Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

4,6 millió forint lehet a tét

Szeged - A lakástámogatások július 1-jétől várható felfüggesztése miatt megrohamozzák a bankokat a fiatalok. Azok kaphatnak legfeljebb 4,6 millió forint kedvezményt, akik június 30-áig benyújtják szocpol iránti kérelmüket. Sokan vannak úgy vele: ami jár, az jár, nem hagyják ott az államnak.
Átlagosan 2,4 millió forint ingyenpénzt takar a szocpol elnevezés, ekkora összeggel támogatja az állam a 2 gyermekes, fiatal, lakásépítő házaspárokat. A szociálpolitikai támogatást legfeljebb 4 gyerek után lehet felvenni, összegét 4,6 millió forintban maximálták.

Közel egy hónapja a kormány várható megszorító intézkedései között már bejelentették, hogy biztosan felfüggesztik a szocpolt, a félszocpolt, valamint a lakáshitelek kamattámogatását. Tegnap Bajnai Gordon programismertetőjéből pedig egyértelművé vált. Nincs olyan fiatal házaspár, aki ne tudná, mit veszít, ha tervezett lakásvásárlását nem sikerül előbbre hozni. Az újszegedi lakótelep játszótérén a kis Szabolcsot hintáztató Petrovics Rozália mondta: tervezték, hogy családi házba költöznek valamikor, de most záros határidőn belül dönteniük kell. Különben elveszik a szocpol. Rácz-Fodor Attiláné, aki 4 gyereket nevel, azt mesélte el: nem férnek már hatan az 1 plusz 2-es panellakásban, ezért mindenképpen váltaniuk kell. Mivel megtakarításuk alig van, nem szeretnék, ha a 4,6 millió forint kárba veszne.

A szegedi Petrovics Rozália a kis Szabolccsal. Nekik is gyorsan kell dönteniük. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Petrovics Rozália a kis Szabolccsal. Nekik is gyorsan kell dönteniük.
Fotó: Karnok Csaba

Két bankot kérdeztünk meg, észlelik-e már a rohamot a szocpolért. Csák Csongor, az MKB Bank marketing- és kommunikációs igazgatóságának szakterület-vezetője azt nyilatkozta, az utóbbi hetekben enyhén emelkedett a szocpolt felvevők száma, de részletes adatokat nem áll módjukban megadni. Dulkai Nikolett, a CIB Bank kommunikációs szakértője a következő választ adta: észlelték a megugrott érdeklődést. Az eddigi átlaghoz képest, még a szigorítások bevezetése előtt, valószínűsíthetően tovább emelkedik majd a kedvezményt igénylők száma. A támogatott hitelek megszűnését követően szerinte az ügyfelek túlnyomó része deviza alapú hitelt fog igényelni, mivel a tisztán piaci feltételekkel igényelhető, piaci kamatozású, forint alapú hitelek nagyon drágák.

Támogatás, számokban

A szocpolnak hívott lakásépítési, -vásárlási kedvezményt a 40 évnél fiatalabbak kérhetik. Ha már az egyik házastárs átlépte a negyedik ikszet, kiesnek a körből. Feltétel az is, hogy nem lehet lakás a nevükön. A szocpolt a bankokban lehet igényelni adásvételi szerződéssel, hiteles tulajdoni lappal, engedélyezett építési tervekkel, és így tovább. Félszocpol a használt lakások vásárlásakor, vagy meglévő bővítésekor jár a gyermeket vállaló fiataloknak. A szocpol mellett támogatott lakáshitelt is lehet igényelni: miután ezt is eltörlik, egy 5 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 35-40 százalékkal, havi 20 ezer forinttal megemelkedik.

Olvasóink írták

 • 2. csanyiv 2009. április 21. 18:04
  „Miért lenne a szocpol (amúgy LÉK) hitelhez kötve? Semmi köze egymáshoz azon kívül, hogy a bankon át folyósítják azt is az eladónak - csak sok ember mindössze ennyi önrészt bír felmutatni. Ha már hitel, akkor munkáltatói igazolás, még szép - de ki az a kamikáze, aki állás nélkül be mer vállalni egy évtized(ek)en át fennálló, havi többtízezer forintos rendszeres kiadást. Nem kell mindenkinek lakásvásárlást vállalni, mint ahogy önerő nélkül autót sem kell vásárolni. Vannak és voltak a lakhatásnak egyéb módozatai, nyugaton sokkal inkább dívik is, csak valamiért nálunk mindenki a saját tulajdonhoz ragaszkodik (erőn felül is) és a röghözkötöttséghez. Aztán kész a baj, ha a szülővárosában nem kap a végzettségének megfelelő munkát, csak 100 kilóméterrel arrébb.”
 • 1. Horton 2009. április 21. 08:27
  „Ez, jó....
  Akkor nézzük csak:
  1. Jelen esetben baromi jó dolog a szoc.pol., de mindenképp hitelhez kötik, ami szerintem gusztustalan.
  2. Ha már hitel, akkor munkáltatói igazolás...ami, vagy van, vagy nincs./ munkanélkül /
  3. Egyre többen vagyunk-, leszünk, aki eddig sem tudták bevállani a lakáshitelt, és ezután meg pláne nem tudják majd.
  4. Mivel a lakáshitelt köti, egy bizonyos százalékos önerőhöz, ezért hiába futnánk a " nekem is jár " szoc. pol.-ért, ha nincs mire megigényelni...

  Szóval, ez egy ördögi kör.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marihuána Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Százharminc tő, fejlődésében középidősnek számító vadkendert találtak a nyomozók egy… Tovább olvasom