Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

50 évig lappangtak a remekek

Szeged - Évtizedekig rejtegetni kellett Görgényi István festőművész 1956 ihlette műveit. Négy éve egy pincéből került elő a hagyaték. A képekből ma nyílik tárlat.
Görgényi István (1917–1973) festőművész egy bánhidai bányászcsaládban született. Járta az országot; alkalmi munkákat vállalt pásztorként, cselédként, csillésként. Rajztudását Aba-Novák Vilmos és Bottka Miklós főiskolai tanár műtermében fejlesztette, a Képzőművészeti Főiskolán Rudnay Gyula tanítványaként szerzett diplomát. Tatabányán mégis előbb bányászként dolgozott, később lett rajztanár és grafikus. Titokban festette meg az 1956-os forradalomhoz kötődő élményeit, műveit pedig elrejtette. Az alkotások a művész halála után újabb évtizedekig kallódtak. Négy éve egy pincéből került elő a páratlan 56-os kollekció.

A tatai Rigó Erik biztonságtechnikai vállalkozó – azelőtt soha nem foglalkozott műtárgyakkal – a festő leszármazottaival kapcsolatba kerülve figyelt fel Görgényi István közel ötszáz darabból álló gyűjteményére. Megvásárolta az olajfestményeket, akvarelleket, tus- és krétarajzokat, plasztikai alkotásokat tartalmazó hagyatékot, amelyet restauráltatott, és azóta is gondoz. Az alkotások azok körében is nagy meglepetést keltettek, akik régen személyesen ismerték a festőt, mert elsősorban tájképek és portrék alkotójaként tartották számon. A napvilágra került művek jelentősen befolyásolják a művész munkásságáról, életéről eddig kialakult képet.

P. Tóth Enikő művészettörténész szerint Görgényi István művészetét áthatotta mindaz, amit mesterétől, Rudnay Gyulától tanult. Mély tónusú, szenvedélyes megfogalmazású festményei felfoghatók akár a romantika, a nemzeti realizmus folytatásaként is. Előképe elsősorban Munkácsy Mihály és Francisco de Goya, némely portréknál Rembrandt.

A művekből ma délelőtt 11 órakor nyílik kiállítás a Fekete Házban. Az összeállítás január 30-áig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylakon fogták el a verekedő kamionosokat

Egy román kamionos és vele utazó társa bántalmaztak egy autóst Szegeden. Tovább olvasom