Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

50 éves a csikós iskola

Szeged – 1963-ban az öreg rókusi iskola igazgatóhelyettese voltam, amikor március–áprilisban behívattak a tanácshoz, hogy épül Újszegeden egy iskola a Rózsa Ferenc sugárúton, és úgy gondolják, legyek én az igazgató. Meglepődtem, azt sem tudtam, merre van, ajánlották, hogy menjek ki, nézzem meg – idézte fel a kezdeteket a Gregor József Általános Iskola első igazgatója, Csanádi Géza (80).
A környék nem volt vonzó, de az épülő iskola impozánsnak tűnt, így elvállaltam a feladatot. Nagy hajrával határidőre befejeződött az építkezés. A tanárok és a diákok jelentős része a Bérkert utca elején lévő Móricz Zsigmond iskolából verbuválódott, a másik része a Bérkert utca végéről, a József Attila telepi kisiskolából érkezett. Az első tanévet 15 osztállyal, nagyjából 500 gyerekkel és 30 tanárral indítottuk. Hat évig vezettem az intézményt, akkor áthelyeztek a művelődésügyi osztályra.

Együtt az elődjével. Bikárdi Melinda jelenlegi és Csanádi Géza korábbi igazgató mai tanulók társaságában a Gregor József Általános Iskola előtt. Fotó: Frank Yvette
Együtt az elődjével. Bikárdi Melinda jelenlegi és Csanádi Géza korábbi igazgató mai tanulók társaságában a Gregor József Általános Iskola előtt. Fotó: Frank Yvette

Születésnap

A Bálint Sándor Művelődési Házban október 5-éig látható a csikós iskola történetét bemutató kiállítás. A születésnap folytatódik; októberben ünnepséggel, emlékkönyvvel ünnepelnek, novemberben teaházba várják a régi tanárokat, diákokat.

Az iskola neve a kezdetektől 1989-ig Rózsa Ferenc sugárúti, majd Fő fasori iskola volt, 2008-ban vette fel Gregor József nevét, de mindenki csikós iskolaként ismeri a bejáratnál álló szobornak köszönhetően. Már a legelső diákokat a csikó fogadta, akkoriban ugyanis a rendelkezések szerint ahol oktatási vagy kulturális intézmény épült, annak az építési költségeibe be kellett tervezni egy műalkotást. Pályázatot hirdettek, és a vásárhelyi Samu Katalin nyerte a megbízást. Az intézményben szinte csak a falak és néhány ajtó maradt az eredeti épületből, de a homlokzatot fél évszázad után idén nyáron szigetelték és festették át. Kívülről is jelzi, hogy a Gregorban mindig süt a nap. 1999-től Bikárdi Melinda igazgatja az iskolát, 15 osztályuk van 380 gyerekkel és 35 tanárral.

Az iskola az angoltagozata miatt is nevezetes; 45 éve az orosztagozatos iskolák mellett kuriózumnak számított. Az angol most már nem cél, hanem eszköz, ami mellé két éve újabb különlegességet indított az iskola, a kínai nyelvet. Hogy eredményesen taníthassák a nyelveket, 2008 óta a Gregor művészeti programban csiszolják az alsósok képességeit és készségeit.

Olvasóink írták

  • 2. cat49 2013. szeptember 23. 10:25
    „Meghívták Nagy Károlyt és Sarnyai Tibort is.”
  • 1. tatam 2013. szeptember 23. 09:45
    „Azért illett volna meghívni az összes volt igazgatót! Olyan sokan nem voltak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye az OMÉK-on

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját standdal jelent meg az idei, szerdán megnyílt OMÉK-on, amelyen az ország 7 régiójának jellegzetes élelmiszereit mutatják be vasárnap estig. Tovább olvasom