Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

4–40 milliót kell spórolni az iskoláknak

Szeged - Az önkormányzati fenntartású szegedi iskoláknak intézményenként 4–40 millió forintot kell megtakarítaniuk idén a dologi kiadásaikból és a nem rendszeresen járó személyi juttatásaikból. Az igazgatók nem kívántak lapunknak nyilatkozni arról, hogyan spórolják meg a fenti összeget.
Megírtuk: a pénzelvonásról pénteken tájékoztatták a városházán az önkormányzati fenntartásban működő iskolák igazgatóit. Ezután közleményt adott ki a polgármesteri kabinet. Egyebek mellett azt írta: bár a kormány jelentős forrásokat von el az önkormányzattól, Szeged költségvetése a korábbi évekhez hasonlóan idén is egyensúlyban lesz, hiány nélküli büdzsét terjeszt a közgyűlés elé Botka László polgármester. Nem is tehet mást: az új államháztartási törvény szerint nem lehet veszteséges költségvetést elfogadni. Márpedig ha a városi közgyűlés nem fogadja el február végéig a költségvetési rendeletet, a Magyar Államkincstár felfüggeszti a település finanszírozását.

A csökkenő állami támogatás, valamint a kormány által a munkáltatóknak kötelezővé tett bérkompenzáció több száz millió forintos pluszterhet jelent az önkormányzatnak. A polgármester korábban már elmondta, ezt a pénzt egyetlen módon lehet kigazdálkodni: az önkormányzati cégek és intézmények hatékonyabb működésével. A kabinet közleményében az áll: „Szeged iskoláinak és intézményeinek működési költségvetése 18 milliárd forint, amiből évente rendszeresen mintegy 1 milliárd forint pénzmaradvány képződik, amelyet eddig is elvont a költségvetés zárszámadásakor az önkormányzat. Ebben a szűk esztendőben nem történt más, minthogy mintegy 800 millió forinttal eleve csökkent az iskoláknak, intézményeknek szóló előirányzat, mert csak így biztosítható a költségvetés egyensúlya."


A városháza szerint ez egyszerű pénzügytechnikai döntés, nem szabad, hogy megérezze az iskolarendszer – ez a pénz a kasszában volt. Forrásunk szerint csak az a különbség: most nem év végén vonják el, hanem nem adják oda.

Szerettük volna megkérdezni az iskolaigazgatókat, hogyan, miből takarítanak meg újabb pénzeket, de az intézményvezetők nem kívántak nyilatkozni. Még név nélkül sem. Lapunk információja szerint intézményenként 4–40 millió forintot kell megtakarítaniuk idén az iskoláknak a dologi kiadásaikból és a nem rendszeresen járó személyi juttatásaikból. Értelemszerűen a kis költségvetésű általános iskoláknak kevesebb, 4–8 milliót, a milliárdos költségvetésű, szakközépiskolákat és szakiskolákat tömörítő iskolabokroknak pedig 20–40 millió forintot kell spórolniuk.

Lapunk úgy értesült, hogy a rendszeresen járó juttatásból, tehát a munkabérből nem takarékoskodhatnak az iskolák. Mindez azt jelenti városházi forrásunk szerint, hogy idén nem lesz pedagóguselbocsátás.
Hogy jövőre mi lesz, nem tudni. Ismert: a köznevelési törvény szerint 2013. január 1-jén valamennyi önkormányzati iskola és kollégium átkerül az államhoz. Szegeden ez 19 általános iskolát, egy zeneiskolát, 7 középiskolát – amiből négy nagy szakképző 13 tagintézménnyel –, valamint egy 6 tagintézménnyel rendelkező kollégiumot érint.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. virág25 2012. február 03. 17:05
  „Az vagyok.”
 • 86. mozdony 2012. február 03. 09:48
  „Kedves Virág!
  Sajnálom,hogy ennyi rossz tapasztalatot szereztél!Biztos van ilyen is,mint ahogy minden szakmában van ilyen is meg olyan is.Gyermekeim révén igazából beleláttam a dolgokba és sokkal több jót tapasztaltam,mint rosszat.Amikor egy gyerek semmilyen módon nem hajlandó a munkára,nem lehet ott tartani,nem lehet külön behívni és a szülő sem partner,akkor bizony a buktatás a megoldás.Látni kell ,hogy van 1-1 gyerek ,akinél csak ez vezet eredményre,98% -a következő évben helytáll.Ha mások szerint is olyan jó a pedagógus szakma,akkor csak buzdítani tudok mindenkit ,ide jelentkezzetek.Szülőtársaim valamennyien úgy nyilatkoznak,hogy semennyiért nem lennének pedagógusok,de aki úgy látja a takintély a mai világban az iskolában csak az észtől és a szívtől függ,azoknak azt mondom:hajrá!Neked is szívből kívánom,hogy gyerekeid ezt a hivatást válasszák!A vitát befejezettnek tekintem.Üdvözöllek!”
 • 85. virág25 2012. február 02. 23:52
  „Mozdony, aki nem tudja elvégezni a vállalt feladatot keressen más munkát magának! Azt a bizonyítványt kellene magyarázni ami ez említett méréseken mutatja az iskolában folyó munka színvonalat. Régen más volt, igen, de akkor is voltak nagy osztálylétszámok, sőt összevont osztályok! A tanító úrnak meg tekintélye volt! Talán mert volt valami a fejében és a szívében! (Kontraszelekció) Egyébként ma is van, sokkal kevesebb, de van jó pedagógus. Tudod aki tanít, oktat és nevel is! Hidd el, ha mindenki rendesen elvégezné a feladatát és következetes lenne nem lenne ennyi probléma. Csak mindig beleszól valami érdek...... Mi az, hogy nincs eszköz? Nálad ez a buktatás????? (Szerinted mi az, ha a 22 éve a pályán lévő képzett pedagógus egy 26 fős osztályban 5 diszlexiás gyerekeket nem vesz észre? Az egyikre azt mondja buta, a másikra, hogy idióta? És ezt nyíltan felvállalja? Miután kiderült, IQ tesztet is végeztek náluk, mindegyiknek 110 fölött volt. Csak nem tudta megbuktatni őket.) Vagy a pofozás, vagy a lelki terror? Mire gondolsz? Ha meg kikészül attól amit írsz, tényleg alkalmatlan. A személyiség, az emberség és a pozitív példa a legjobb fegyelmezési eszköz. Lehet tovább tart. Gyakorold, jót fog tenni! Ha nem sikerül sajnállak, és sajnálom azt a sok - sok gyereket, akik nem ilyet kapnak. Nézz egy kicsit a dolgok mélyére. A gyerek meg nem tehet arról a környezetről amilyet kap. Ha az negatív, feladat lenne segíteni neki, talán nevelni is lehetne ekkor? Hidd el máshol nincs 8 hét szabadság nyáron, 1-1 hét ősszel, télen, tavasszal.”
 • 84. mozdony 2012. február 02. 08:30
  „Kedves virág!Kezdjük a végével!Egy napkozis csoport több osztályból van,mire a gyengébbel megértetik,megcsinálja,leellenőrzik,hidd el rengeteg idő.Van amikor csak a matekkal 1 órát töltünk.38-AS csoportban hány féle lecke ,gyerek van!ÓRÁN NEM ELÉG MEGÉRTENI,AZONNAL GYAKOROLNI KELL,HOGY RÖGZÜLJÖN!ÓRÁN ELMAGYARÁZZÁK,DE KELL HOZZÁ AZ OTTHONI MUNKA!Hidd el napra pontosan annyi a szabi ,mint másnak,ha valami,mint temetés közbeszól,akkor több napra osszák be nyáron.Tekintély?Módszeresen kivettek a pedagógus kezéből mindent.Nincs eszköz a fegyelmezésre,nem lehetett buktatni,később lehetett,de abban a pillanatban összevontak 2 osztályt-így 38-as osztályok jöttek létre.Sajnos a legjobbak is írnak helyesírási hibákkal,de nézd meg az itt kommentelő,okoskodókat,micsoda hibákat vétenek,miközben gúnyolódnak.Óvodai nap:igazad van,de nem azok hiányoztak,akik dolgoznak,csak azok a szülők,akik miatt ide jutott a fegyelmezés!Amilyen a szülő,olyan a gyerek.Én is gyerekként próbáltam panaszkodni a tanáraimra,meg sem hallgattak,utánajártak,de segítettek/mindent jól csináltak/A gyerek elsősorban a szülőé,amit tesz a tanárral szemben,maga ellen teszi.Nem követel,mindent megenged,ha a tanár figyelmezteti,az a válasz mi köze hozzá.Innentől módszeresen kikészítik a tanárt,aki tanulva ebből,legközelebb nem lát meg semmit.Üdvözöllek!Ha van kérdésed,írj nyugodtan!”
 • 83. virág25 2012. február 01. 22:01
  „Kicsit rendbe kellene tenni a dolgokat. Sok-sok féligazság van leírva. Jó lenne, ha úgy lenne. ÓVODAI NYÍLT NAP-mi lenne, ha nem munkaidőben lenne? Sztem az a nem normális ha akkor van. Sőt bármikor meg lehetne nézni az lenne az igazi. (Van rá példa Európában is!) Szülő szidja a pedagógust? Miért nincs tekintélye neki? Talán, mert nyíltan csal egy városi versenyen, ittasan megy be órára, az udvaron a sarokban dohányzik, egész évben a tananyag felét ha leadja, hülyézi idiótázza a gyereket, a szülőt, stb? Elküldeni nem lehet, mert vkinek a vkije. Mennyit akar keresni az 50 éves pedagógus???? Kedves Mozdony 80! Amit leírtál az idill. Jó lenne, ha így lenne. A 40 órás munkahétbe, mert hát annyinak kellene legyen, be kellene, hogy férjen. Ez a munkája, ezt választotta, hivatástudatból! Vagy nem? Kontraszelekció? Hogy is állunk ma vele? Egy ötmondatos hazaküldött papírlapon két helyesírási hiba, az ellenőrzőbe folyamatosan ugyanaz! Miért is ilyen rossz és egyre rosszabb a kompetencia mérés és a pisai mérés eredménye? Szabadság: nyáron 8 hét egyben, tavaszi és őszi szünet, esetleg sí? Akkor is mindenki oktat? Nevelni ekkor sem kell? Szomszédom pedagógus, december 15 óta nem dolgozik, mert tanul. A napközisek 3 éve értekeznek az udvaron. Csak én látom így? A gyerekek egymást tépik. Senkit nem zavar. Az elmúlt 10 évben gyerekeim környezetében nem hallottam olyan diákról, aki nyelvvizsgát tett külön tanár nélkül. Felvételizőről nyelvszakon pláne. Pár gyerek zavarja az órát? Az, hogy jutott el odáig és miért? Tekintély, példamutatás és szakmaiság ilyenkor hol van? Mit mond ilyenkor a pedagógiai tudománya? Ki nem küldte el időben mondjuk a nevelési tanácsadóba vagy más szakemberhez? Hol az ifjúságvédelmi felelős az iskolában? Ezért plusz juttatás is jár és kötelező! Lenne jó irány, csak az ellenállásba ütközik, mert érdekeket sért! A gyerek pedig már rég elveszett ebben a történetben is, mint akkor, amikor korán ér az oviba, 7-kor és 4-kor még ott van, mert dolgozik az aki érte tudna menni. Mondjuk ápoló ügyeletben, multinál stb. és így járt. Nem akkor megy szabadságra amikor a pedagógus. Hanem akkor amikor elengedik. Vagy csak a munkatörvénykönyve szerint mehet el. Ebbe sok minden nem fér bele! Egy alsós gyerek fél 8-tól mondjuk 4-ig iskolában van, két tanító nénivel!!!, egy tanító néni meddig is van ott?”
 • 82. mozdony 2012. február 01. 18:04
  „Kedves roblando!Köszönöm sorait !A szülőnek sem könnyű-mondta.A mi szüleinknek könnyebb volt?Tisztességre,becsületre ,helytállásra ,kitartásra neveltel minket.Mindig ellenőrizték a felszerelésemet,kikérdeztek,segítettek mindenben.ÓVODAI NYÍLT NAPON MEGLEPŐDVE LÁTTAM,HOGY ALIG VAN ÉRDEKLŐDŐ SZÜLŐ.aKI OTT VOLT,MIND szabadsággal,vagy más módon,de munkahelyről jött el.Aki otthon van,az nem érdeklődött.Alsó tagozatban ugyanez a helyzet,felsőben:katasztrofális.Ezek a szülők szabályosan belerugnak a tanárokba,az ő gyerekeik nem olvassák el a kötelezőt,nincs leckéjük,felszerelésük.Csak nehezítik a munkát.Aszülővel nem lehet beszélni,szidja a tanárt,néha hazugságokat terjeszt róla,feljelenti.Sokszor 50-60 éves emberek próbálják megvédeni magukat a tizenévessel és szüleikkel szemben,Megalázó!!!!!Ha a tanár szóvá teszi a nem oda illő ruházatot/a szülőnek kéne/ a cigizést,a káromkodást és ne soroljam tovább,akkor is a tanár szorul,majd a gyerekek is jót röhögnek rajta,hisz ezzel el lehet dicsekedni.Ezek a bekiabálók,órán egymással mobilozók/de elvenni nem szabad/akik kiröhögik a tanulni vágyókat,akik kocsmáznak,füves cigit szívnak,majd másnap iskola,mert kötelező.Ha valaki következetesen követel,vagy inkább próbálkozik,arra ráfognak mindent,hogy betartsanak neki,mert vette a fáradságot a jó útra terelni őket.Meséljek még?Mégis ott vannak a tanárok nevetségesen kicsi pénzért.Ha egy érdeklődő szülő nyitott szemmel jár gyermeke iskolájában,mindezt látja ,vagy a gyerektől hallja”
 • 81. roblando 2012. február 01. 16:19
  „Kedves 79. virág25! Az órai fegyelem nem tartásba inkább ne merülj bele. Nevelni a szülő feladata! A tanár-tanító utat mutat a gyerekeknek a tanulásban, az életben. Terelgeti őket a maga eszközeivel. És eszköze bizony kevés van. Néha már akkor veri az asztalt a szülő, ha a drága bogárkája nem az elvárt jegyet viszi haza. Ne adj Isten visszarángatja az ablakból éppen magát kivetni készülő gyereket. Azt meg nem hallja meg sokadjára sem, hogy a szorongó netán kényszeres viselkedésű ifjúnak netán segítség kéne. Ezt a kérdést azért lehetne hosszan boncolgatni. De hozzáteszem, szülönek lenni sem könnyű.”
 • 80. mozdony 2012. február 01. 15:43
  „Kedves virág!A pedagógusnak nem csak annyi a dolga,ahány órája van.Fel kell készülnie,mert a gyerek azonnal észreveszi a hiányosságot.Dolgozatokat kell javítania:A FELADATLAPOK TÖBB OLDALASAK, a fogalmazások szintén.A gyerekem iskolájában vannak tantárgyak,melyekből minden egyes órán írnak.Rendszeresek a tanulmányi versenyek,a tanulókat órán kívül felkészíti,majd elviszi Szegedre,Makóra, néha PESTRE is versenyeztetni.Szülőit tart,arra is felkészül,előtte összegyűjti a többi tanártól a véleményeket a tanulóiról.Rendszeresen van fogadóórája.Aki osztályfőnök,az osztályprogramokat csinál,természetesen a szabadidejéből.Pl:híres festők kiállításai a múzeumban,korcsolyázás a jégpályán,majd tavasszal Fűvészkertbe,egyszer strandra.Rendszeresen járnak Budapestre, mely egész napos program.Minden nemzeti ünnepre készülnek próbákkal,majd előadásokkal.Ugyanígy karácsonyra is.Persze évnyitó,évzáró ünnepélyessége is a külön felkészüléstől függ.Osztályozó értekezletek,félévi az ellenőrzőbe,évvégi a bizonyítványba és külön az anyakönyvbe-mindez külön munka csöndben ,elvonulva.Mindezt számítógépre vinni-külön idő.A település ünnepélyein tanulókkal megjelenni estleg készülni rá-szintúgy.Pályaválasztás adatlapjaitkitölteni az összes jeggyel hibátlanul,gépre vinni,az egész menetét összefogni-----délutánok.Ballagást megszervezni,díszíteni az iskolát,ballagás szombaton.Nyári napközi osztálykirándulás,felelősség------------napok.Egész évben nem lehet szabadságra menni,pontosan annyi nap a szabadság mint másnak.Június 25-től augusztus20 -ig,de közben kötelező napközi esetleg tábor.Különóra esetleg a nyelvszakosnak van,vagy a matekosnak,a felvételire felkészítés önként szabadidőben.Színvonal?Amikor minden osztályban 5-6 gyerek csak zavarja az órát,soha semmit nem csinál,csak gúnyolja a tanár kínlódását,-teheti,mert otthon a szülővel együtt szidják a tanárt.Még ha valamit nem látsz tisztán,szívesen mesélek,valószínű minden nem is jutott eszembe!”
 • 79. virág25 2012. február 01. 11:53
  „Azért az iskolák és a pedagógusok is magukba nézhetnének. Lenne mit javítani a színvonalon és a stíluson is. Nem indok, hogy túlterhelt. A gyerekem iskolájában 2 éve van ugyanaz a dekoráció van fenn. Ez nem pénz kérdés. És példát is kellene mutatni! Jó ha heti 24 órát az iskolában van, utána rohan magánórát tartani. Az iskolában nem képes ugyanazt megtanítani, csak magánúton? Mert ....... És aki nem képes az órán fegyelmet tartani, annak nincs helye a katedrán.”
 • 78. tatár 2012. február 01. 11:40
  „Jutalom: 142 millió forintot osztottak szét három kormányhivatalnál
  Összesen csaknem 142 millió forintot osztottak szét jutalomként tavaly három kormányhivatalnál több mint 1500 munkatársnak."

  Tanarak: irány a Kormányhivatal.:-)”
 • 77. mozdony 2012. február 01. 11:23
  „A vita a spórolásról indult,Valaki már írta:9 milliót tart el 1 millió.Nem a kedvezmények elvonásáról kell beszélni,hanem a munkáról.Gondolj a saját háztartásodra!Ha nincs pénzed, nem tudsz eleget tenni,pláne ha valamelyikőtöknek megszünt a munkája.Arra adj ötleteket,hogy legyen munkahely!Mindenki csak beszél,de még azt sem teszi meg amit tehetne.Falun nem tartanak állatot,mert azt reggel ,este el kell látni,inkább eszi a tisztázatlan eredetű húst.Ha mégis tartana ,a városról kiköltözött vétózza meg,mert az büdös.Nem művelik a kerteket!Ezek után hol is kellene azt látnom,hogy az emberek dolgozni akarnak?”
 • 76. tatár 2012. február 01. 11:18
  „74. Vikawa 2012.02.01. 10:05
  Ezt a lépést meg kell tenni akármennyire is fáj.... SOHA nem éri magát utól az ország!!!!!!

  Különösen a helyesírást tekintve.:-)”
 • 75. mozdony 2012. február 01. 11:09
  „Lackó50!Gondolataiban sok az igazság!Szándékosan le lett pusztítva 90-től az iskolarendszer.A pedagógusoktól minden jogot elvettek,mindenki beleszólhatott ,csak az ő véleményük nem ért semmit!Lásd most mi a helyzet!64-es hozzászólásom !Szándékosan csökkentették a követelményt,iskolázatlanabb emberekkel mindent meg lehet csinálni.Látom a gyermekeimem,hogy az a követelmény,melyet velünk szemben támasztottak--már a múlté,egy átlagos iskolában fele tudással is lehet végezni!Régen évekig különórákkal készültek a fizika felvételi miatt az orvosira,tavalyig kettesekkel is be lehetett jutni.Sokkal nagyobb szigorúságra,nagyobb elvárásokra van szükség.Azok a szülők,akik már ezt átlátják és lehetőségük van rá ,keresik gyermekeiknek a jobb iskolákat.Leírtam az előbb,ez egy 3 személyes játék:szülő,gyerek ,tanár,ha valamelyik nem akarja,oda az eredmény.Fenntartom a véleményem:amilyen a szülő,olyan a gyerek !Az okos szülő meghallgatja a tanár véleményét,néha segítséget kér tőle,így lesz eredmény. Gondold végig gyermeked szülői értekezletét ,nyílt napját!Te ott voltál?Tudod ott mi történik?Mennyi nehézség van az iskolában?Ha ott voltál,gondold végig ,kik nem voltak ott?!és mindent megértesz!!!!”
 • 74. Vikawa 2012. február 01. 10:05
  „Ezt a lépést meg kell tenni akármennyire is fáj.... SOHA nem éri magát utól az ország!!!!!!”
 • 73. mivaan? 2012. február 01. 08:42
  „47! Egyetértek - ott spóroljunk, ahol lehet. Sztem az senkinek nem fáj, ha nincs díszkivilágítva a város. akkor csicsázzuk éjjel, amikor telik rá..”
 • 72. ammondo 2012. február 01. 07:04
  „71 Lackó50
  89-től a gazdaságot is tönkretették,privatizálták.Azóta ki bíbelődik vele? Gondolod,hogy a jövő évtől az állam által tönkretett iskolákkal ő fog bíbelődni? Nem látszik ésszerűnek.
  Addig fél lábon is ki lehet bírni?
  Nem muszáj minden nap bemenni a tanároknak tanítani. Egy-két önkényesen bevállalt nap,és majd a viktátor meg a kormányzat be megy óraadónak!
  Hol van a SZAGSZERVEZET ilyenkor? Ha nem parancsolnak egyszer megálljt, akkor "ezek" mennek tovább!”
 • 71. Lackó50 2012. január 31. 23:30
  „Miért az iskolák? Mert azokat jövőre átveszi az állam. Addig ki kell venni belőle mindent, amit még lehet. Azután a tönkretett iskolákkal majd bíbelődjön az állam. Ha tehetnék, még a téglát is kiszednék a falakból. Ha van egy eladó lakásom, akkor abból minden értéket kiveszek, mielőtt eladom. Üresen az új tulaj majd azt csinál vele amit akar. Az igaz, hogy a kormány megszorításai vannak a háttérben, de a helyi döntéseket itt hozzák a Polgármesteri Hivatalban. Büszkék is lehetnek rá, hogy Klebesberg Kuno szobrának a szomszédságában alázzák meg az iskolákat. Nem tudom, hogy milyen álszent ötlet volt ennek az embernek a szobrát az önkormányzat elé helyezni. Az ő idejében rengeteg iskola ÉPÜLT!!! Ö volt aki - többek között - Szegeden, Pécsett és Debrecenben egyetemi építkezéseket indított, és megteremtette a felsőoktatás korszerű keretlehetőségeit. Egyetemi építkezései mindhárom vidéki egyetemen a klinikákkal kezdődtek, azon belül is hangsúlyt kaptak a szülészeti és gyermekklinikák. Célja volt ezzel a magas gyermekhalandóság csökkentése. Sem a klinikákat, sem az egyetemek más területeit nem tudta elképzelni magas színvonalú kutató munka nélkül. Na ez az a pont ahol a saját kardunkba dőlhetünk. Kellene LÉZER KÖZPONT? Kik fognak ott dolgozni, ha a jövő nemzedéke egy leépült oktatási rendszerből fog kikerülni? Klebesberg idejében tanultak Magyarországon Szentgyörgyi Albert, Teller Ede, Neumann János, Wigner Jenő, Harsányi János (ha valaki ismeri ezeket a neveket) és még lehetne sorolni hány nagy nevet adtunk a világnak. Ma már lassan az esélyt is elvesszük, hogy ilyen embereket neveljünk. Az első lépés az volt, hogy a pedagógusoknak a tekintélyét vették el. Régebben a szülök még figyelembe vették a pedagógusok intelmeit, ma ha nem dicséri a gyereket, akkor feljelentik. Mikor gyerek voltam, még pl. a pedagógusnapon annyi volt a virág, hogy több fordulóval tudták haza vinni. Ma egy kézben elfér. Ez csak egy apró példa a munka elismeréséről a megbecsülésről. Csodálkoznak azon, hogy egyre kevesebben jelentkeznek erre a pályára? Lassan alig találnak kémia, vagy fizika szakos pedagógust? További presztizs veszteséggel el lehet érni, hogy azok, akik lelkiismeretük szerint a legjobbat próbálnák nyújtani azok is lassan kikopnak a pályáról és a gyerekeinket nem tanítani fogják, legfeljebb valamiféle gyenge felügyelet mellett eltöltik az időt az ,,iskola" falai mögött. Ezzel a hozzáállással az egész népet el lehet lehetetleníteni hosszabb távon. Akik a jövőt így leépítik, azok ne csodálkozzanak azon, ha az unokáik már csak szolgák lehetnek a saját hazájukban. Ki a főbűnös? Lehet vitatkozni, hogy mennyiben felelős a kormány vagy a helyi önkormányzat. Mindenki az, aki ebben folyamatos leépítésben bármilyen módon asszisztál.”
 • 70. NP1 2012. január 31. 22:13
  „Ez a cikk most az iskolákról szól, jelzem a többi önkormányzati intézménynél is ugyan ez a helyzet.”
 • 69. tom_peris 2012. január 31. 21:29
  „nem akarok szenvtelen lenni de hol nincs manapság kies hazánkban megszorítás és forráselvonás?”
 • 68. Illa_22 2012. január 31. 21:10
  „66. szegedgabor
  Szeretnéd látni az önk.i cégek megszorítását?????? hát vidd a gyerekedet óvodába iskolába majd meglátod előbb utóbb te is hogy min is spórolják meg ezt a hiányt....”
87 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz férőhelyes bölcsőde nyílik Szatymazon

Szatymaz - Uniós és állami támogatásból 471 négyzetméteres, 20 férőhelyes, teljesen… Tovább olvasom