Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

52 jelölt indulhat 4 képviselői székért Csongrád megyében

Szeged - Összesen 52 képviselőjelölt indulhat a megye négy választókerületében az április 6-i országgyűlési választáson. A legtöbben, 18-an a szegedi 1-es körzetben állnak rajthoz.
Ahogy országosan, úgy Csongrád megye négy választókerületében is rengetegen jelentkeztek képviselőjelöltnek. A hétfői határidőig 100 jelöltet jelentettek be a pártok Csongrád megyében. A rendszerváltás óta soha nem volt még ennyi aspiráns a megyében. Az országgyűlési egyéni körzetek választási bizottságai gőzerővel dolgoztak, ellenőrizték az ajánlások hitelességét és számát. A leghamarabb a 4-es körzet (Hódmezővásárhely és Makó) választási bizottsága végzett a munkával. Itt 21 jelölt szeretett volna rajthoz állni, de 7-nek nem volt meg az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlása. A 3-as választókerületben (Szentes és Makó) a 17-ből 12 képviselőjelöltnek adtak zöld utat.

Kattintson a képre nagyobb méretért!
Kattintson a képre a nagyobb méretért!

Az 1-es és 2-es választókerület (mindkettő Szeged) választási bizottságai csütörtök estig üléseztek. Az 1-es körzetben 32-en szerettek volna elindulni az április 6-i parlamenti választáson, de közülük csak 18 jelöltet vettek nyilvántartásba. Mózes Ervin címzetes főjegyző a bizottság ülésén elmondta, hogy 14 aspiránsnál nem érte el az érvényes ajánlások száma az ötszázat. Voltak, akik a kritikus határon mozogtak. Waldmann Zsoltnak például, aki az Összefogás Párt – amely nem azonos az MSZP–Együtt-PM–DK és liberálisok alkotta demokratikus ellenzékkel, ezt a pártot Monok korábbi polgármestere, Szepessy Zsolt alapította – színeiben indult volna, 499 érvényes ajánlása volt. Az egykori kick-box-bajnok és ketrecharcos Filó Andor a Szociáldemokrata Párt képviseletében mérette volna meg magát, de csak 491 érvényes aláírással rendelkezett, így nem vették nyilvántartásba. A 2-es választókerület 30 jelöltjéből mindössze 8 maradt talpon, a többieknek nem volt elegendő érvényes ajánlásuk.

Megtudtuk, a választási bizottság okirat-hamisítás miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert a Nemzeti Érdekért Párt nem az eredeti ajánlóívet, hanem egy fénymásoltat adott be a bizottságnak. Ettől függetlenül nyilvántartásba vette az 1-es körzetben a párt jelöltjét, Gyovai Ferencet, mert a többi ajánlóív hiteles volt, és rendelkezett 500 érvényes aláírással.

A képviselőjelöltek sorrendjét már hétfő este sorsolással döntötték el a választási bizottságok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stadler is félbeszakította a büntetését

Tavaly 958 alkalommal terjesztettek elő büntetés-félbeszakítás iránti kérelmet a fogvatartottak a hazai börtönökben, amit 194 esetben engedélyeztek. Tovább olvasom