Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

50 százalékkal többen vannak a segélyezettek

Csongrád megye - Idén október végéig 60 százalékkal többet költött a szegedi önkormányzat az aktív korúak segélyezésére, mint tavaly. A létszám 50 százalékkal nőtt. Decemberben még több igénylőre számítanak, mert véget ért a közfoglalkoztatási szezon.
Az idei év első tíz hónapjában 205 millió forinttal költött többet a szegedi önkormányzat az aktív korúak segélyezésére, mint tavaly. Ebben a körben vannak azok, akik foglalkoztatást helyettesítő támogatást (korábban bérpótló juttatást) kapnak, és dolgozhatnak a közfoglalkoztatásban.

Csúcsra jár a szegedi szociális iroda ügyfélszolgálata. Rengeteg a rászoruló. Fotó: Frank Yvette

Csúcsra jár a szegedi szociális iroda ügyfélszolgálata. Rengeteg a rászoruló.
 Fotó: Frank Yvette


De ide tartoznak az 55 év felettiek, betegek vagy fogyatékossági támogatásban részesülők is – ők kapják a rendszeres szociális segélyt. 2010 október végéig 315 milliót költött a város, ugyanebben az időszakban idén 520 millió forintot. A kifizetett segélyek jellegétől függően utólag az önkormányzat visszakapja az államtól az ellátásokra fordított összeg 80–90 százalékát. 2011-ben idáig a városnak erre a segélyezési fajtára 105 millió forint önerőt kellett biztosítania, legalább 35 millióval többet, mint tavaly.

Szalmaszál

Segítséget jelent a bajban, hogy októbertől az átmeneti segély nem a beadott kérelmek számától függ, hanem – a közgyűlés döntésének értelmében – éves kerete van: családonként 35 ezer forint. A gázár-támogatási rendszer is átalakult szeptembertől. Megírtuk: a jövedelmi korlát emelkedett, a törvény alapján adható normatív lakásfenntartási támogatás viszont lecsökkent. Minimum 2500 forintot lehet kapni havonta, az átlag 3100 forint körül alakult. Bővült az ellátottak köre, a kérelmek száma szeptember–október hónapban havi 500 főről 1600-ra nőtt. A normatív mellé az önkormányzat kiegészítő lakásfenntartási támogatást biztosít. Ehhez a pénzt a szociális kassza az ápolási díj és a helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek szigorításával gazdálkodta ki. A méltányos ápolási díjból kiszorult 500 család közül mintegy 140 átkerült az alanyi ápolási díjasok körébe. A fennmaradó létszámból sokan más rendszeres szociális ellátást igényeltek, például foglalkoztatást helyettesítő támogatást.

Miből teremti elő a város a szociális kassza többletkiadását? Szigorúbb lett az átmeneti segély, a közgyógyellátás, az adósságkezelési támogatás feltétele, erre kevesebbet fordítottak. További 16 milliót csoportosított át a legutóbbi közgyűlés az első lakást szerző fiatalok támogatásából, mert ebben az évben kevés igény mutatkozott – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, a polgármesteri hivatal szociális irodavezetőjétől.

Miért nőtt 60 százalékkal a segélyek összege? Az iroda kimutatásai szerint: drasztikusan megugrott azoknak a tartós munkanélkülieknek a száma, akik önkormányzati segélyt igényeltek. Lerövidült ugyanis a közfoglalkoztatásban eltölthető idő, a munkavállalók átlagosan 3–4 hónap után visszatértek segélyre. Az ellátás összege nem változott tavaly óta: havi 28 ezer 500 forint. Nagy a mozgás a rendszerben; átlagosan 800 ember kapott havonta ellátást tavaly, idén pedig 50 százalékkal többen, 1220-an. A létszám várhatóan most decemberben nő majd lényegesen, mert november végén befejeződött a közfoglalkoztatás időszaka, a legtöbb rászoruló visszamegy segélyre. Ezekben a napokban nagyon sokan állnak sorba a kérvényükkel a szociális iroda ügyfélszolgálatán.

Makón, Vásárhelyen, Szentesen, Csongádon

Makón 665-en jogosultak aktív korú szociális ellátásra, és idén erre a célra október 31-éig 92 millió 100 ezer forintot költöttek – ebből 15 millió 100 ezer forintot kellett az önkormányzatnak állnia. A 2012-es összeg a központi költségvetési támogatás nagyságától függ. Hódmezővásárhelyen 760-an jogosultak az ellátásra – november 30-áig 224 millió 201 ezer forintot áldoztak erre a feladatra. A városi önrész 39 millió 120 ezer forint. A következő esztendő összege főként attól függ, mennyien lesznek munkanélküliek, és hány embert tudnak bevonni a közfoglalkoztatásba – de hasonló nagyságrendre számítanak. Szentes az első háromnegyed évben 124 millió forintot fordított az aktív korúak segélyezésére, ebből 60 millió volt saját erő – tájékoztatott Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője. Szerinte a következő évvel kapcsolatban még sok a bizonytalanság – ennél kevesebbet semmiképpen sem szeretnének segélyezésre fordítani. Csongrádon sem. A város idén közel 25 millió forint saját erőt fordított e célra – mondta Vinczéné Dudás Katalin, a szociális iroda munkatársa.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. bánki 2011. december 10. 18:01
  „,,ami jár az jár " ..................

  Kérnék egy listát az érintettekről !

  Érdekes nevek kerülnének elő !”
 • 25. sigsig 2011. december 10. 14:21
  „8. Queenmargareth

  Erre kíváncsi lennék...honnan tudtak a megtakarított pénzről??? erre vonatkozóan számolták ki a támogatást???
  Hogy is van ez? Elmondanád a részleteket?

  Sajnos a segélyezettek száma mindig csak nőni fog...a népesedési adatokat tekintve...”
 • 24. jozko 2011. december 09. 22:15
  „Kedves "zoltanszabo" !

  Részvétem a szerencsétlenséged miatt - de ha balesetedig volt 39 év /járulékfizetéssel/ igazolt munkaviszonyod-
  és azóta "aktívnak számított segélyesként" ez mára 42 évre nőtt - akkor itt valami sántít-
  mármint a 26 ezer forint havi jövedelemmel.

  Ha az általad közölt számokból indulok ki, 60 körül járhatsz-
  és ha magadra nem is, büszke lehetsz például a gyerekeidre!

  Jó egészséget kívánok!”
 • 23. zoltanszabo 2011. december 09. 21:49
  „T. 20. jozko.
  Tisztességben, becsületben ledolgoztam 39 évet. Mindig volt ilyen-olyan munkám. De 3 éve egy börtönőr gyerek elgázolt, tartósan rokkant lettem --de nem % -le --mert nem volt pénzem megfizetni a dokikat !
  Most SE egészségem--se munkám --mivel fizikait nem tudok végezni ,bottal járok --segélyen vegetálok !
  Aktívkorúak segélyét kapom--ami :25 650.-Ft , ez kb. a rezsim felét teszik ki. 2 diplomás gyerekem --akik külföldön dolgoznak --segítenek havonta ! Nem vagyok büszke magamra !”
 • 22. MámegintKamu 2011. december 09. 20:14
  „Pedig néhány nappal ezelőtt öröm volt olvasni hogy statisztikailag mennyi embernek adnak munkát :):):) Sok pénzbe fog kerülni az országnak ez a sok látszat intézkedés és O.V. és Mat. Gyuri szuper gazdaságpolitikája reméljük gyorsan véget ér :):):):):):) Éljen ????? A karácsony?? talán lesz még kalácsom :) :) :)
  Kérném minden kormánypárti, politikai se.g.g.vég.nek ne osztogassák tovább az adó forintjainkat és kezdjenek dolgozni, kezdjenek többet fizetni a kasszába mert ha nem elég buktára van ítélve a 2012 büdzsé és eljöhet amiben ők akartak jeleskedni kis Forradalmárok!!!!!”
 • 21. gogol 2011. december 09. 18:54
  „1 millió munkahely?Hát annyi lesz majd összesen!!!És már Kanadába sem tudunk menni.”
 • 20. jozko 2011. december 09. 17:31
  „T. 17.

  Megkeseredett ember lehetsz - ezzel együtt is : amit mondtam, megmondtam.

  Ha pedig a kívánságoknál tartunk: én azt kívánom Neked, hogy élj meg a munkával keresett jövedelmedből!
  Lehetőleg minél jobban - de legalább olyan jól, mint amilyen -társadalmilag- hasznos munkát végzel!

  Soha életemben nem kértem /nem is kaptam/ semmiféle segílyt- és amíg levegő lesz a tüdőmben,
  nem is fogok kérni.
  Azt osztom be amit munkával megkeresek, megkerestem
  /nem gazdagodtam meg ilyen élhetetlen szemlélettel/.

  Sokkalta többet fizettem be a nagy kalapba , mint amit eü. ellátás vagy bármi más jogcímen rám költöttek
  /hála Istennek/.
  Viszont ilyen alapon megvan az erkölcsi jogalapom megszólni az ingyenélőket - és ha rajtam múlna, nagy részét
  úgy vágnám ki az ellátottak sorából, mint a macskát....
  Nem csak a kis pénzeken sanyarúan tengődő, de mégiscsak léhűtőkre gondolok, hanam azokra is , akik két marokkal túrkálnak a zsebünkben!

  Kultúrállam legyen szolidáris azokkal, akiket a sors betegséggel, testi fogyatékossággal megvert -és azokkal,
  akik á t m e n e t i l e g kerültek lehetetlen helyzetbe.
  Ámbár nekik is, és azoknak is, akik a becsületesen végzett munkájukat veszítették el - szolidaritási alap áll rendelkezésre - amit munkavállalóként, a befizetéseikkel hoztak létre!
  Azt nem kérni kell, hanem követelni: az járandóság!
  Az úgynevezett segélyezettek nagy része viszont többnyire jogalap nélkül kuncsorog olyan pénzekért , amit nem ő hordott össze- mert inkább csak feketemunkát, adóelkerülő tevékenységet végzett - és most a semmiért várja a társadalom szolidaritását!

  Erre mondom én azt, hogy aki nem ddolgozott, ne is egyék!
  Jóllakatni elsősorban azokat kell, akik a javakat megtermelik - és a maradékot -ha van- azt lehet szétosztani!

  Nem kell a púder:
  Karnyújtásnyira voltam tavaly tavasszal egy megválasztási lehetőségtől - világos, kemény programmal.
  Kevésen múlt - de a választók azok mögé álltak, akik ígérni tudtak - jórészt a semmire.
  Az emberek azt hallották ki ebből: jön a Kánaán, valaki majd "elintézi" az adósságokat, lesz munkahely dögivel
  / munka azért most is van.../
  Most, hogy föleszméltek - az adósság szinte megfojt, munkahely csak kvalifikált munkaerőnek van, módjával - és néha azt is el kell/ene végezni, amit nem szeretnénk-
  most nem tetszenek a választott képviselők, a választott párt. Vásár után okos a paraszt...
  Akkor legalább segélyt adjanak, ugye?

  Magyar mentalitás ez - nem több demokrácia, de egy alapos gatyába rázás lenne időszerű.
  Persze ahhoz is tökös nép kellene, aki nem csak kapni akar, hanem csinálni végre valamit!
  Nem anarchiát - de legalább odaállni az/ok mögé, aki/kre számít /uram bocsá´ akiket választott/- és összefogni valamiért -nem mindig valami , valaki ellen.
  Ha azt mondod, hogy ehhez ujjá kell születni, igazad lehet!
  Én már nem fogok.
  Van viszont 4 fiam.
  És nincsenek teljesen egyedül.”
 • 19. szocsoba 2011. december 09. 16:16
  „Hol van a beígért 1 millió munkahely?Ugyan úgy hazugság mint a többi ígéret már vagy 20-éve!!! Ezt az országot módszeresen szétlopták az utolsó 20-évben. Párt állástól függetlenűl politikusaink milliárdosok lettek a sikkasztásokból ,hűtlen kezelésekből ..mutyikból,és az a legszomorúbb,hogy ezt bűntetlenűl csinálhatják a mai napig is!!!!”
 • 18. elekesani 2011. december 09. 16:13
  „Emberek ! Szerintetek érdekel az érintetteken belül valakit a véleményetek? Ha olvassák netán a hozzászólásotokat akkor esetleg mosolyognak egyet rajta, vagy a pozíciójuk biztonsága mögül jól lenéznek, illetve lesajnálnak és punk tum ! Ennyi, és nem több, ez a DEMOKRÁCIA Magyar módra.”
 • 17. zoltanszabo 2011. december 09. 16:01
  „T. 16.
  KÍVÁNOM Neked, hogy csak segélyből éljél meg !!!!!
  Az aktívkorúak segélye: 25 650.-Ft--MÁR 5 éve !!!!! 1 ft-ot se emelkedett !!!!
  NEM segély kell ---HA NEM MUNKAHELY !!!!! hol a beígért 1 millió munkahely ?????????????
  MÁS :
  Schmitt P . a dolgozóinak kiosztott 15 millió Ft " pulykapénzt " karácsonyra !!!
  a Fővárosi Önk. 16 millárd Ft HIÁNYuk van ! ---DE
  kiosztottak Karácsonyra : 54 millió Ft !!!!!
  Miniszterelnöki Hív: 750 000.-/ fő
  Közlekedési : 234 fő ---850 000.-Ft
  Agrár M: 374 fő--650 000.-
  Környezetvédelmi M: 408 fő--400 000.-Ft
  Rendészeti M: 450 000.-Ft JUTALMAT kaptak KARÁCSONYRA !!!!!!!!!!!!”
 • 16. jozko 2011. december 09. 15:26
  „Lehet, hogy nem 50 %-kal növeléni, hanem 50%-kal csökkenteni kellene a "segélyezettek" körét.

  Lehet köpködni.
  Elég jól belelátok sok segélyezett életébe.
  A segélyek nagy része: kútba dobott pénz.”
 • 15. Mogyoró 2011. december 09. 13:00
  „Pedig valaki azt mondta, hogy 1 millió embernek ad munkát, és ez igaz, de 2 milliónak meg elveszi a kenyerét. Gratulálok.”
 • 14. vuk 2011. december 09. 12:55
  „Hat igen... szaporodnak.”
 • 13. N.P. 2011. december 09. 11:55
  „vik05
  A feltételek?
  Mert ezek ismerete nélkül teljesen hiteltelen amit írtál.”
 • 12. lidocain 2011. december 09. 11:24
  „5 csakegyallampolgár: erre a kérdésre ne is várj választ,vannak ilyen kamusi emberek. tavaly itt hisztizett egy nő,hogy a barátnője baktói kiskertjét senki nem akarja múvelni ő meg már nem bírja,de hiába hirdet,mindenkinek csak a kész kell,dolgozni senki nem akar stb. majdnem két héten keresztül irogattam ide az email cimemet,hogy hol lehet felvenni a kapcsolatot a hölggyel,mert érdekelne a dolog. azt hiszed válaszolt? hát nem.pedig itt irogatott minden nap szinte,látnia kellett. ezek ilyen beugató,provokáló okosbercik csak.
  hányinger ez az egész. a késleltetett előmoderációvak együtt.”
 • 11. csakegyalampolgar 2011. december 09. 11:22
  „9. macs: milyen érdekes, hogy a Polgármesteri Hivatal nem kevés dolgozója feketén műkörmözik és egyéb munkákat végez, természetesen adót nem fizet utána, sőt még hivatali munkája is megerőltető számára.... és még ők panaszkodnak!!! kéne egy kis ellenőrzés!!!”
 • 10. hm... 2011. december 09. 11:04
  „Együgyűnek :)

  "A kis emberek szívnak, mint a tollas borz!" -----> Helyesen: TORKOSBORZ, azaz a rozsomák másik neve. :)

  Helyesen: gróf Széchenyi István :)

  Amúgy nem szeretek okoskodni, csak most tettem meg. :)

  A lényeg, hogy egyet értek Veled. :)”
 • 9. macs 2011. december 09. 10:39
  „Most olvastam: 300 milliót költöttek a városházi dolgozók premizálására Budapesten. Az indok az, hogy ezt a pénzt másra nem lehet felhasználni.”
 • 8. Queenmargareth 2011. december 09. 10:02
  „4. vik05 2011.12.09. 09:25 , hol és milyen állás???????Engem minden érdekel, amihez konyítok a másik részét betanulom...
  kaptam én is albérleti támogatást, mert volt félretett pénzem és így 2500 ft-ot kapok havonta:) a félretett pénzt már feléltem amit akkor közöltem, hogy 2 hónapig még tudom tartani magam, de ők úgy gondoltál 60000 ft félretett pénzből 12 hónapig kibírom....
  2500, mondjuk én fehér vagyok és totál magyar és csak most kértem életemben először....”
 • 7. elgergho 2011. december 09. 09:54
  „Egy valami nekem nem tiszta. Többet kell ugyan költeni segélyre, mert ez ugyebár az, hiszen nincs ellenszolgáltatás, de ne felejtsük el hogy ez jóval kisebb összeg, mint a munkabérből, mindenkinek maga után fizetett munkanélküli járadék megítéléséhez megállapított összeg. az országnak ez igazából spórolás. Pl ha most lennék munkanélküli: 2010-ben, mivel magas a bérem megkapnám a max, azt hiszem kb 67.000 Ft-ot. Idén meg mivel még nem lenne meg a 365 nap összefüggő munkaviszonyom 1 fillért sem kapnék, mert gyerek nélkül 71.000 nettóval két felnőtt, bőven túllépi a kb. 28.000 Ft-os határt, ami felett nem jár ellátás, sőt fizethetném a kb.5700 Ft- Egészségügyi hozzájárulást is. MAGYARORSZÁG ÉN ÍGY SZERETLEK.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tank! Yeah!

Világsztárok seregszemléje – akár ez is lehetne a hétvége mottója, hiszen Illényi Katica éppúgy itt lesz, mint Miklósa Erika, ám a prímet szerintünk egy tájszólásos basszer, Lukács László viszi bandájával, a Tankcsapdával. Tovább olvasom