Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

50 ezer magból 20 kelt ki

Röszke - Rossz minőségű vetőmag miatt fáj a röszkei Kovács István feje. Ötvenezer szem zellermagot vásárolt, de csak húsz szem kelt ki belőle. Az elmaradt haszon miatt most a bíróságon keresi az igazát.
A jó gazda szeme hizlalja a termést – ez a szólás nem vonatkozik most a röszkei Kovács Istvánra, aki huszonöt éve gazdálkodik tanyáján családi vállalkozásban.

– Két éve vettünk tízezer szem holland zellermagot egy kecskeméti cégen keresztül egy mórahalmi kft.-től. Szép termést hozott, elégedettek voltunk a minőségével. Tavaly decemberben ugyanebből a zellermagból vásároltunk 232 ezer forintért ötvenezer szemet, amit az év végén el is vetettünk. Nyolc-tíz nap alatt kellett volna kibújnia a zöldnek a földből, de semmi nem történt: mindössze 20-30 mag szökkent szárba – mesélte Kovács István.

Kovácsék megfelelő talajba és hőmérséklet mellett vetettek. Fotó: Schmidt Andrea
Kovácsék megfelelő talajba és hőmérséklet mellett vetettek. Fotó: Schmidt Andrea

A férfi egyből telefonált a mórahalmi céghez, ahonnan szakértőt küldtek ki a földjére, aki megállapította: Kovácsék megfelelő talajba és hőmérséklet mellett vetettek, a magoknak valamilyen hibájuk lehet.
– Felajánlották a megvásárolt magok többszörösét, de mi addigra már leszerződtünk május végi zellerszállításra egy gyálaréti céghez. Ötvenezer palántát kértünk, hogy a kiesett időt így tudjuk pótolni, de ezt nem tudta a cég nekünk biztosítani. Kárenyhítés gyanánt a ki nem kelt zeller helyére káposztát vetettünk, de az elmaradt haszon így is tetemes volt. Mivel vis maior helyzet alakult ki, a gyálaréti felvásárló szerencsére nem élt anyagi követeléssel velünk szemben, de így is kellemetlen volt számunkra az egész szituáció, hiszen korábban mindig pontosan szállítottunk – magyarázta az őstermelő.

Kovácsék nagyjából hatmillió forintot reméltek a zellerből, így az elmaradt haszon miatt először peren kívül próbáltak megegyezni a magot árusító céggel.

Kovács István a zellerek között. Ezek nem az ötvenezer magból keltek ki. Fotó: Schmidt Andrea
Kovács István a zellerek között. Ezek nem az ötvenezer magból keltek ki. Fotó: Schmidt Andrea

– Hárommillió forintot kértünk tőlük, de nem akarnak fizetni. Azóta saját pénzből szakértőket fogadtam, akik szintén kilátogattak a tanyámra, készítettek fényképet a magokról és a földről, ők is azt állapították meg, hogy mi nem hibáztunk. Vetőmagvásárláskor a termékre nincs ráírva a szavatossági idő, csak egy hosszú számsor van a dobozon, amit én nem tudok ellenőrizni. A zellerhez hasonló vetőmagot hat hónapig lehet eladni, utána meg kell semmisíteni. Gyanítom, hogy lejárt szavatosságú vetőmagot adtak el nekünk. Ügyvédhez fordultunk, aki már fogalmazza a keresetet, az ügy a bíróság elé kerül majd. Tudjuk, hogy hosszadalmas procedúra lesz, és nem is akartuk tárgyalásig vinni az egész dolgot, ha sikerült volna a kért palántákat megkapnunk, nem jutottunk volna idáig. Így viszont nem tudunk mást tenni, bepereljük a mórahalmi céget, de a holland társaságnak is megküldjük a keresetlevelet, hiszen végső soron tőlük származik a rossz minőségű mag – magyarázta a röszkei gazda.

A vetőmagok értékesítésével is foglalkozó mórahalmi kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a zellermagok első magyarországi forgalmazója elismerte, hogy figyelmetlenségből előcsíráztatott magot adtak el a termelőnek. Ezt a magot nem lehet sokáig tárolni, elvetés után 3-6 napon belül már nőnie kellett volna a növénynek, de a termelő is figyelmetlen volt, mert problémáját csak az elvetés után egy hónappal jelezte. – Azonnal próbáltunk a segítségére lenni, szereztünk palántákat is, de az a fajta nem felelt meg neki. Az ügy még nincs bírósági szakban, és az őstermelővel sem szeretnénk megszakítani a kapcsolatot. Cégünk lehetőségeihez képest minden segítséget próbált megadni a termelőnek – magyarázta az ügyvezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közút is téli üzemmódban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az előírásai szerint minden évben november 10-én áll át téli üzemmódra. Tovább olvasom