Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

50 ezerre büntették az ˝engedetlen˝ egyetemistát

Szeged - Ötvenezer forint bírságot szabott ki a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt a szegedi egyetemen tanuló Róbertre. A fiatalember szerint ő mindenben együttműködő volt, ezért tárgyalás tartását kérte az ügyben.
Jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt a legmagasabb, 50 ezer forint helyszíni bírsággal sújtotta két intézkedő rendőr február 18-án reggel az egyetemista Róbertet Szegeden, a Tisza Lajos körúton. Az egyetemista ebbe nem nyugodott bele, az ügyben tárgyalás tartását kérte a Szegedi Járásbíróságtól.

A fenti napon Róbert egy kari buliban volt, amely végén a Boci tejivóba tért be, ahol az ott dolgozó alkalmazottal szóváltásba keveredett, aki kihívta a rendőröket. A zsaruk érkezésekor Róbert már a Lófaránál levő villamosmegállóban volt, éppen felszállt a járműre, amikor a rendőrök autójukkal megálltak a villamos mellett, és a kapott személyleírás alapján leszállásra szólították fel. – Leléptem a járműről, a rendőrök pedig azt mondták, hogy menjek át a szemközti buszmegállóba. Az idősebb kérdezte a nevemet,  rögtön az okmánytartóm után nyúltam, amelyben minden személyes iratom benne van. Láttam, hogy a zsebemhez való nyúlkálás nem tetszik nekik, így felhagytam vele. Két-három mondatváltás után kiderült, hogy ez igazoltatás, és a Bociban történtek miatt történik. Meg is mondtam, hogy valóban vitám volt ott – mesélte a fiatalember. Róbertet ezután újra felszólították, hogy igazolja magát.

˝Engedetlen˝ volt, 50 ezerre büntették. Fotó: Karnok Csaba
˝Engedetlen˝ volt, 50 ezerre büntették. Fotó: Karnok Csaba

– Egy fekete színű lapozható okmánytartóban voltak az irataim, elővettem őket, és a fiatalabb rendőrnek nyújtottam, aki el is akarta venni. Az idősebb erre rászólt, hogy ne tegye. Nem értettem, mi a baja, korábban is igazoltam már így magam. Valamiért ezt ők már ellenszegülésnek vették, szememre vetették, hogy ittam, amit szintén nem tagadtam. Ekkor hívott oda az idősebb rendőr egy járókelőt, hogy legyen az intézkedés hatósági tanúja. Újra nyújtottam a tárcámat a rendőrök felé, mire azt mondták, hogy ez így nem jó, vegyem ki a tokból a személyimet. Ekkor értettem meg, hogy valójában mit akarnak, így azonnal kivettem az igazolványt, és odaadtam nekik. A rendőrségi jegyzőkönyvben azonban már az is benne áll, hogy a telefonomat is elővettem, amivel képeket akartam rögzíteni. Ez nem igaz: az intézkedés alatt egy ujjal se nyúltam a mobilomhoz – mondta Róbert. A fiatalember cselekménye olyan súlyosnak számított, hogy a maximális 50 ezer forintra bírságolták meg. Elfoglaltsága miatt csak az egyik rendőrt tudta a bíróság meghallgatni.

– Valóban leszállítottuk a fiatalembert a villamosról, aki egyből elismerte, hogy a Bociban járt. Kértük a nevét és a személyi igazolványát, amit nehezen akart átadni. Nyúlt a zsebéhez, de mondtuk, hogy ne tegye, mert ilyenkor feltételezhető, hogy akár kés is lehet az igazoltatottnál. Később az egész tárcáját vagy okmánytartóját akarta odaadni. Ezt sem fogadhatjuk el, mert lehet, hogy pénz van benne – mesélte a rendőr. A járőr a bíró előtt elismerte, hogy amikor többszöri felszólítás után érthetően elmagyarázták neki, hogy mit miért kell tennie, a fiatalember megértette a dolgokat, és végül kivette okmánytartójából a személyi igazolványát. – De a telefonját is elővette, amivel valószínűleg hangot vagy képet akart rögzíteni, és elkezdett becsmérelni minket. Nem emlékszem már, hogyan nézett ki a mobilja, de biztosan az volt a kezében. Legalább háromszor szólítottuk fel, hogy tegye el, végül elrakta – mondta a rendőr.

A tárgyalás az intézkedést vezető rendőr és a hatósági tanú meghallgatásával október 6-án folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját családja több százezer forint értékű kötvényeit lopta el

A 21 éves I. Nikolett korábban már többször összetűzésbe került a hatóságokkal. Tovább olvasom