Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

4 év alatt piacvezető lett a szegedi hobbicég

Szeged - Nyugdíjas elfoglaltságnak, mellékállásnak indult, mostanra a hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban piacvezető a szegedi Agrikusz Zrt. A Bonafarm-csoporttal is szerződésben álló biztosításialkusz-cég 3 év múlva szeretné elérni a 3 milliárdos biztosítási közvetítési értéket.
– Amikor nyugdíjba mentem 2010-ben, én is elképzeltem, mi mindennel foglalkozom majd otthon, hová kellene elutazni a feleségemmel. Aztán mégis inkább kft.-t alakítottunk – mondja a kezdetekről Molnár Sándor, a tavaly nyáron zrt.-vé alakult Agrikusz Agrár Alkusz elnök-vezérigazgatója. Ő 2010-ben a Groupama Garancia Biztosító agrárigazgatója volt, a másik tizenkét alapító zöme is ötven fölötti.

 Kivel alkusznak?

Miért éri meg biztosítás kötésekor egy alkusz szolgáltatását is igényelni? A szakmabeli szerint a húsz évvel ezelőttihez képest ma tizedannyi vezető szakember dolgozik egy-egy üzemben, és nekik nincs idejük arra, hogy a gazdaság tevékenységéhez a legjobb biztosítási ajánlatokat szerezzék meg. Az ügyfelek ezzel a pluszszolgáltatással az ésszerűség határai között költséget takaríthatnak meg, hiszen az alkusz szolgáltatása az ügyfelek felé költségmentes, a közvetítés költségeit a biztosító viseli. Az alkusz adott tevékenység biztosítására ajánlatokat kér a társaságoktól az ügyfél igénye szerint, versenyeztet, tanácsot ad a választásra – és ha kockázati kár keletkezik, jelen van, ügyel arra is, hogy a kárrendezés korrekt legyen.

Kertész-, agrár- és gépészmérnökök, közgazdászok, biztosítási szakvizsgával rendelkező üzletkötők dolgoznak az alkusznál. A többségnek volt más munkahelye is. – Azt mondták a kollégák, ebben a világban bármikor előfordulhat, hogy az ember elveszíti az eddigi állását, és ilyen idősen nehéz másikat találni, kell egy biztos menedék. Az első év az alapítással együtt járó kötelezettségek teljesítésével telt, de aztán azt írta rólunk a szakma almanachja, hogy repülőrajtot vettünk.

Az Agrikusz tavaly júliusban az alkuszok 640-es rangsorában már a 30. helyen állt, 12 biztosítótársasággal áll szerződött kapcsolatban, az agrárbiztosítások terén pedig második éve piacvezető. Laikusként úgy tűnhet, ez az a szolgáltatás, amit a kis családi gazdaságok nem tudnak megfizetni.

– Mi azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb termelő már szereti valamilyen szinten biztosítani magát. Az input anyagok megvételekor, gépvásárláskor a hitelezők ezt elő is írják. Ha az egy hektárra jutó 65 ezer forint körüli földalapú támogatásból 2000 forintot biztosításra fordítanak, az nem viseli meg úgy a gazdaságukat, mint ha beüt valami. Öt éve Mezőhegyes, Pitvaros környékén az emlékezetes jégverés idején még a biztosítónál dolgoztam, több száz milliót fizettünk ki azoknak, akiknek volt szerződésük.

Az Agrikusz partnerei közé tartoznak a Bonafarm-csoport tagjai, így Csongrád megyében a Pick Szalámigyár és a Sole-Mizo. Molnár Sándor ügyfeleik sorában említi a nagy mezőgazdasági üzemeket a pitvarosi Négy-Határ 99 Kft.-től az ácsi sertéskombinátig, a Dél-Alföldről a szegedi Gabonakutató vetőmag-szaporításait, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. nagy értékű növénybiztosítását, a makói Kossuth Szövetkezet és más szövetkezetek utódvállalatait, a több mint 2 milliárd forint értékű vetőmagot termeltető Agromagot, a Kondorosi Magvetőt, a szarvasi Pioneert, a Syngentát, a Monsantót. A hazai mezőgazdasági biztosítások 85 százalékára rálátnak ily módon.

A szegedi Gabonakutató vetőmag-szaporításait is ügyfeleik közé sorolják. Illusztráció: Karnok Csaba
A szegedi Gabonakutató vetőmag-szaporításait is ügyfeleik közé sorolják. Illusztráció: Karnok Csaba

Azt nem lehet mondani, hogy akik ebben a szakmában dolgoznak, a jövőbe látnak. Csak az elsők között érzékelik az erősödő optimizmust.

– Az öngondoskodás szándéka egyre jellemzőbb, ez a nyugdíjbiztosítások terén látszik, a lakáskassza típusú előtakarékosság is elmozdulást mutat, az építőiparban az építés-szerelésbiztosítási kockázatvállalások is nőttek, és a mezőgazdaságban is vannak változások, a díjtámogatott biztosításokról szóló jogszabályok hatására is.

Az A, B, C kategóriába sorolt növények biztosítása esetén az állam 30–55 százalékig visszatéríti utólagosan a biztosítási díjat a termelőknek – mondja az elnök-vezérigazgató.

Az Agrikusz ezért növekedésre számít. Most 33-an dolgoznak a cégnek szerződéssel, az elmúlt négy évben még egy üzleti munkatárs sem ment el tőlük. Nemrég a szervezettebb működés kedvéért Gyulán irodát nyitottak, ugyanezt tervezik Hódmezővásárhelyen és más városokban. Az a céljuk, hogy három év múlva évi 3 milliárd forintra nőjön a közvetített biztosítások díja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnügyi továbbképzés

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul pedagógusok számára szeptembertől. Tovább olvasom