Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

50 fát pótolnak 50 millió forintból

Szeged - Öt év alatt 50 millió forintból újul meg a vadgesztenyesor a Szentháromság utcán, ahonnan mintegy 50 fát vágtak ki az utóbbi években. Megbontják a járdát, zöldsávot alakítanak ki, és fehér virágú helyett hússzínű vadgesztenyét ültetnek.
Helyreállítják a városképi jelentőségű vadgesztenyesort a Szentháromság utcán – így döntött legutóbbi ülésén a szegedi közgyűlés. Hüvös László alsóvárosi önkormányzati képviselő indítványát 28 igennel fogadta el a testület, csupán egy képviselő tartózkodott. Lapunkban korábban megírtuk, a politikus mintegy 50 olyan, járdában kialakított helyet talált, ahonnan az elmúlt években ilyen-olyan okból kivágták a fákat, de a pótlásuk nem történt meg. Hüvös felvetését a közgyűlés városkép- és környezetvédelmi bizottságának LMP-s elnöke, Szentistványi István is támogatta. Úgy vélekedett, a Szentháromság utcai vadgesztenyesor Szeged egyik legértékesebb fasora.

Itt korábban fák álltak - bal oldalon még nagyobb a tarvágás.
Itt korábban fák álltak - bal oldalon még nagyobb a tarvágás.
Fotó: Kovács András

Makrai László azt hangsúlyozta, nagyon sok vadgesztenyefa „lábon" pusztult el, ezért kellett kivágni a száraz, beteg fákat, amelyekben még a parkoló autók is sok kárt okoznak. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője szerint ma már képtelenség a körbeaszfaltozott fákat megtartani a szubmediterrán szegedi klímában öntözés nélkül. Szerinte a Szentháromság utcán az jelentené a megoldást, ha megbontanák a járdát, és öntözőrendszert alakítanának ki, az elpusztult fehér virágú vadgesztenyefák helyébe pedig hússzínű vadgesztenyét ültetnének, mert az ellenállóbb az aknázómollyal és a szárazsággal szemben.

A közgyűlési döntés nyomán öt év alatt 50 millió forintból újul meg a vadgesztenyesor a Szentháromság utcán. Idén 9,2 millió forintból a Tisza Lajos körút és a Vitéz utca közötti szakaszt állítják helyre. Jövőre a Batthyány utcáig tartó szakaszon, 2016-ban a Bécsi körútig tartó részen pótolják a fákat. 2017-ben jutnak el a Szivárvány, majd 2018-ban a Rákóczi utcáig.

A tervek szerint megszüntetik a szűk fatükröket, a fák között megbontják a járdát, és zöldsávot alakítanak ki. Egyedül a behajtók előtt marad burkolat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegediek festik ki Halast

Vidám színek, absztrakt formák és geometriai alakzatok díszítik Kiskunhalas főterét három szegedi fiatalnak köszönhetően. Tovább olvasom