Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

55 éves a Somogyi-könyvtár fiókhálózata

Életünk része, ám az ötvenötödik születésnapján megérdemli a figyelmet a Somogyi-könyvtár fiókhálózata. Ki hitte volna, hogy a mostani bibliotékák elődei garázsokban, strandon, kocsmában, hentesüzletben jöttek létre, nélkülözve sokszor villanyt, fűtést és a könyvtáros fizetését?
A világháború után népművelési céllal „olvasószobákat" rendezett hálózatba a kultuszminisztérium. Nem a Somogyi-könyvtár berkein belül, hanem – pénz és könyvek híján – először a makói körzeti, majd a szegedi járási könyvtár telepített le kisebb állományokat. Ahol állandó bibliotéka nem jöhetett létre, „könyvtárközi cserével" biztosítottak vándorkönyveket, mint például a hattyasi, a kettőshatári és az Alkotmány nevezetű mezőgazdasági termelőszövetkezetben, akkori „szakszóval": téeszben.

A legelső városrészi fiókkönyvtárt Petőfitelepen létesítette az egyetem 1952-ben. A Magyar Nők Demokratikus Szövetsége adta a helyiséget és hozzá egy „aktívát", igaz róla a szakirodalom megjegyzi: nagyon lelkes, ám igen műveletlen volt. A nőszövetség és a Magyar–Szovjet Társaság ugyanabban az évben további olvasószobákat rendezett be Móravároson, Rókuson és a Belvárosban. Sőt hogy nyaranta a strandon lubickolók se maradjanak olvasnivaló nélkül, strandkönyvtárt működtettek a Partfürdő három négyzetméterén ötszáz szórakoztató kötettel, napilapokkal. Péliné Lévay Henriette érettségi után ott kezdte pályafutását 1976-ban. Az „olvasótermet" egy fa árnyékában rendezte be – idézte fel a szőregi könyvtár mai vezetője. Juhász Zoltánné Andrea, a hálózat mai instruktora mondta, hogy a hatvanas években, amikor megáradt a Tisza, a strandkönyvtáros ladikban menekítette át a könyveket a túlpartra, a közművelődési palotába. Annak emeletén működött akkoriban a Somogyi.

Örökzöldek

A hőskorban több mint 147 ezer kötettel kezdett a fiókhálózat, ez a hetvenes-nyolcvanas évek fénykorára a huszonöt fiókban 220-250 ezres állományra terebélyesedett. Ma mindössze tizenhárom keresi az olvasók kedvét 197 ezer könyvvel, CD-vel, DVD-vel. Örök kedvenc mindmáig „felnőtt kategóriában" Jane Austen Büszkeség és balítélet, a gyerekeknél P. L. Travers Mary Poppins című regénye. A nyári szünet rövidített munkarendje után hétfőtől valamennyi városi könyvtár szokás szerint várja olvasóit, a Somogyi hétfőtől péntekig ismét este 7-ig tart nyitva.

Ott, a központban kezdett a legrégebben szolgáló könyvtáros, Balogh Ferencné Juli, 1969-ben. Ő a gazdája most a tarjáni fióknak; ez a legkisebb fiókkönyvtár egy paneltömb aljának három garázsában nyitott ki 1974-ben. A rókusi viszont, ahol Pocsai Brigitta kezdett harminchárom éve, Öreg-Rókuson albérletezett a Pacsirta és a Hét vezér utca sarkán, a hentesüzlet helyén, mígnem a magánházat életveszélyesnek nyilvánították. Pap Andrásné Éva Csillag téri fiókvezető közli, hogy az övék mellett az újrókusi, az északvárosrészi és az odesszai lett a négy legnagyobb bibliotéka.

A legelső újszegedi fiók eredetileg a József Attila-telepi óvoda melléképületében húzta meg magát a Bérkert sor végén. Később három fiók is felcseperedett Újszegeden – halljuk Mihalecz Györgyi osztályvezető-helyettestől. Mostoha körülmények között dolgoztak elődeik; nemhogy telefon, de sok helyen még vécé sem volt, „vödörre jártak" a kisasszonyok. Előfordult kezdetben, hogy télvíz idején sem villanyra, sem tüzelőre, sem pedig a könyvtáros fizetésére nem jutott pénz. Az alsóvárosi fiók kezdte talán a legrosszabb körülmények között, mégpedig a Földmíves utca 7. szám alatti kocsmában. Ennek ellenére sorra nyíltak az üzemi és iskolai könyvtárak, és 1954-ben már a gyerekeknek is berendeztek olvasószobát a Takaréktár utca 8. szám alatt. 1954–1955 óta tartozik a hálózat a Somogyi szoros kötelékébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes nyomvályúk Szegeden

Szeged - Szegeden, a nagy forgalmú főutak egyes szakaszain a 10-20 centiméteres, vagy még ennél is… Tovább olvasom