérelmet: az úgynevezett Agora tömbjét, a felújítás alatt álló Gutenberg utca környékén.

Műemlékre nincs pályázat

Rosszabbul jár az állami műemléki listára vett közel 160 szegedi épület tulajdonosa; ezeknek az épített értékeknek a rendbetételét – bár a törvényben benne szerepel – a műemlékvédelmi hivatal nem támogatja. Nagyobb uniós pályázatokon turisztikai célú felújításhoz lehet pénzt kérni. Magántulajdonosoknak a Nemzeti Kulturális Alap kerete áll rendelkezésükre 50 százalékos támogatással: egy évre országosan 13 millió forint összesen. Ebből idén nem nyert egyetlen szegedi kérelmező sem.

Olvasóink írták

 • 4. Brumee 2010. július 14. 10:40
  „Csak arra volnék kíváncsi,hogy a volt Légszesz gyár főépületét, az önkormányzat miért nem veszi műemlék védelem alá?A nagy Szegedi árvíz idején már állt.Rajta van az 1890-ben kiadott Nagy Pallas Lexikon Szegedi térkép mellékletén is.Ez az épület a Kossuth Lajos sgt-Damjanich u sarkán van.Talán az önkormányzat szemet huny egy kis ingyen áramért,és pusztuljon ez a gyönyörű épület?”
 • 3. Fremen 2010. július 13. 00:04
  „Még mindig nem kaptam arra választ, hogy a Lázár Szvetozár nevű "főrendőrről" szóló cikkekhez ugyan miért tilos hozzászólni?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lazar_szvetozar_20_eve_uldozi_a_rosszfiukat_/2164721/

  Úgy megírnánk, hogy mennyire becsüljük, hogy a legalább 160 kilójával, hogy lohol a kisportolt "rosszfiúk" nyomába.:)))

  Kapaszkodjatok meg kedves fórumozók!

  A fenti cikk június 22-én látott napvilágot. Én másnap írtam néhány viselt dolgáról a cikkhez. Azóta ezeket törölték, sőt minden hozzászólást töröltek valamiért.:)))

  Nos, pénteken kaptam az infót, hogy tudják ám Lázárék, hogy ki vagyok. "Kinyomozták". Nyomozták annak ellenére, hogy a hozzászólásaim megírása után magánlevélben kerestem meg őt személyesen iwiw-en.

  Most töri a fejét, hogy tesz-e ellenem feljelentést. És biztassa mindenki, hogy tegyen! Minden róla szóló állításomat tucatnyi tanúval és dokumentummal tudom alátámasztani. :)))”
 • 2. Fremen 2010. július 13. 00:03
  „Keka, illett volna, illett volna. Mit vársz ezektől? Arról miért nem születik cikk, hogy a Kígyó u. 2 számú ház Kígyó utca felőli homlokzatára két szál 1 mm-es dróttal erősített fel Botka egy legalább 20-30 kg-os stukkót? A drót idővel el fog fáradni, a kődarab meg jól ráaesik egy a Budapest bank előtt sétálgató gyanútlan ember fejére.

  Sztem ennek direkt, előre örül Botka, mert ők ilyenek.”
 • 1. keka 2010. július 12. 15:11
  „Annyit azért illett volna megemlíteni, hogy pl az Árvíz előtti házak, a Napsugaras házak védettségét, és a helyi védett ingatlanok fölújításához tartozó pályázati alap létrehozását is Dr Szabó László képviselő ( Szögedi Védegylet) javasolta!
  http://www.ujszeged.hu/?page=modind_napsugaras
  http://www.ujszeged.hu/?page=arvizelotti
  http://www.ujszeged.hu/?page=helyivedett
  http://www.ujszeged.hu/?page=felujitasialap”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balcsi Robcsival nyert medencét

"Még mindig nem hiszem el, hogy ez komoly!" Tényleg szerencsét hozott a tízéves szegedi Budai Kristófnak kabalája. Tovább olvasom