Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

50 ezres parkolás Szegeden a Gogol utcában

Szeged – Így kell könnyen, gyorsan beszedni a manit.
Olvasóink megjegyezték: a tiltó tábla a háttérben látható tábláig érvényes. Ez igaz lehetne, ha a háttérben látható sárga szélű tájékoztató tábla KRESZ-tábla lenne, de nem az.

2010 májusában írtuk, hogy egy autóst Szegeden egy olyan helyen büntettek meg, ahol a háttérben is látható tábla jelezte a díjfizetési kötelezettséget, a korlátozott várakozási övezet zóna tábla viszont hiányzott. A később bevezetett várakozási övezet zóna táblát sem tették ki.

A képen szereplő helyzet kísértetiesen hasonló a perbelihez, a bíróságra vitt ügynél jogerősen a SZEPARK vesztett, ugyanis, mint megírtuk: "a parkolást engedő és várakozást tiltó tábla egyidejű használata egymásnak ellentmondó, így a 20/1984. (XII.21.) KM rendelet 11. paragrafus (3) bekezdés b.) pontja szerint semmis. Az ítélet jogerős, a parkolási cég elvesztette a pert."

Tavaly Szegeden minden zónahatárra kitették a várakozási övezet zóna táblát.


Délelőtt láttuk:
A vezetékjavításnak már vége, a Gogol utcában viszont még mindig megállni tilos. Ám sokan gondolták úgy, hogy ha a műanyag anakondák becsúsztak a föld alá és minden szépen le lett aszfaltozva, akkor újra a régi szabályok szerint lehet „játszani." Hát nem így van. Viszont ajándékba kap a figyelmetlen autós egy gépjármű-elszállítást. Így 50 ezer forintba kerülhet a belvárosi parkolás.

Figyeljenek oda! A tábla szerint még mindig tilos megállni a Gogol utcában. Fotó: Segesvári Csaba
Figyeljenek oda! A tábla szerint még mindig tilos megállni a Gogol utcában. Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. mgabca 2012. június 29. 23:54
  „30. Ebgondolat 2012.06.29. 09:37
  Ha már ennél járunk!
  Parkolni egy uton mindig szegéllyel párhuzamosan és egy sorban kell, kiivév, ha a tábla másra nem ad utasítást!
  A városban tehát halszálkában csak ott lehetne ahol ezt a felfestés, vagy a tábla jelzi.
  pl. a Mérey utcában egy ideig oké, de az iskola előtt már csak párhuzamosan lehetne a bal oldalo. Akkor lenne 2 forgalmi sáv az utca végén a lámpánál külön sorban balra kanyarodni.
  A Hajnóczy utcán csak a Jósika utca utáni szakaoszon van err lehetőség, addig párhuzamosan kellene állni és sorolhatnám!
  Zsíros állásom lehetne az önkormányzatnál, ha az én dolgom lenne ezeket helyrerakni! :-)
  És még értek is hozzá... ez a szakmám!”
 • 36. pistimolnar 2012. június 29. 20:37
  „Libériás! "...beszedni a manit." és nem megjelentetni a nemtetsző beírást! Talán a rokonod?”
 • 35. polgár 2012. június 29. 19:27
  „34. feri37szeged

  Az előző cikkükben írtak erről, keress, olvass:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/lejart_szavatossagu_kresz-tablak/2286608/”
 • 34. feri37szeged 2012. június 29. 17:37
  „Na és a kint feledett útjavítás 30-as táblákról miért nem ír a DM? Van olyan hogy 2-3 hónapig is kintmarad a tábla, míg valaki el nem viszi a méh-be...”
 • 33. Linka11 2012. június 29. 14:09
  „Szegeden a közlekedést szervező "szakemberek"már évtizedek óta kaotikus állapotokat teremtenek.-Mi Szegediek
  már egészen belefásultunk a közlekedési táblák anarchikus rendjébe. Ezért aztán sokan sokszor nem is tartunk be
  a józan észnek nem megfelelő változtatásokat.- Tudjuk, hogy nem illik felül bírálni a törvényeket de az egész ország
  lassan a napi érdekek és a pillanatnyi pozícióban lévő emberek kénye kedve szerint változik.Számomra valaha a KRESZ a szentírások könyve volt, logikus és egyértelmű szabályaival.Ma már sajnos szinte nézőpont kérdése, kinek is van igaza még a közlekedésben is.”
 • 32. ceruza2012 2012. június 29. 12:23
  „A Hajós utcában várakozni tilos tábla, minden nap reggeltől estig egy fehér opel áll az út mellett, nem kis balesetveszélyt okozva. Erre senki nem figyel, nem baj. Következmények nélküli....”
 • 31. bambulla 2012. június 29. 10:11
  „úúúúva anyunkat !!!”
 • 30. Ebgondolat 2012. június 29. 09:37
  „Meglátásom szerint ha ez valóban így volt kihelyezve, akkor kár fizetni! Ugyanis a Megállni tilos tábla csak a fizető parkolást jelző tábláig érvényes, ha az nincs letakarva! Ergo a fehér kocsi teljesen szabályosan parkol (hacsak nincs előírva a párhuzamos parkolás)! De a Megállni tilos tábla rá tuti nem vonatkozik!”
 • 29. elgergho 2012. június 29. 08:43
  „Lacusch69! Adott esetben elképzelhetőnek tartom, hogy mivel láttam kik helyezik ki a táblákat, fogalmuk sincs a KRESZ szabályairól, sőt, nagyjából semmiről! De a táblát simán kint felejtették, ahogy szokták. Kis pénz, is pénz. Vagy a megállni tilos a sarok, és az azt követő kerékpártárolóra vonatkozik, amit azért külhoni társaink előszeretettel használnak párhuzamos parkolásra alkalmas helyként!”
 • 28. Lacusch69 2012. június 29. 07:46
  „Szerintem pedig "KRESZ-tábla". Az, hogy a teljesen agyatlan szegedi parkolási rendszer miatt sárga (kék, zöld) szegélye van, illetve teleirkálták mindenféle infóval, még nem teszi nem "KRESZ-táblává".
  A jelenleg hatályos KRESZ-ben létezik "várakozási zóna" tábla.

  Ha pedig mégsem KRESZ-tábla, akkor máshol sem az, ergo sehol sem vonatkozik az autósra a fizetési kötelezettség?”
 • 27. mgabca 2012. június 28. 23:17
  „Ha egy megállni tilos tábla után várakozni tilos tábla van, akkor az enyhíti, tehát felülbírálja. Vagyis a parkolóhely kezdete tábla sztem érvényes. Pl. a KRESZ szerint megállni tilos a saroktol számitott 5m-en belül.. kivéve, ha egy parkolóhely tábla, vagy egy utburkolati jel, ami a parkolás megkezdésére utal ezt felü nem bírálja!

  Le kellene takarni, vagy elforditani! És akkor rendben van...”
 • 26. tótkomlósi 2012. június 28. 22:54
  „Na jó, és akkor most mi van?
  A DM igazán megkérdezhetne egy hozzáértőt, és végérejárhatna az esetnek!
  Mert ugyanis kissé ellentmondásos a helyzet.
  A megállni tilost a következő útkereszteződés oldja fel.
  Ha tényleg csak a sárga tábláig lenne érvényes, akkor hiányzik alóla a kiegészítő tábla x méterrel. De nincs kiegészítő!
  A sárga tábla pedig csak egy tájékoztató jellegű akármi, amit akárki kitett oda, hogy ezért pénzt szedhessen be. Ha egy mezei parkoló tábla lenne, akkor is a megállni tilos lenne a nyerő, mert az van kint előbb és semmi sem korlátozza az érvényességét!”
 • 25. mgabca 2012. június 28. 22:06
  „A magállni tilos tábla után kint van a parkolohely tábla. Azt le kellene takarni, ha nem akkor szabad parkolni!!!”
 • 24. sigsig 2012. június 28. 21:56
  „22. nanemaaa

  "A fenti engedi a parkolást.... a bicikliseknek" :D”
 • 23. eljensokaszeged 2012. június 28. 21:49
  „cukiság. a "sárga" tábla nem kresz tábla, csak egy tájékoztató. a kresz nem ismer olyan táblát. a megállni tilos viszont igen.”
 • 22. nanemaaa 2012. június 28. 21:42
  „Bocs, két tábla van. A fenti engedi a parkolást, a lenti tiltja a megállást. Alapvető jogszabályi hierarchia, ha egy jogszabályt kétféleképpen lehet értelmezni, akkor az állampolgár részére kedvezőbbet kell figyelembe venni. A sünök hiába sündörögtek, jogosan akkor sem tudnak büntetni, ha nagyon kell a pénz.”
 • 21. atya.gatya 2012. június 28. 19:48
  „Szóljon, ha valaki nem így látja:
  Fentről, lefelé, elejéről a vége felé.
  Egyirányú forgalmi út. Egyértelmű, azt hiszem ezt nem kell magyarázni.
  Kerékpárok számára kijelölt várakozóhely. Aki nem kerékpárral érkezik, annak az úttest mellett kialakított várakozóhelyet nem kell figyelembe venni.
  Megállni tilos, jármű elszállítás. Az úttestre vonatkozó megállási tilalom a járművek számára. A tiltás ellenére ott várakozó járműveket elszállíthatják. A megállók pedig közigazgatási bírságot kapnak az arra őgyelgő rendőrtől.
  A várakozási övezetet kijelölő tájékoztató tábla (nem KRESZ tábla) a megállási tilalmat nem befolyásolja. Az alatta lévő kiegészítő tábla pedig csak megerősíti a megállási szabályt (eltérő utasítás hiányában a menetirány szerinti jobb oldalon, szegély mellé, az úttal párhuzamosan).
  Ez után jön egy kapubejáró, ahol meg lehet állni, de várakozni tilos.
  Ezt követi a mozgáskorlátozott várakozóhely, 6 m hosszon fenntartva.
  ...ez után lehet díjfizetés ellenében szabályosan várakozni bárkinek, aki fizet és ismeri a megállási, várakozási szabályokat. Tehát a megállási tilalom a táblától a kapubejáró elejéig tart. Hatalmas probléma, valóban. 15 m, csak azért, hogy a TLK felől akadálymentesen be tudjon fordulni a Gogol felé tartó járműforgalom.
  Ezen mit nem lehet érteni? Valami ilyesmit tanítanak a gépjárművezető oktatáson is.
  Mondjuk ma (is) végigsétáltam az utcán és ahogy a fényképen is látható, a szabályos várakozást szinte senkinek nem sikerült eltalálni. Halszálkában, zöldsávon, járdára lógva-állva 100-ból 99-nek ez nem nagyon derengett...
  Erről kellene inkább írni.”
 • 20. ascendum 2012. június 28. 19:38
  „Az én elgondolásaim szerint a megállni tilos tábla a "kijelölt várakozóhely" tábláig érvényes, ami a fizetésről szóló tájékoztatóval kiegészítve az első parkoló autó előtt látható.
  A kerékpártárolóra vonatkoztatva van értelme a táblának, hogy a biciklisek oda tudjanak jutni.

  Persze lehet, hogy a DM-nek van igaza, mert valami okos érveléssel ki lehet hozni, hogy a P az nem is P. De azért inkább nem.”
 • 19. Horthyszobor 2012. június 28. 18:59
  „Ez a cikk nem jó! A megállni tilos tábla a következő tábláig szól, vagyis a fehér autó szabályosan parkol, amennyiben van jegye. Az megint más kérdés, ha valaki a kerékpáros parkolóba parkolna be autóval, na az igenis kapjon büntetést, hisz ki van téve a megállni tilos és a kerékpár parkoló tábla. Bár ez jellemzően az etnikai és bmw-s autósokat nem igazán foglalkoztatja:) A mai kedvencem, amikor a 124-d mercivel a Vár utcából jobbra(!!!) be a Deák Ferencbe, szembe leparkolni, a behajtani tilos tábla ellenére, természetesen kiváltságos és nagyszámú család... Jellegzetesen bankár jelleget mutattak:)”
 • 18. partizánok 2012. június 28. 18:53
  „Javaslom, újra olvasni 6. CSorBA 2012.06.28. 15:46 hozzászólását:

  "... Ergo elvileg csak azt szállítják el, aki a kerékpár támasztók előtt parkol, ennyi..."

  Aki annyira ostoba, hogy még ezek után sem érti, annak marad a "magyarisztánozás"?
  Ahhoz úgy sem kell sok ész és díszpolgárai lehetnek "magyarisztánnak"?

  A cím igen csak hangulatkeltő.
  Bekajálták a díszpolgárok?

  Szép estét, jó szurkolást!
  :-)”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulhat a szegedi trolibeszerzés - menesztenék az SZKT igazgatóját

A Közbeszerzési Döntőbíróság kimondta, az önkormányzat mindenben törvényesen járt el a trolibeszerzésre kiírt tenderben. Tovább olvasom