Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

50-ről 20 ezer forintra csökkent az ˝engedetlen˝ egyetemista bírsága

Szeged - Ötvenezer forint bírságot szabott ki a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt a szegedi egyetemen tanuló Róbertre. A fiatalember szerint ő mindenben együttműködő volt, ezért tárgyalás tartását kérte az ügyben. Büntetését ugyan jogerősen csökkentették, a fiatal mégis csalódott, és valószínűleg az elzárást választja.
Ötvenezer forint helyett húsz ezer forintra mérsékelte a Szegedi Járásbíróság jogerős határozatában annak a szegedi egyetemistának a bírságát, akit – ahogy megírtuk – jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt a legmagasabb, 50 ezer forint helyszíni bírsággal sújtott két intézkedő rendőr február 18-án reggel a Tisza Lajos körúton.
A fenti napon Róbert egy kari buliban volt, aminek végén a Boci tejivóba tért be, ahol az ott dolgozó alkalmazottal szóváltásba keveredett, aki kihívta a rendőröket. A járőrök érkezésekor Róbert már a Lófaránál levő villamosmegállóban volt, éppen felszállt a járműre, amikor azok autójukkal megálltak a villamos mellett, és a kapott személyleírás alapján leszállásra szólították fel.

A rendőrök tanúvallomásuk szerint közölték, hogy a Bociban történtek miatt igazoltatják a fiatalt, akitől személyi igazolványát és lakcímkártyáját kérték. Róbert ezzel szemben állítja, hogy személyes okmányit kérték tőle, amit ő oda is akart adni az irattárcájában, ám azt a rendőrök nem fogadták el, mondván értékek is lehetnek benne. Sőt először nem is engedték neki okmányi elővételét a zsebéből, mivel az igazoltató járőröknek azzal is számolni kell, hogy az igazoltatottnál fegyver van. A rendőrök bíróság előtt tett vallomása szerint elmondása szerint legalább háromszor fel kellett szólítaniuk a férfit igazolványai átadására, amit végül az egyetemista – a járőrök elmondása szerint – megtett. Mivel az intézkedő rendőr sérelmezte az igazoltatott hangnemét, egy arra járó férfit állított meg, hogy legyen tanúja az igazoltatásnak.


– Három-négy percig voltam jelen, ami alatt csak annyit láttam, hogy a fiatalember a kezében tartja az okmányait, amiket ez alatt az idő alatt a rendőrök nem kértek tőle, de ő se nyújtotta feléjük. Valóban emelkedett hangon folyt a beszélgetés, velem a rendőrök azonban nem közölték, hogy mi miatt történik mindez, így csak következtettem arra, hogy a járőrök felszólították valamire a fiatalembert, amit ő nem volt hajlandó megtenni. Négy perc múlva közölte az egyik rendőr, hogy elmehetek, akkor még zajlott az igazoltatás – mondta a bírónőnek az egyetemi tanár.
A rendőrök azt is nehezményezték, hogy az igazoltatás alatt Róbert mobilozni akart, de ellentmondásos vallomásaik miatt a bírónő a telefont kivette a per tényállásából, amit Róbert azért indított, mert nem volt hajlandó elfogadni a kiszabott bírságot, mondván ő mindenben együttműködő volt. – Hát hogyan igazoljam magam, ha tilos a zsebembe nyúlnom igazoltatáskor – kérdezte. Mivel a fiú nem ismerte el a helyszíni bírság összegét, szabálysértési eljárást indítottak ellene.

Nem fogadta el a helyszíni bírságot

Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő a bírósági ítélet után közleményt juttatott el lapunkhoz. A segélyhívás a rendőrség ügyeletére a kérdéses napon reggel fél 6-kor futott be, miszerint egy férfi erősen ittas állapotban, alpárian és arrogánsan viselkedett egy vendéglátóhelyen. Az öt perccel később kiérő rendőrök már nem találták itt a férfit, akit 5 óra 38 perckor vontak intézkedés alá a Tisza Lajos körúton. A  rendőrök igazoltatni akarták, aminek csak többszöri felszólításra tett eleget. Ekkor az irattárcáját nyújtotta volna, amit a rendőrök valóban nem fogadtak el, hanem megkérték, hogy vegye ki belőle az igazolványát. A férfi az intézkedés alatt flegma, lekezelő hangnemben beszélt. A rendőrök 50 ezer forint helyszíni bírságot ajánlottak fel neki jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt, amit visszautasított. Helyette a járőrök nevét és azonosítóját kérte, hogy feljelentse őket. Miután megkapta, a rendőrök közölték vele, hogy szabálysértési feljelentést tesznek ellene. A férfire így szabálysértési eljárásban szabtak ki bírságot, amivel szemben fordult a bírósághoz.

Huzakodni, értetlenkedni nem szabad

– A szabálysértési törvény szerint aki egy hivatásos állományban levő ember intézkedésének nem engedelmeskedik, megsérti e törvényt. Mivel a rendőrök küldésre jelentek meg a helyszínen, intézkedésük jogszerű volt. Az engedetlenség már akkor is megvalósul, ha az igazoltatott huzakodással, értetlenkedve, többszöri felszólítás után teljesíti a rendőr kérését. Ez ebben az esetben is megvalósult, ám mivel végül mégiscsak sikeres volt az igazoltatás, nem volt teljes az ellenállás, a kiszabott bírság mértéke eltúlzott, amit a bíróság ezért ötvenezerről húszezerre csökkent. A büntetést 30 napon belül kell befizetni, de kiváltható 24 óra közérdekű munkával, vagy 4 nap elzárásra változtatható – olvasta fel a jogerős végzést a bírónő. – Azt hiszem inkább leülöm a büntetést. Legalább az élelemre sem lesz gondom. Már a rezsit is nehezen tudom fizetni, nincs húszezer forintom a büntetésre – magyarázta a tárgyalás után Róbert.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmák színháza

Az általános iskolások pályaválasztását segítette a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egy… Tovább olvasom