Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

500 millió a Kossuth Lajos sugárútra

Szeged - Félmilliárd forintból még a tél előtt felújítják a teljes Kossuth Lajos sugárutat, mert most van rá pénz. Nagy dugókra kell számítani. A pontos kezdésről nincs információ.
Információink szerint október végén feszített ütemben felújítják a Kossuth Lajos sugárutat a rókusi nagykörforgalomtól a nagykörútig. Egy-egy sávon lehet majd közlekedni, a mellékutcából nem lehet felhajtani. Nagy dugókra, felfordulásra lehet számítani.

A kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott kommunikációs főosztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a munkálatok megkezdéséről és ütemezéséről csak a vállalkozói szerződés aláírása után értesítik a lakosságot. A kivitelező várhatóan október végén kezdheti el a munkát. Annyi biztos, hogy november 10-én indul az állami utak téli üzemeltetési szezonja, a munkaterület eddig áll a kivitelező rendelkezésére. Utána az időjárástól függően lehet folytatni a munkát egyedi elbírálás alapján, az építési technológiához igazodóan.

Hamarosan forgalkomkorlátozásokra kell számítani a Kossuth sugárúton. Fotó: Karnok Csaba
Hamarosan forgalkomkorlátozásokra kell számítani a Kossuth sugárúton.
Fotó: Karnok Csaba

30 éves burkolat

Legutóbb 2007-ben javították a Kossuth Lajos sugárutat, akkor közel 300 millió forintból helyreállították a csomópontokat a Budapesti útiakkal együtt, és aszfaltozták a nagykörút külső sávjait a Kossuth Lajos sugárút és a Bertalan híd között. Volt probléma a kivitelezéssel, több helyen keresztben szétnyílt az úttest, az építőcég többször visszatért a területre garanciális javítást végezni. A sugárút más részein nagyjából 30 éves burkolat várja a helyreállítást.

Kérdésünkre, hogy miért pont a tél kezdetén kezdődik a sugárút felújítása, a kommunikációs szakember elmondta: a beruházássorozat pénze most áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelkezésére. Így uniós és hazai forrásokból megvalósulhat a „Nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó, közlekedésbiztonságot, fenntarthatóságot és térségi elérhetőséget javító" program az országos közúthálózaton. Országosan összesen 33 milliárd forintot különítettek el erre a feladatra, ebből Csongrád megyében közel 1,5 milliárd forint jut útfelújításra. A megyei fejlesztésekre a DME Konzorcium kapott megbízást, amelynek tagja a Duna Aszfalt Kft., a Strabag Általános Építő Kft. és az EuroAszfalt Kft. A teljes megyei keretből közel 500 millió forint jut a több mint 1 kilométeres Kossuth Lajos sugárúti projektre. Komplex felújításról van szó: a villamospálya melletti két oldalon teljes szélességben 14 centiméter mélyen felmarják a jelenlegi burkolatot, aztán ugyanilyen vastagságban két réteg aszfaltot kap a felület. Ezzel egy időben szintbe emelik a közművek aknafedlapjait, illetve a kétoldali kiemelt szegély is megújul.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. tol 2013. október 19. 09:19
  „valaki hozzáértö mondja már meg, az útjavításnak mikor van az optimális ideje?”
 • 35. strangerrr 2013. október 18. 11:17
  „Nézzük a jó oldalát:
  Ha jól nézem 2002 óta ez az egyetlen fideszhez köthető beruházás Szegeden.

  Persze ez sem a mostani fideszjobbik városvezetéshez, hanem az államihoz.”
 • 34. gogol 2013. október 18. 10:01
  „Nyáron olvad az aszfalt,mint a csoki.”
 • 33. Rubicon 2013. október 17. 22:49
  „Aszfaltozáshoz ideális időszak a november.”
 • 32. a84esbusz 2013. október 17. 21:48
  „Na és a Csongrádi sugárúti hullámok + többi .....”
 • 31. pirikiri 2013. október 17. 20:09
  „Azt a mindenit! A Szeged-Szentmihály balesetveszélyes, keskeny-kátyús utat miért nem újítják fel? Miért csak stoppolgatás jár neki? MIÉRT?????”
 • 30. J.G. 2013. október 17. 19:54
  „Gondolom a jardarahuzottcsik-jellegu "kerekparut" az nem fog megvaltozni...
  Sebaj az uttesten tovabbra is van hely bringazni.”
 • 29. strangerrr 2013. október 17. 18:49
  „52 leírták hogy ez ÁLLAMI út, állami beruházás, nincs köze hozzá az Önkormányzatnak.

  Erre jön a 27-es hozzászóló...”
 • 28. geza 2013. október 17. 18:05
  „http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/tovabb_repednek_a_falak/2354105/

  Újra dübörögnek a kamionok a 43-as úton, mert olcsóbb a régi szakaszt használni, mint a sztrádát.

  Borítékolom hogy ha sürgősen nem csinálnak vmit a várost ismét szétdúrják”
 • 27. jozicsenko 2013. október 17. 16:54
  „botka teljesen megbolondult????

  2006ban a kossuth lajost és a boldogasszonyt barmolták szét...”
 • 26. macs 2013. október 17. 16:20
  „6. Horthyszobor,
  kérlek, olvasd el újra, nagyon figyelmesen, a fenti cikket, mert az út kezelője a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
  És azoknak is csak ezt tudom ajánlani, akik a közműtérképeken ironizálnak. Lásd fenti cikk:
  "A teljes megyei keretből közel 500 millió forint jut a több mint 1 kilométeres Kossuth Lajos sugárúti projektre. Komplex felújításról van szó: a villamospálya melletti két oldalon teljes szélességben 14 centiméter mélyen felmarják a jelenlegi burkolatot, aztán ugyanilyen vastagságban két réteg aszfaltot kap a felület. Ezzel egy időben szintbe emelik a közművek aknafedlapjait, illetve a kétoldali kiemelt szegély is megújul."”
 • 25. _csutak_ 2013. október 17. 15:33
  „Most szólok, hogy ez felelőtlen dolog!
  A várhatóan kemény hosszú tél alkalmatlan szakszerű munkára.
  Érdektelen az a tény, hogy csak most van pénz, de pénzherdálás lenne a téli gányolás.”
 • 24. geza 2013. október 17. 14:44
  „Egy kicsit off kérdés:
  Miért van a városban megint rengeteg román kamion, trailer?
  Újra elkezdtek a városon keresztül közlekedni?”
 • 23. Linka11 2013. október 17. 14:14
  „Ez mind szép és jó ! De mikor jut már eszébe az illetékeseknek,hogy a Kossuth L sgt és a Bakai N u közti rész ,különösen a Mars térnél,TRAGIKUS !!!”
 • 22. Agyalapi 2013. október 17. 14:14
  „Vissza kellene állítani az 50-es években volt sugárutat. Sok fával, macskakővel, oldalra helyezett villamospályával.. Igaz, arra kevés lenne az 500 millió, így visszavonom... Bár van egy olcsóbb megoldás: végleg lezárni az egészet, csak villamos és busz közlekedjen rajta, ja és bicikli.”
 • 21. csanyiv 2013. október 17. 13:18
  „Közműtérképek? :)
  Csak nem gondolja azt valaki, hogy ennyi pénzből a közművek is megújulnak, pláne két hét alatt? Ez a marás, két rétegű aszfaltszőnyegezés és szegélyépítés ára, burkolati jelek visszaállításával. Mondjuk arra elég is lesz elfogadható minőségben,de többre nem. Az egyszerű júzernek is föltűnhetne már, hogy a város mindig a városi kezelésű utak rendberakására áldoz, a Közútkezelő meg arra, amire marad. Ezért volt, hogy a város a Kálvária sugárutat csak a Nagykörútig újította fel, illetve az 1-es villamosnál is csak a Boldogasszonyt (illetve a belvárosi kis utcákat), a Kossuthot pedig nem!”
 • 20. MMtz 2013. október 17. 13:05
  „csak azt nem értem ezt miért nem lehetett akkor megcsinálni, amikor a villasmos sín építése miatt úgyis le volt zárva majd´ egy évig??!!”
 • 19. NTK 2013. október 17. 12:51
  „Érdekes olvasni a kommenteket. Sajnos a többség nem tudja értelmezni a fenti írást. Szinte mindenki a városházát ostorozza, pedig benne van a cikkben, hogy [...] A kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. [...]

  Tehát, hogy megértse mindenki: annak az útszakasznak - mivel az 5-ös út egy állami főút - kezelője a Magyar Közút Zrt., így nem sok köze van hozzá a polgármesteri hivatalnak.

  Az már más lapra tartozik, hogy én sem értek egyet az őszi, ne adj isten esős időben történő aszfaltozással. Az ilyen munkát nyáron kéne végezni.”
 • 18. Moon 2013. október 17. 12:43
  „Miért van az, hogy az a kifejezés miszerint : feszített munkatempo, valahogyan magában hordozza a kétes minőségű munkát, mint végeredményt? Nálunk ez sok jóval nem kecsegtet. Tippek az első garanciális munka kezdésre?
  Acsatornafedelek max 6 hónap után megsüllyednek, ez borítékolható.
  Csak a feszített munkatempó nehogy sasonlítson az 2 villamosprojektre!
  Bár a remény hal meg utoljára.”
 • 17. mackópajtás 2013. október 17. 12:28
  „Javaslom hogy az építés idejére tereljük vissza a forgalmat az M43-asról, hagy nosztalgiázzunk egy picit. :)”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Treplánék nyitották meg az Alabárdost

Szeged legelegánsabb helye volt az Alabárdos étterem az 1967-es nyitáskor. Tovább olvasom