Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

4 és fél hónap után 11-ből 9 lakásban még mindig nincs gáz

Szeged - Négy és fél hónap után visszakapta a gázt két lakás a Petőfi Sándor sugárút 46.-ban. Ott is csak főzéshez, fürdéshez használható, mert a kéményt még szerelik. A többiek szerelőre várnak.
Minden jó, ha a vége jó. 139 nap után pénteken tanúi lehettünk, amint a Petőfi Sándor sugárút 46. alatti társasház két lakásában a gázszolgáltató munkatársai visszaszerelték a gázórát, és az utcai fővezetékről befelé vezető csőnél ráadták ezekre az otthonokra a gázt. Többször megírtuk: november 19-én gázszivárgás miatt a GDF SUEZ lekapcsolta a 8 magán- és 3 önkormányzati lakást a hálózatról. És addig nem kötötték vissza, amíg a fővezetéket és a lakások csöveit, készülékeit nem tették rendbe.

Történelmi pillanat: a Petőfi Sándor sugárút 46. egyik lakásában négy és fél hónap után visszaszerelik a gázórát. Fotó: Frank Yvette
Történelmi pillanat: a Petőfi Sándor sugárút 46. egyik lakásában négy és fél hónap után visszaszerelik a gázórát.
Fotó: Frank Yvette

Előremenekülnek

A százéves házban, amely korábban önkormányzati volt, a lakóközösség szerdán előrelátóan döntött. Megszavazták, hogy 5 milliós kölcsönt vesznek fel 8 évre, amihez az előtakarékossági számlájukat is felhasználják. Ebből rendbe hozatják az elavult vízvezetéket, két házrész tetőzetét, és ha belefér, a kapubejárót. Inkább havi 10-12 ezer forintos részleteket fizetnek, mint kockáztassanak egy, a mostanihoz hasonló hirtelen nagy javítást.

– Még most sem tökéletes minden. Csak a főzéshez és fürdéshez kaptuk vissza a gázt. A kéményt még szereltetni kell, fűteni nem lehet, de már nem is akarunk – mondta az első emeleti 95 négyzetméteres lakás tulajdonosa, aki nem akart névvel szerepelni az újságban. A házigazda gyors mérleget vont: a majdnem öt hónapos tortúra 600 ezer forintjába került a családnak, odalett a megtakarításuk. A 3,8 méteres belmagasságú lakás szobáit 18 fokra 180 ezerért sikerült fellangyosítani az enyhe tél ellenére, miközben az előtérben és a konyhában 12–14 fokot mértek. Ezt is úgy érték el, hogy a konvektorokat vezetékesről átalakíttatták palackos gázra. A többi pénz arra ment el, hogy kicseréltették az összes gázcsapot, kötést, szellőzőt, illetve a konyhába villany-vízmelegítőt, a fürdőbe villanybojlert vásároltak – és fizették a számlát.

Az önkormányzati lakások bérlői még ennyire sem szerencsések. Az udvari kislakás előtt, a napon melegedő Hamzsek Andrásné, Terike néni azt mondta, nála is szereltek már, de hogy gáz mikor lesz, nem tudni. Az idős, mozgáskorlátozott asszony felfázott a hideg télben, mert spórolt a villanyradiátorokkal, így is 43–47 ezer forintos villanyszámlákat fizetett. Az IKV-tól annyi kedvezményt kap mindössze, hogy az érintett hónapokra 30 százalékkal, 3300 forinttal kevesebb lakbért szednek tőle. Az emeleti bérlőnél, Sándor Istvánnál is csak a gázcsonkok látszanak, nála még szerelés sem volt. A rokkantnyugdíjas férfi humorérzéke a nehézségek ellenére is töretlen, azt mondta: várják a májust, mert már úgy megszokták, hogy várnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárták saját házából – aztán megverték

Amíg fiánál járt Ausztráliában Benyhe Jánosné, lakásán kicserélték a zárat, beköltöztek. Tovább olvasom