Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

50 ezret is eldurrogtathatnak: tűzijátéktelepeket visznek a legtöbben

Szeged - Akad, aki ötvenezer forintot is eldurrogtat szilveszterkor, de a többség kevesebbel is beéri. Petárdát is keresnek az árusoknál, hiába tilos használni már tíz éve.
Vigyázzunk!

A rendőrség és a katasztrófavédelem honlapján is részletes információkat közölnek a tűzijátékok használatáról és veszélyeiről. Többek között azt javasolják, hogy a súlyos sérülések elkerülése érdekében ne szereljük szét, ne tartsuk a kezünkben a pirotechnikai eszközt, ne hajoljunk fölé, ne lőjük át senki fölött, ne használjuk erős szélben, ne hagyjunk fölötte akadályt, tartsuk meg a biztonsági távolságot, ne szúrjuk a földbe, ne használjunk törött vezetőpálcás rakétát – és mindig legyen kéznél oltáshoz legalább egy vödör víz. A petárdáknak már a birtoklásáért is kiszabható 150 ezer forintos bírság.
– Én sem tudom, de szilveszter után megmondom, mi a különbség köztük – felelte kérdésünkre egy fiatalember, miközben épp két tűzijátéktelepet vásárolt a Cserepes sori standon tegnap délután. A Londonban dolgozó férfi egy ópusztaszeri óévbúcsúztató buliba vitte a színes és hangos látványosságokat, amelyekért közel ötvenezer forintot fizetett.

Ritka azonban, aki ennyit eldurrogtat egy szilveszter éjjel. Leskovics Éva, aki több mint tíz éve árul pirotechnikai eszközöket, azt mondta, a tűzijátéktelepek a legnépszerűbbek, és általában 5-10 ezer forintot hagynak náluk a vásárlók, akik beszélgetésünk alatt is folyamatosan érkeztek.

Verók Tamás és felesége például Egerből jöttek – elsősorban persze nem tűzijátékot beszerezni, hanem a szüleiket meglátogatni. Itt viszont kényelmesebben ráérnek vásárolni ilyesmit, mintha az év utolsó napján taposnák egymást a többi vevővel Egerben – magyarázta a férfi, miért Szegedről viszik a pirotechnikai árut. Három kisebb telepet vásároltak, azt mondták, ezekben még sosem csalódtak, két gyereküknek is mindig tetszett az égi műsor, ha nem aludtak el éjfélig.
 
 Leskovics Éva (balra) és kollégái standján van miből választani annak, aki nagy durranásra vágyik szilveszter éjjel.  Fotó: Karnok Csaba
Leskovics Éva (balra) és kollégái standján van miből választani annak, aki nagy durranásra vágyik szilveszter éjjel. Fotó: Karnok Csaba

Leskovics Éva közben kollégáival néhány vevőnek igyekezett elmagyarázni, melyik eszközt hogyan kell használni, bár mindegyiken van magyar nyelvű használati utasítás, és rajzok mutatják, merre távozik a töltet. A boltvezető elárulta, vannak, akik még mindig keresnek petárdát, noha azt már tíz éve nem lehet törvényesen beszerezni. Az is előfordul, hogy olyan tűzijátéktípust akarnak venni kiskamaszok, amilyet csak 16 vagy 18 év fölöttiek vásárolhatnak. Ha valaki gyanúsan fiatalnak tűnik, személyi igazolványt kérnek tőle.
 
Verók Tamás nem hagyta az utolsó pillanatra a vásárlást.
Verók Tamás nem hagyta az utolsó pillanatra a vásárlást.

– Ha valami repül, az tutira nem egyes kategóriás, vagyis 16 évesnél fiatalabbak nem vehetik meg – adott tömör útbaigazítást a típusok elkülönítéséhez. A kettes kategóriába az alacsony kockázatú kisebb tűzijátékok, pálcás és egyéb kisebb rakéták, római gyertyák tartoznak, a hármasba pedig – amit csak felnőttek vásárolhatnak – a nagyobb tűzijátéktelepek és füstök. Ez utóbbiakat csak szilveszter éjjel lehet használni, az első két kategória viszont egész évben felhasználható magánterületen. 20-25 ezer forintnyi áruból már egy látványos tízperces show is összeállítható – mondta el.

A jogszabály szerint a hármas kategóriás tűzijátékokat január 5-éig visszavihetik a vevők a vásárlás helyére, ahol ingyen átveszik tőlük – magyarázta Leskovics Éva, aki hozzátette: tíz év alatt legfeljebb öt ilyen esetre emlékszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged egykori rendőrkapitánya halt meg a kiskunmajsai balesetben

Balogh Zoltán leszerelése után ügyvédként dolgozott: többek közt Stadler Józsefet is védte. Tovább olvasom