Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

50 évig is lappang a hepatitis

Szeged - Magyarország évek óta vezető helyen áll a májgyulladás halálozási statisztikáiban, pedig az időben felismert betegség kezelhető. Ma van a hepatitis világnapja.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Hepatitis Világszövetség (WHA) összefogva első alkalommal szervez hepatitis világnapot. Ma Budapesten a Májbetegekért Alapítvány, az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület és a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete tart nyilvános konferenciát – betegek beszélnek tapasztalataikról, jogászok, orvosok is felszólalnak.

Tűcsere

Európában a hepatitis C terjedésének egyik leggyakoribb oka az intravénás kábítószer-használat. Magyarországon alacsony a drogfogyasztók fertőzöttsége. A Nemzeti Drog Fókuszpont szerint megelőzés céljából 23 szervezet működtet az országban tűcsere programot vagy tűautomatát. 5 városban található automata: Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Kecskeméten és Gyulán.


– Az emberek nagy része még ma is tévhitben él vagy semmit nem tud a betegségről. Sajnos előfordul, hogy ez az egészségügyben dolgozókra is igaz. Van, aki nem hajlandó ellátni a fertőzöttet – mondja Makara Mihály, a Májbetegekért Alapítvány kurátora.

Tavaly országosan 337 új beteget regisztráltak, közülük 10-et a legveszélyesebb típussal, hepatitis C-vel. Tombácz Zsuzsanna megbízott megyei tiszti főorvos szerint Csongrád megyében 8 esetet jegyeztek fel az előző évben: 2-2 hepatitis A és B, 3 hepatitis E és 1 hepatitis C fertőzöttet. Hazánk évek óta vezető helyen áll a májgyulladás okozta halálozás statisztikáiban: tavaly 4 áldozata volt a betegségnek, az elmúlt 5 évben 17. Holott az időben felfedezett hepatitis vírusfertőzés kezelhető. Csongrád megyében az elmúlt 5 esztendőben nem volt halállal végződő eset. A Májbetegekért Alapítványnak köszönhetően ez évtől országosan 400 háziorvos figyeli fokozottan a májgyulladás korai tüneteit, kiszűrve az egyébként évekig rejtve maradó vírusfertőzéseket.

Hogyan terjed?

Az ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, az ismeretleneket X-szel jelölik. A hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül, a hepatitis C vérrel, a hepatitis B csak vérrel és szexuális úton terjed. A B és D vírus ellen létezik megfelelő védőoltás. A hepatitis C még mindig halálos, ha nem ismerik fel időben.

Bár hepatitis A és B megbetegedésből az elmúlt 5 évben többet regisztráltak, mégis az elsősorban vér útján terjedő hepatitis C vírusról lehet a legtöbbet hallani. Magyarországon ma megközelítőleg 70 ezer ember él C típusú fertőzéssel. Nagy részük a 10-től 50 évig terjedő, tünetmentes lappangási idő miatt nem is tud állapotáról. Sokan közülük 1992 előtt fertőződhettek meg, mielőtt lehetőség lett volna a vérátömlesztéshez használt vér szűrésére. Makara Mihály elmondta: kórházi megbetegedések manapság is előfordulhatnak, hiszen az ellenőrzés a vírus miatt megjelenő ellenanyagot vizsgálja – ami 2 hónappal a fertőzés után kezd termelődni.

A fertőzöttség már egy vérvétellel megállapítható – meséli egy gyógyult szegedi beteg. – Kórházban, műtét alatt kaptam el a betegséget, még 1992 előtt, de csak később derült ki. Besárgultam, és nagyon aluszékony voltam, a vérképemből teljes bizonyossággal meg tudták állapítani, hogy a műtét alatt fertőződtem meg – mondja. Diszkriminációt sehol sem tapasztalt, később két gyereknek adott életet, bár második gyermekét nem szoptathatta a korábbi fertőzés miatt. Azóta beadatta magának a védőoltásokat, tünetmentes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újratervezné Szeged arcát

Tavaly december óta 14 városi cég vezetőjét váltotta le a közgyűlési többséget adó Fidesz–KDNP és a Jobbik Szegeden. Tovább olvasom