Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

5-ből 4 postás nem vette fel a munkát

Leginkább Szegedet érintette a tegnapi postássztrájk: ötből négy kézbesítő nem dolgozott. Csongrádi kollégáikkal együtt ők adták az országban sztrájkolók felét. Lelassult a levél- és csomagkézbesítés, pedig a karácsonyi forgalom duplája az átlagosnak.
Országosan 152-en léptek sztrájkba tegnap reggel a Magyar Posta Zrt. 11 ezer kézbesítője közül. Az állami szolgáltató összesen 36 ezer dolgozójának ez mindössze a 4 ezreléke. Közülük 67-en Szegeden, 9-en a csongrádi hivatalban nem vették fel a munkát. Ez Szegeden a kézbesítők 80 százalékát jelenti, vagyis országosan itt sztrájkoltak a legnagyobb arányban a leveles postások.

Tomecskó Tamás szóvivő kérdésünkre azt mondta, megoldják a küldemények célba juttatását, a munkabeszüntetés nem okoz fennakadást a szolgáltatásban. Emiatt a dolgozó kézbesítőknek nagyobb területet kell ellátniuk, a levelek, pénzküldemények, csomagok később érnek a címzettekhez a megszokottnál.

Információnk szerint ez gyakorlatilag annyit jelentett, hogy a pénzküldeményeket mind kivitték, a többit ezek után hordják szét, amibe besegítenek a postahivatal más területén dolgozó munkatársak. A szegedi főpostán szerettünk volna tegnap fényképet készíteni a sztrájkoló kézbesítőkről, illetve a küldeményekről. A szóvivő határozottan visszautasította a kérésünket „a sztrájkolók nyugalma érdekében".

Lédeczi Lambert, Hegedűs Gábor és Sonkoly László sem dolgozott tegnap, szerdán döntenek a folytatásról. Fotó: Schmidt Andrea
Lédeczi Lambert, Hegedűs Gábor és Sonkoly László sem dolgozott tegnap, szerdán döntenek a folytatásról. Fotó: Schmidt Andrea

Lédeczi Lambert, a Kézbesítők Szakszervezetének alelnöke elmondta, a dolgozók gyakorlatilag reggel 7-től délután 3-ig a műszakot egy, a hivatalvezető által kijelölt helyiségben töltötték. Az országosnál nagyobb arányú részvételt a jó szervezéssel és azzal magyarázta, hogy a szegedi szakszervezet erős. A sztrájk határozatlan időre szól, vagyis akár ma, szerdán is folytatódhat, de ez reggel, a műszakkezdéskor derül ki.

A Magyar Postánál működő szakszervezet azért hirdetett most sztrájkot, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített üdülők és két fővárosi ingatlan bevételéből. A posta tegnap bírósághoz fordult, mert jogalap nélkülinek tekinti a kézbesítők sztrájkját. Tavaly októberben amiatt demonstráltak a postai dolgozók, mert korábbi tevékenységük mellett biztosításkötésre és sorsjegy-árusításra kötelezték őket.

Dupla forgalom karácsonykor

Azért érinti különösen érzékenyen a postát a kézbesítők sztrájkja, mert karácsonykor az átlagosnak a duplájára nő a levelek és csomagok forgalma. Megyei vagy szegedi adatokat külön nem tartanak nyilván. Országosan tavaly naponta 2,5 millió levél és 50–70 ezer csomag fordult meg a postán, karácsony előtt napi 4 millió levelet és 100–140 ezer csomagot kézbesítettek.

Olvasóink írták

 • 5. andreasz 2009. december 23. 16:02
  „Volt ez ügyben egy jó hozzászólás: amennyiben a Kft-nél a tulajdonos eladja a cégének egy részét akkor Ő is kér részt. Ilyen nincs a világon! A Posta esetében állami cégről lévén szó minden magyar állampolgár kérhet az értékesítésből. És van egy másik vetülete is a dolognak. Amennyiben a posta beruházást hajt végre vagy ingatlant vásárol akkor a dolgozók fizetnek be a kasszába? Amiért ezt kitalálhatták a vezetők miatt lehet, mert esetleg feltételezik, hogy azok valamilyen formában "részesültek" az eladásból.
  A postásoknak más címen kell pénzt követeljenek és az már jogos lehet.”
 • 4. flexsnake 2009. december 23. 15:09
  „A postások csak hallgasanak! Nem lehet küldeményt feladni mert kilopják belőle a cuccot! Ezernyi ilyen panasz van, egy sima levél sem volt képes odaérni belföldön 2 hét alatt! A posta mint szolgáltatás nem létezik!
  Én is csak futárral szálllíttatok azok nem lopják szét az árut!
  Sztrájkoljál öcsi én meg majd követelem hogy a postának adott köztulajdon után a posta fizessen az állampolgároknak. .....”
 • 3. Alsóváros 2009. december 23. 14:00
  „"A Magyar Postánál működő szakszervezet azért hirdetett most sztrájkot, hogy minden dolgozó egyszeri 100 ezer forintot kapjon a társaság által értékesített üdülők és két fővárosi ingatlan bevételéből."

  Gusztustalan, bicskanyitogató dolog ez. Egyáltalán semmi közük munkavállalóként ahhoz, hogy a munkáltatójuk mit ad el/vesz. A postán dolgozókról már így is megvan a társadalomnak egy rendesen negatív véleménye (drága, alacsony színvonalú szolgáltatás, lopások, monopol helyzet stb), nem kellene rátenni még egy lapáttal.”
 • 2. Walaky 2009. december 23. 13:56
  „A sztrájk eszméjének a lejáratására alkalmas az ürügy amiért sztrájkolnak!”
 • 1. azigazitrebitsch 2009. december 23. 13:36
  „Talán ezeket is gaskó nagyvezír navigálja?! (direkt kisbetűvel)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kézbesítők 80 százaléka szerdán is sztrájkol

Kedden 134-en nem vették fel a munkát a posta 36 ezer alkalmazottja közül a Magyar Postánál. Bár a munkabeszüntetésnek nem volt országos támogatottsága, a sztrájk Szegedet erősen érintette. A szegedeiek ma is folytatják a sztrájkot. Tovább olvasom