Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

500 millió forint osztálykirándulásokra

Szeged - A jövő tanévben 500 millió forinttal támogatják az iskolák határon túli osztálykirándulásait – nagyjából kétszer akkora összeggel, mint 2010-ben. Az általános iskolák pályázata már lezárult, a szakközépiskoláknak azonban még van egy hetük.
Közel 8 hónapja az Országgyűlés kimondta: az iskoláknak tanulmányi kirándulásokat kell szervezniük határon túli, magyar lakta területekre. Célként jelölték meg, hogy minden diák legalább egyszer részt vegyen ilyen úton. Mindehhez pedig pályázni is lehet költségtérítésre: éppen most zárul le a Bethlen Gábor Zrt. Apáczai Programigazgatóságának idei Határtalanul! pályázata, amelyben 500 millió forintot osztanak szét az iskolák között erre a célra. A jövő tanévben nagyjából 400 iskolai kirándulás szállás- és útiköltségét tudják majd ebből támogatni.

– Az általános iskolai kiírás határideje június 3-a volt, a szakközépiskolák azonban június 17-éig még beküldhetik pályázataikat – mondta el Csete Örs, az Apáczai Közalapítvány igazgatója. Hozzátette: már most is több száz pályázat van náluk.

Például a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményéé. Szakközépiskolák nem osztálykirándulásra, hanem tanulmányi útra pályázhatnak, ráadásul esetükben arra is van lehetőség, hogy nemcsak a magyar fiatalok utazhatnak határon túlra, hanem az őket fogadókat is vendégül láthatják majd itthon. A Móravárosiból két testvériskolájukba, Csíkszeredára és Aradra utaztatnának, illetve onnan fogadnának 12-12 diákot.

A diákok történelmi helyszíneket is felkeresnek. Kopjafák az 1849. augusztus 1-jén vívott csata áldozatainak emlékére Nyergestetőn, a romániai Hargita megyében. Fotó: DM/DV
A diákok történelmi helyszíneket is felkeresnek. Kopjafák az 1849. augusztus 1-jén vívott csata áldozatainak emlékére Nyergestetőn, a romániai Hargita megyében. Fotó: DM/DV

Már idén is utaztak

A Határtalanul! program egyébként nem új keletű: a tavalyi „próbapályázatból" az Apáczai Közalapítvány 177 határon túli utat finanszírozott. Csongrád megyéből 9 iskola vett részt ilyen utakon: négy középiskolából a Délvidékre, ötből pedig Erdélybe utaztak.

– Mivel sok diák nem tudja az útiköltséget állni, az eddigi kapcsolat ezzel a két iskolával meglehetősen korlátozott volt – mondta el Szabó Gábor igazgató. – A pályázatnak köszönhetően az anyagiak már nem lennének kizáró tényezők abban, hogy a tehetséges fiatalok szakmai tapasztalatszerzésre külföldre utazhassanak. Ráadásul ez egy hatalmas élmény is számukra. Egy kollégám fogalmazta meg: ez a program azzal, hogy a fiatalok közösen dolgoznak, visszahozza a régi építőtáboros hangulatot.

A SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola 7. a osztálya szintén szeretett volna pályázni osztálykirándulásra, ám már csak a beadáskor derült ki számukra: a kiírás csak azokra érvényes, akik jövőre lesznek hetedik osztályosok. Nagyné Páll Edit osztályfőnök azonban azt mondta, így is elmennek a következő tanévben Erdélybe.

– Ötnapos kirándulást szerveztem, amely alatt történelmi és irodalmi emlékhelyeket látogatunk végig. Természetesen hatalmas segítség lett volna a pályázati támogatás, de enélkül sem lesz drágább az út, mint egy belföldi kirándulás, hiszen Erdély olcsóbb, ráadásul a busz után ott nem kell áfát fizetni. Úgy gondolom, 25–30 ezer forintból kijön majd, és rendkívül sokat tanulhatnak a gyerekek belőle.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. rókus1 2011. június 10. 07:38
  „20.nak :Sokan,több millióan az életet a jelenlegi határok közt éljük, ide születtünk,itt dolgozunk,adózunk és itt szeretnénk boldogulni is.A jelenlegi határok közt is van tennivalónk bőven!!! például az is ,hogy a mostani nagyon szűkös anyagi helyzetben támogatás nyújtásával sok -sok hetedikessel megismertessük a mai Magyarországot. Az iskola turizmus felpörgetése az ebben közreműködöknek ITT is nagyon jól jönne és elkelne!!! A családi vállalkozásos söfőrök itthon is utaztathatnának,a kollégiumok itt is használhatóak és a vendéglátásra is jótékony hatással lenne.A diszkrimináció jóra nem vezet!!!!lassan már ott tartunk ezzel a" NAGY magyarsággal",hogy aki a jelenlegi Magyarországon magyarnak született annak lesz a legrosszabb.......”
 • 22. Larsson 2011. június 09. 21:40
  „20.

  No comment! :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((”
 • 21. tom_peris 2011. június 09. 21:20
  „erre bezzeg van pénz... :(”
 • 20. GondaIstván 2011. június 09. 20:27
  „19. Larsson-hoz:
  - "A hazánk az itt van az ország határain belül, ne túlozzunk!" Világos, már csak az a kérdés, hol van a határ. Én olyan autós térképet használok, ahol a határt oda húzták, ahol mindig is volt, a Kárpátok gerincére. Szerintem Ön egyszerűen csak egy elavult kiadást használ. Amit az Ön térképén határnak húznak be, az az enyémen olyan térképjellel szerepel, hogy "ideiglenes útakadály". Ennyi.
  - Nem 1-1 sofőrről van szó, mert a sofőrök mögött is vállakozások (általában családi válllakozások) állnak, meg autókereskedők, szervizek, stb.”
 • 19. Larsson 2011. június 09. 20:16
  „A hazánk az itt van az ország határain belül, ne túlozzunk!
  A fuvarozás során 1-1 sofőr munkájáról beszélünk, a MAGYAR turizmus visszaesésénél meg sok-sok MAGYAR családi vállalkozás lehetőségeinek szűkítéséről, csorbításáról!”
 • 18. GondaIstván 2011. június 09. 19:58
  „Én sem értek itt pár hozzászólót:
  - Nem külföldre mennek, hanem hazánk szép tájaira, magyarokhoz.
  - A legnagyobb költség a busz. Magyar fuvarozó viszi őket, tehát hazai munkahelyet ment meg.
  - Nyilván magyar szálláson száll meg (praktikusan a kinti magyar testvériskola kollégiumában), tehát a pénzzel a kinti magyar oktatás megmaradását szolgáljuk.
  Csak erre a két költségre lehet pénzt kérni a pályázatban.
  Egyébként előnyt élvez az, aki kevesebből hozza ki a kirándulást. Nálunk pl. 6-7 eFt/fő/nap-ra jött ki a költségvetés.
  Egyébként fordított pályázat - amiben a határon túliak jöhettek hozzánk - is volt 2010 őszén.
  Tehát elég jól ki van ez találva, csak a korhatárt kár volt ilyen szükre szabni (csak hetedikesek mehetnek). Meg az is hülyeség, hogy csak 20 fő fölötti osztályok utazhatnak. Miért?”
 • 17. Larsson 2011. június 09. 18:49
  „15.
  Pont, hogy a saját hazájukat nem ismerik, ami itt van, ahol élnek, ahol a szülők fizetik az adót és most épp az adófizetők pénzén külföldi kirándulásokat támogatnak csókosoknak, ezzel háttérbe szorítva a hazai turisztikát. Még gyors eltörlik az üdülési csekket, vagy megadóztatják 98%-kal és vége a magyar turizmusnak.”
 • 16. zoltanszabo 2011. június 09. 16:54
  „T. 15.
  " Az országhatáron kívül kell lassan élni ,hogy magyarnak mondhassuk magunkat ! "
  " menj vissza vándor--nem lehet két hazád ! "”
 • 15. lamatic 2011. június 09. 15:58
  „9. Larsson 2011.06.09. 12:11 Saját hazájukat mennek megismerni, bármennyire is fáj ez neked.”
 • 14. bánki 2011. június 09. 15:38
  „400 kiránduló csoport 30 fővel = 1200 - hozzávetőleg 41 000 Ft/ gyerek.
  Nem is olyan sok, ha figyelembe vesszük a Gyöngyöspatai cigány welnes hétvége is fejenként 40000 Ft/hátrányos a ,,Vöröskereszt" ( vörössegíly) jóvoltából.”
 • 13. nanemaaa 2011. június 09. 14:50
  „Remélem az 500 millába benne van a kijuttatott diákok zsebpénze is!
  Máshol már bevált, kár lenne szakítani ezzel a "hagyománnyal". :D”
 • 12. rókus1 2011. június 09. 14:29
  „a véleményem az ,hogy ez is a" bohóc kategóriába" tartozik!!
  épp ma reggel hallottam ,hogy panaszkodnak a belföldi üdültetéssel foglalkozók ,hogy sajnos a hazai turizmus alacsony bevételi szintjének egyik okozója az ,hogy úgymond" nem sikk" itthon túristáskodni ,nyaralni,üdülni, ezért szemléletváltásra lenne szükség már iskoláskorban.nesze neked!-totális az összhang....
  milliárdosokat csináltunk az erdélyi vedéglátósokból,üdüléssel foglalkozókból,most még ezt is űbereljük,igaz a kutya is oda "piszkit" ahol már van...Szlovákiát is tovább támogatjuk,Kárpátaljának is talán jut belőle... Magyarország meg csak gyártsa az élméleteket és keresse tovább az ok és okozati összefüggéseket egyre üresedőbb zsebbel........hát ettől vagyunk mi magyarok!”
 • 11. lepkehalo 2011. június 09. 13:06
  „Van itt pénz, ne sírjanak, hogy elmúltnyolcév!”
 • 10. kiokushyn 2011. június 09. 12:19
  „Ne vicceljünk már!
  Szép kis hazánkat kellene előbb megismernie a diákoknak!”
 • 9. Larsson 2011. június 09. 12:11
  „A vicc az egészben, hogy egy átlagos és egy átlag feletti gyerek se ismeri hazáját, de támogassuk a román tesók látogatását egy jó nagy adag zsével, vicc! Az előbbi el se jut nyaralni, utóbbi meg horvátba, görögbe és tunéziába jár, valamint télen síelni. Sokkal jobban örülnék, ha helyi osztálykirándulásokat szerveznének, mondjuk testvér iskolák lennének, akik nyáron 1-1 hétre felajánlanák kollégiumaikat a másik sulinak és megismerhetnék Mo-t! Itthon is rengeteg szép és különleges dolog van, el lehet menni a Balcsira is, de nem csak fürdeni, hanem Balaton-felvidéket körbejárni, ott is vannak érdekességek. El lehet menni Aggtelekre, Mátrába, Somogyba, Őrségbe, Kőszeg és környékére, Zemplénbe, Bükkbe stb. Még az országhatárt se kell átlépni és helyben el lehetne költeni a pénzt, nem kell kimenekíteni a román tesókhoz!”
 • 8. xene@freemail.hu 2011. június 09. 12:03
  „Én a Burgenlandi magyarokat szeretném meglátogatni vagy az amerikaikat....közben elugranék még Bácsbe egy kicsit vagy mondjuk San Francisoba, Hollywoodba....ilyen útiköltséget nem állna seniki :)?
  Munkahelyet teremtenénk ott....biztos hogy ennék-innék dögivel, képeslapot és múzeumi belépőket vennék....:)”
 • 7. gumikacsa111 2011. június 09. 11:29
  „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is”
 • 6. zoltanszabo 2011. június 09. 11:15
  „Kérdezném : ezek az iskolások is kapnak 600 000.-Ft zsebppénzt ? Mint a Vásárhelyi cigány gyerekek ??,
  bár ott 2 millió ft ot szikkasztott el az a jó asszony ! 10-14 éves gyerekek helyett--felnőtteket vitt állmpénzen nyaralni ---csak éppen elfelejtette rendezni a számlát !
  Ebből a pályázati pénzből HÁny magyar -fehér -rendes gyerek részesül ? Ebből az 500 millióból ? Ezt valahol számolják ???”
 • 5. kontrapista 2011. június 09. 11:13
  „Mi itt a Délvidéken szeretettel várjuk a hozzánk ellátogató fiatalokat : jőjjenek, lássanak és ismerjék meg ezt a vidéket, amelyet ugyanolyan magyarok is lakják, mint az anyaországiak.”
 • 4. nanemaaa 2011. június 09. 09:24
  „Sőőőt! A korhatár egyáltalán hülyeség. Én is menni akarok, csak a kormány fizesse! Láttam pl nagyon szimpatikus kínálatot Bora borára. Kis tapasztalatszerzés céljából eltöltenék ott szívesen egy-két hónapot. De gyorsan kőne a péééz, mee gyorsan fogynak a helyek.- Mielőtt a képviselő urak ezt is elhappolják előlem.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 takarékszövetkezet és 1 posta kirablóját keresik Szegeden

Még nem lélegezhetnek fel azok az egyelőre ismeretlen elkövetők, akik az elmúlt időszakban több pénzintézetet is kiraboltak. Tovább olvasom