Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

58 évesen megállt velem az idő, nem öregszem

Ruzsa - Idén a Ruzsa Községért Díjat Nagy Béla Attila, a helyi varroda tulajdonosa kapta. Csalódottság is vegyült az örömébe.
Nagy Béla Attilának, a ruzsai varroda tulajdonosának a község képviselő-testülete a Ruzsa Községért Díjat adományozta, az elismerést Sánta Gizella polgármester adta át a falunapon. Kettős jubileumot is ünnepelhetett a díjazott áprilisban. Betöltötte a 70. életévét, és 20 éve alapította családi vállalkozását. – Nagyon meglepett a kitüntetés. Aktívan dolgozom most is, nem tudnék tevékenység nélkül lenni a családban, a munkában és a községben – fogalmazott Nagy Béla Attila.

– Világéletemben emberek között mozogtam. A feleségemnek még 11-12 éve van hátra a nyugdíjig, én hozzá fiatalodtam. 58 évesen megállt velem az idő, azóta nem öregszem. Nem akarok nagyképűnek tűnni, de folyamatosan a közösségért dolgozom, szociálisan érzékeny vagyok. Másként nem is lehetne, hiszen a textilágazatot lesöpörték a sorból, mi pedig még mindig létezünk. Annak örülök, hogy sikerül munkahelyeket biztosítani, ami családok megélhetését jelenti. Örülünk, ha nullára játszunk, de mivel továbbhagyományoznám a céget, ezért fejleszteni kellene, ami saját pénzből nem megy. Emiatt pályáztunk, és formailag meg is feleltünk, végül mégis elutasítottak azzal, hogy 5000 lakosnál kisebb településen lakunk, erre nem kaphatunk pénzt. Elköltözni nem akarunk innen.

Nagy Béla Attila kapta a Ruzsa Községért Díjat. Fotó: DM/DV
Nagy Béla Attila kapta a Ruzsa Községért Díjat.
Fotó: DM/DV

Így került némi üröm is az örömbe, vagy ahogy a díjazott megjegyezte: „kapros-túrós rétes ez, van némi mellékíze". Nagy Béla Attila gyökerei Vásárhelyre vezetnek. 1970-ben kezdődött a kapcsolata Ruzsával, amikor a helyi termelőszövetkezet forgácsolóműhelyét és két magánesztergályost látott el munkával. Büszke rá, hogy számos műszaki újítása volt a szakmában: a paradicsomfeldolgozó üzemben és a fűszerpaprika- meg a burgonyatermesztésben. Nevéhez fűződik a téesz esztergályos- és lakatosüzemének, majd a Honvéd sori varrodának a beindítása.

Munkaruháikat ismerték a Szovjetuniótól Svédországig. A legnagyobb szakmai kihívást a baromfitrágyából kivont húgysav nagyüzemi gyártásának kifejlesztése jelentette a számára. Az eredmény világszínvonalú szabadalom lett. A teljes lakosságot érintő munkája volt a gáz bevezetésének koordinálása a ruzsai otthonokba. 1986-ban az épülő templom teljes vázszerkezetének gyártását is felvállalta, a templomot egy évre rá Gyulay Endre megyés püspök szentelte fel. A község társadalmi életéből is kivette a részét: 1982-től több cikluson át tanácstagként is dolgozott.

A rendszerváltás után elsők között alapította meg varrodáját 8 emberrel, most közel 20 főt foglalkoztat. Két fia és három unokája van.

Olvasóink írták

 • 2. patekphilippe 2013. május 28. 09:49
  „Azért az a fránya barna hajfesték ott van rendesen :-)
  Egyébként tényleg jól tartja magát Béla bácsi!
  Hiába, akinek fiatal felesége van....
  Jó egészséget!”
 • 1. Qllancs 2013. május 27. 12:19
  „Ez a faszi : 70 éves ???? Neee mááár !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Altorjay Tamás az egyetlen magyar az Armel-döntőben

A hétvégén rendezték meg Szegeden az Armel-operaverseny középdöntőjét. Tovább olvasom