Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

4 év börtönre ítélték Németh Sándort

Szeged, Klárafalva - 4 év börtönbüntetésre ítélte Németh Sándor vállalkozót, a Németh Toll Kft. tulajdonosát a Szegedi Ítélőtábla. A másik négy vádlott ügyében is jóváhagyták az első fokú ítéletet. A határozat kihirdetése két és fél órát csúszott, mert bombariadó miatt át kellett vizsgálni az épületet.
A tárgyalást 9 órakor kezdte volna Mezőlaki Erik Ákos bíró tanácsa. Nem sokkal a megadott időpont előtt azonban a biztonsági szolgálat mindenkit kiküldött az épületből, azzal, hogy át kell vizsgálni a házat. Bombát nem találtak a rendőrök.

A tárgyalást 11 óra 43 perckor lehetett elkezdeni. Az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlott kérte, távollétében tartsák meg a tárgyalást, csak az ötödrendű vádlottat, a hosszú bujkálása után megtalált és elfogott Szűcs Máriát vezették elő a börtönőrök. A tavaly november 20-án meghozott szegedi törvényszéki ítélettel szemben a védők enyhítést és felmentést kérve, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, a Szegedi Ítélőtábla azonban nagyrészt helybenhagyta az első fokú határozatot. Csupán az elsőrendű vádlott cselekményeinek minősítésén változtatott, de ez a büntetési tételt nem befolyásolta.

 Szűcs Mária ötödrendű vádlottat 2 évre ítélték.
Szűcs Mária ötödrendű vádlottat 2 évre ítélték.

2008 óta húzódott

Nem a bombariadó volt az egyetlen körülmény, amely ezt a büntetőeljárást ilyen hosszúra nyújtotta. A 2008 óta tartó vizsgálódást egyszer újból elölről kellett kezdeni, mert Németh Sándor három alkalommal, betegségre hivatkozva nem tudott részt venni a tárgyalásokon. Az is előfordult, hogy a kitűzött időpont előtt nem sokkal megrendült a bizalma védőjében. A bíróság szakértője utóbb azt állapította meg, hogy betegségei nem akadályozzák a tárgyalás megtartását. Később Filipovics János betegedett meg, és Szűcs Mária is hozott orvosi igazolást távollétének okáról. Utóbbi ellen aztán nemzetközi elfogatóparancsot kellett kibocsátani. Ez azonban már nem akadályozta az idő közben kiemelt üggyé minősített bűntett felgöngyölítését.  

Tehát a Szegedi Ítélőtábla is bizonyítottnak látta, hogy az elsőrendű vádlott cége, a klárafalvi Németh Toll Kft. 2005 augusztusától az év végéig több mint 188 millió forint áfát igényelt vissza az államtól jogtalanul. A bizonylat nélkül vásárolt tollat úgy próbálta legalizálni, hogy a másod- és harmadrendű vádlottak fiktív számlázókat közvetítettek neki: a negyed- és ötödrendű vádlottakat, akik elkészítették ezeket a bizonylatokat.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott, Németh Sándor büntetése a csalás, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt, az előzetesben eltöltött 2 hónapot is beszámítva, 4 év börtön, eltiltás 4 évre a közügyektől, továbbá 2 millió forint pénzmellékbüntetés. Emellett vagyonelkobzás, 20 millió 153 ezer forint erejéig, mert ennyi jövedelemadóval tartozik a vádlott az államnak. A bíróság a felszámolás alatt álló cégnél, a Németh Toll Kft.-nél is vagyonelkobzást rendelt el a jogosulatlanul visszaigényelt áfa, 188 millió 326 ezer forint erejéig. A másik négy vádlott bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt vétkes. A másodrendű vádlott, Pukoli Sándor és a harmadrendű Mező József büntetése egyaránt 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve. Filipovics János negyedrendű vádlott 1 év 6 hónap börtönt kapott, Szűcs Mária ötödrendű vádlottat 2 évre ítélték, 2 évre mindkettőjüket eltiltották a közügyektől – és mivel Debrecenben már elítélték őket, az ott kiszabott 8 hónapot, illetve 1 év 4 hónapot is le kell tölteniük. A kiszabott ítélet jogerősek, fellebbezésnek nincs helye.

A határozat kihirdetése két és fél órát csúszott, mert bombariadó miatt át kellett vizsgálni az épületet.
A határozat kihirdetése két és fél órát csúszott, mert bombariadó miatt át kellett vizsgálni az épületet.

Az ítélőtáblának döntenie kellett Szűcs Mária ügyében is, aki elfogása után nem sokkal gyermeket szült. A törvény szerint ilyen esetben kérheti a büntetés végrehajtásának elhalasztását – ám mivel korábban szökésben volt, fönnáll a veszélye annak, hogy megint elrejtőzik, ezért a tábla elutasította a vádlott kérvényét.

Olvasóink írták

 • 13. acidrain 2013. június 07. 11:25
  „Hirtelen már azt hittem, végre utolérte az igazság a hitgyülis vezető, de ez másik Németh Sándor.”
 • 12. vélemény 2013. június 07. 00:59
  „A Hajdú-Bét-es libák tollát is ő vette át?”
 • 11. viro 2013. június 07. 00:55
  „8. Francois Azért ne csináljunk már belőle mártírt!!Én hét évig dolgoztam nála akkor is amikor a hitelét kellett csengetni a cégért.Reggel hattól este hétig nyomtuk az igát,hogy ne kelljen neki kötbért fizetni!!!És egy alkalommal a barátai előtt úgy vélekedett rólam mint az utolsó pribékről!! <moderálva>”
 • 10. kalkutta 2013. június 06. 21:37
  „Jól emlékeztem. Az egyetemi honlapon még mindig ott van:

  Németh Sándor elmondta, kapcsolata az egyetemmel - mint oly sok minden az életben - egy véletlen találkozással kezdődött: Kovács Kornéllal, a SZTE TTK Biotechnológiai Tanszékének vezetőjével egy megújuló energiaforrásokról szóló brüsszeli konferencián ismerkedett össze. Az elmúlt évek során az üzletember vezette cégek és az egyetem között szorossá vált a kapcsolat: a Csanád Kht. például belépett a Dél-Alföldi Élet- és Anyagtudományi Kutatóközpontba.”
 • 9. Lackó50 2013. június 06. 20:15
  „" A bizonylat nélkül vásárolt tollat úgy próbálta legalizálni, hogy a másod- és harmadrendű vádlottak fiktív számlázókat közvetítettek neki"
  Ha jól értem a problémát: Mari néni megkopasztotta a libáját és a tollat eladta. Mivel Mari néni a tanyán nem tart pénztárgépet a húsz libája miatt, így feketén árulja a libák ruháját. A paplanokat és a párnákat valamivel meg kell tölteni, így a vállalkozó kénytelen számla nélkül is átvenni a tölteléknek szánt árút. Ezt, ha nincs az alapanyagról számla, akkor ő hogy tudja beépíteni a párna árába? Nem tett mást, mint rugalmasan átugrotta ezt a problémát. A cég felszámolásával az állam sokkal nagyobb kárt okozott magának, mint ha mondjuk leült volna a vállalkozóval, hogy megbeszéljék, hogy lehet mindenkinek elfogadhatóan megoldani ezt az ÁFA visszaigénylést. Nekik fontosabb, hogy példát statuáljanak, akkor szívják meg, hogy a sok megszűnt munkahely morális kára mellett a bevételük is jelentősen csökkenni fog, mert se a cég se a dolgozók nem fogják az adófizetők táborát szaporítani. Akik eddig ott dolgoztak, ezek után is próbálnak majd életben maradni és a faluban amit a ház körül termelni tudnak, azt majd számla nélkül "feketén" fogják értékesíteni, mert ha mondjuk 2-3 liba tolla után is adót fizetnének, akkor a libát is megehetik, mert tovább etetni már nem lesz pénzük (Utána meg már libatoll se.) Na így működik nálunk a demokrácia. Hajrá. Várom a további ítéleteket. Mit lehet még a törvény szigorúan betartandó betűire hivatkozva tönkre vágni. Csak azt nem értem, hogy mikor bizonyos esetekben az alvállalkozók ki nem fizetett béreiről van szó, akkor a törvény miért nem tud érvényt szerezni a károsultaknak? Akkor már nem olyan fontos ez a probléma? Csak ha őket éri valami kár?”
 • 8. Francois 2013. június 06. 18:19
  „Azért kíváncsi vagyok, a sok politikai hiéna barát aki Sanyiból élt, most hol vannak! Ebben az egész ügyben a politikának van szerepe, mert nem hagyta magát kiforgatni...... ennyi. DE milyen jó hogy alá tettek, megszűnt egy csomó munkahely, a falu egy kazal adótol esett el..... gratula a feljelentőnek, ez az egész egy koncepciós per.....”
 • 7. macskazat 2013. június 06. 16:48
  „<moderálva>”
 • 6. Commander-V2 2013. június 06. 16:42
  „5: ölég enyhe, inkább azt mondanám!”
 • 5. Egyolvasó 2013. június 06. 15:45
  „Egy olyan értékű ítélet született amely bizonyítja, hogy ne lopj, mert a .......... nem tűri a konkurenciát.
  És bebizonyosodott az is, hogy nehéz ott lopni, ahol a gazda maga is tolvaj.”
 • 4. Fri 2013. június 06. 15:11
  „geza mi az a szeviép, mit köze ehhez az ügyhöz ? Érdekes”
 • 3. geza 2013. június 06. 14:58
  „A szeviépre is sor kerül??”
 • 2. limlom 2013. június 06. 14:18
  „És azokkal akik a beszállítóikat fosztogatják miért nem lehet ezt csinálni?
  Lenne rend seperc alatt?!!”
 • 1. Francois 2013. június 06. 14:15
  „Azért Németh Sanyit ismerve, nem olyan ember, hogy egy bombariadóval még tetézze a bajt magának, de szerintem ha anno xy szocialista politikusnak perkál ma nem lenne a 4-év börtön! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadók a városban: késett a Németh Toll-ügy tárgyalása

Bombariadó miatt kiürítették csütörtök délelőtt a Sóhordó utcai Szegedi Ítélőtáblát, ahol ma jogerős döntés született a Németh Toll-ügyben. Tovább olvasom