Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

50 éve Tibikézték Tibort

Szeged - Ötven éve Rácz Tibikének nevezte a Délmagyarország az akkor 11 éves Rácz Tibort, aki a Budai Nagy Antal című történelmi drámában szerepelt a szegedi szabadtérin. A Szegedi Nemzeti Színház művésze azóta több mint 160 darabban játszott.
Bessenyei Ferenc, Raksányi Gellért, Szirtes Ádám, Rajz János mellett játszotta a szolgagyerek szerepét a Szegedi Szabadtéri Játékokon 1959 augusztusában Rácz Tibor – illetve ahogy 50 évvel ezelőtt a Délmagyarországban a szereposztás megjelent: Rácz Tibi. A Budai Nagy Antal című történelmi drámában a 11 esztendős szegedi fiú rutinosnak számított, hiszen 3 és fél évesen már színpadon állt: a Pillangókisasszonyban Pinkerton fiát alakította.

11 éves korában jött a Nem vagyunk angyalok is, amelyben Domján Edit és Kovács János partnereként komoly szövegmennyiséggel és rengeteg édességgel kellett megbirkóznia: – Ötvenötször adtuk elő, néha naponta kétszer. Nekem minden alkalommal meg kellett ennem három mákos rétest. A negyvenedik előadás tájékán már könyörögtem, hogy ne adjanak többet. Borzasztó volt. Egy nap egy harmadik előadást is szerveztek, katonáknak. Szerencsére a rétesjelenet előtt riadóztatták őket, és félbemaradt a darab. El kellett telnie jó pár évnek, mire újra rá tudtam nézni a mákos rétesre.

Rácz Tibor a karakterszerepnek is tud örülni. Fotó: Frank Yvette
Rácz Tibor a karakterszerepnek is tud örülni.
Fotó: Frank Yvette

A főiskola elvégzése óta legalább 160 darabban játszott, így az extrém élmények sora hosszú: a Charlie nénjében alakított nőt, maszkírozták sokkal idősebbnek és fiatalabbnak is, a Dzsungel könyvében ő volt Csil, a keselyű. Adódtak rossz szerepek – „szinte magam előtt is szégyelltem" – és hatalmas sikerek: – Az Anconai szerelmesek nagyon népszerű volt. Én is szerettem, mert mindenfélét lehetett benne csinálni, és a lányom (Rácz Rita operaénekes – a szerk.) volt a lányom a színpadon. Egy néző megállított, hogy már nyolcszor látta, de még mindig van olyan poén, amiről a saját nevetése miatt lemaradt, ezért újra meg kell néznie.

Rácz Tibor a gyerekszínészekkel is megtalálja a hangot, a Diótörőben 10 kisegér ugrándozott körülötte. – Úgy beszélek velük, mint a sajátjaimmal. Volt, hogy figyelmeztettem őket: én itt most dolgozom, ti meg szórakoztok. Ez nem lesz jó. Dolgozzunk együtt, utána lehet szórakozni. Ezért tettem bele azt a részt, ahol kiabálniuk kellett. Ugrándoztak, ordibáltak tízen egyszerre. Utána tudtak koncentrálni.

Bessenyei Ferenc, Raksányi Gellért, Tompa Sándor, Básti Lajos és még számos nagy név. Igen előkelő csapatban debütált Rácz Tibi.
Bessenyei Ferenc, Raksányi Gellért, Tompa Sándor, Básti Lajos és még számos nagy név. Igen előkelő csapatban debütált Rácz Tibi.

Tagja volt az Operettszínháznak, játszott Szolnokon, Zalaegerszegen is. A kérdésre, hogy kit látott maga mellett legszívesebb a színpadon, így válaszolt: – Kedvenc partnerem a fociban lehet, ahol a labdát adom és kapom. A színpadon egocentrikusak vagyunk, mindenki egy picivel többet akarja mutatni önmagát. Sok nagyon jó partnerem volt, az Operettszínházban például Oszvald Marika, Kovács Zsuzsi. Mikó Istvánnal és Bakai Lacival pedig szerettem hülyéskedni, vették a lapot. Szegeden főszerepekben mutatkozhattam meg. A mai napig úgy érzem, hogy ha nagyobb szerepet kapok, akkor vagyok a helyemen. Persze nem minden darabban, mert a jó karaktereknek is nagyon örülök.

Szórakoztasson vagy neveljen a színház?

„Sokkal több olyan darabot kellene bemutatni, ami szórakoztat. Annyira fárasztó az élet maga, hogy tisztelem a komolyságáért azt a nézőt, aki ezek után azért jön a színházba, hogy neveljék – de nagyon meg is nézem magamnak. A közönség nagy része nevetésre vágyik, vígjátékokra, zenés darabokra. Ezáltal nevelni is lehet: ha jó tetteket látnak, magukkal viszik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta László szabász főszereplő öltönyei

Szeged - Egy szikla vonala vagy egy fa törzse is lehet ihletforrás Sánta László számára, amikor… Tovább olvasom