Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

5 év az EU-ban: Szegeden a szépre sem emlékeznek

Szeged - Maguktól szinte alig jut eszükbe a szegedieknek olyan változás, amit az Uniónak köszönhetnek – tapasztaltuk tegnap, hazánk ötéves EU-tagságának május 1-jei évfordulója előtt. Kis segítséggel már jobban emlékeztek: például a városrehabilitációra. Annak most is örülnek. Hiányolják viszont a 2004-ben beígért új munkahelyeket és az életszínvonal emelkedését.
– Gondolkodom, de nem jut eszembe semmi. Szerintem semmiben sem változott az életem – felelte tegnap a nagyáruház előtt megszólított szegedi Furák Jánosné. Arról kérdeztük, mit érzékel az uniós csatlakozás hatásaiból, milyen változásokat tulajdonít az EU-nak. Holnap lesz ugyanis öt éve, hogy Magyarország tagja a nagy európai közösségnek.

Néhány beruházást – sándorfalvi úti hulladéklerakó, tömegközlekedési nagyprojekt, belvárosi és tarjáni rehabilitáció – felsorolva segítettünk Furáknénak emlékezni. – Ja, tényleg! Ezek nagyon hasznosak, és a belváros valóban egyre szebb lesz. Ha lassan is, de azért látszik valami fejlődés – magyarázta. Aztán eszébe jutott: sok országba már nem kell vízum, útlevél – ezzel szokott is élni, amikor utazik. Igaz, munkát nem hozott ide az Unió – mondta –, de a keresztlánya legalább egyszerűen kijutott, és kapott munkát Londonban egy éve. Azóta már ott sincs munka.

Uniós csatlakozásunk napjára, 2004. május elsejére feldíszítették a szegedi Belvárosi hidat. Fotó: Karnok Csaba
Uniós csatlakozásunk napjára, 2004. május elsejére feldíszítették a szegedi Belvárosi hidat.
Fotó: Karnok Csaba

– Sok előnye lehetne a csatlakozásnak, de szerintem ez nálunk nem látszik. A szomszédjaink sokkal jobban éltek a lehetőségekkel, mint mi – adott helyzetelemzést a barátnőjével sétáló Kobalák Csaba, aki szerint a saját életében nem hozott változást az Unió. Úgy véli, a csatlakozással beáramló multik ellehetetlenítették a magyar termelőket. Tényleg teremtettek pár új munkahelyet – reagált közbevetésünkre –, de az itt megtermelt profitot kiviszik az országból, nem fektetik új munkahelyekbe. Ennek ellenére nem csalódott, öt éve is nagyjából erre számított – jelentette ki.

– Személyivel utaztam mostanában pár országba, meg jó néhányszor felléptem az uniós ünnepségeken egy fúvószenekarral. Kábé ennyi – mondta a Sörkertben Sárkány Krisztina arról, milyen hatással van életére az uniós tagság. Barátnője, a zsombói Olasz Bianka arról beszélt: náluk egy új betonútra kiírták, hogy uniós pénzből épült. A többi út elég silány, de ez jó minőségű. Csak éppen a település központjától távol esik. Aztán eszükbe jutott, hogy felújították Tarjánt, és a belvárost is folyamatosan renoválják. – Szépül ugyan Szeged, de ez csak a kirakat – tették hozzá. – Hogy jobban élnénk, vagy magasabb lenne az életszínvonal, azt sajnos nem érezzük.

Régiók és egyetem

– Továbbra sem sikerült a nyugat-európaiakhoz hasonló, valódi régiókat létrehozni, pedig ezt már a többi, velünk csatlakozó, volt szocialista ország is megtette. Itt súlytalanok, mondvacsináltak a régiók. A megyék és kistérségek inkább a hatalmi harc terepei, és ezzel sok energiát vonnak el a fejlesztésektől – értékelte a csatlakozás óta történteket Mészáros Rezső. A szegedi egyetem geográfusprofesszora, volt rektor 2004. április 30-i Európa című mellékletünkben megjelent nyilatkozata szerint is ettől tartott leginkább. Félelmei beigazolódtak. A szegedi egyetem viszont – amelyet a kemény nemzetközi versenytől féltett – jól állja a harcot. Szerinte sikerült a minőségi oktatásra, kutatásra helyezni a hangsúlyt. Ezt tanúsítják a jelentkezési számok, és hogy az európai mezőnyben is a felső negyedben jegyzik az SZTE-t.

62 milliárd 5 év alatt

Számításunk szerint az elmúlt 5 évben mintegy 62 milliárd forintot nyert Szeged és az SZTE az Uniótól, amelyből 93 milliárd forint értékű fejlesztéseket végeztek, végeznek el. Többek közt csatornázásra, hulladéklerakóra, a Szent István tér felújítására, a Tarján városrész, a belváros és a Mars tér rehabilitációjára, az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére, a II-es kórház energetikai korszerűsítésére, a Napfényfürdőre, az új klinikai tömb felépítésére és több egyetemi épület renoválására kaptunk uniós támogatást.

Olvasóink írták

 • 13. Timi38 2009. május 02. 14:27
  „Itt a belváros szépsége számít,hogy a turizmus menjen,csak azt sem nézik,hogy a Tisza is bele számít,hiszen a város közepén van.Nem baj,hogy a Tisza nincs ki takarítva legalább a mi Szegedünkben a tehén hús ingyenes mert mi még ezt a luxust is megengedhetjük magunknak....ennyi munkahely mellett amit teremtett a város és még a jó fizetések is ...na hát.....”
 • 12. gavallér 2009. május 01. 17:59
  „Életszínvonalról csak annyit, hogy ha valaki volt tegnap a tascoban az láthatta micsoda tömeg tolta kifelé a megrakott kocsikat tele piával. Azoknak honnan van pénzük. Ezek az emberek mind segélyből fizetnek a kasszánál 15-20 ezret? Rájöttem, mindeki rókásabb nálam.
  Titeket is láttalak a sorokban, toltátok a valamilyen brau sörrel megrakott kocsitokat. Hiába csak ennyire futja.”
 • 11. Tonypilot 2009. május 01. 02:56
  „Én hülye!
  Öt éve autópályáról meg Eu-s bérekről álmodoztam!
  A Pálya itt van!
  Az Eu-s béremből pedig rengeteg 30 -as táblát gyártottak , meg telerakták a várost fontoskodó,bírságoló nyápic kis rendőrrel, akik inkább hátat fordítanak , ha a belvárosban egy "skandináv" előveszi a bökőjét!”
 • 10. Agyi54 2009. május 01. 01:13
  „innen jön az Etelka sorról,a Tiszapalota aljáról!
  csak nyeljük a meleg homokot!
  tiszta NEVADA!
  ingyen védőital meg sehol.
  kakatuszpálinkára gondoltam.hm”
 • 9. maci52 2009. április 30. 21:38
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 8. achilleus 2009. április 30. 19:49
  „7. hozzászólás flexsnake 2009.04.30. 19:40
  Szerintem még a januári szórás.”
 • 7. flexsnake 2009. április 30. 19:40
  „A homokot tényleg fel kellene takarítani, nem tudom honnan került elő de a viharos szélben védőszemüvegben kell mászkálni.”
 • 6. Eagleeye 2009. április 30. 18:29
  „Szóljon már valaki botkának, hogy takaríttassa ki a retkes, piszkos városát!!!
  Már ott tartunk, ha szél fúj nem lehet kimenni az utcákra szemsérülés veszélye nélkül!
  Továbbá ne hazudozzanak a szegedi (görbe) tükörben, hogy " Többen dolgoznak idén a város nagytakarításán. "
  Tényleg nincs gazdája ennak a jobb sorsra érdemes városnak.”
 • 5. achilleus 2009. április 30. 17:37
  „"A szegedi egyetem viszont - amelyet a kemény nemzetközi versenytől féltett - jól állja a harcot. Szerinte sikerült a minőségi oktatásra, kutatásra helyezni a hangsúlyt. Ezt tanúsítják a jelentkezési számok, és hogy az európai mezőnyben is a felső negyedben jegyzik az SZTE-t."

  Nem kell aggódni elvtársak! Magyar Bálint és a lokálpatrióta S.K. képviselőnő megtették a szükséges intézkedéseket. Akik valamiről lemaradtak volna, íme a részletek:

  Ellenzik a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatot
  A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is elutasítja és felháborítónak tartja a nemzetközi felsőoktatási intézményekről szóló törvényjavaslatot - ezt a két szervezet vezetője mondta csütörtökön az MTI-nek. A tömörülések a Felsőoktatási Kerekasztalon tárgyalnának a javaslatról.
  Utoljára frissítve: 2009. április 30., 15:10

  Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI-nek nyilatkozva felháborítónak nevezte az előterjesztést. Magyar Bálint javaslata arról szól, hogy mindenféle kontroll nélkül érkezhetnek külföldi felsőoktatási intézmények Magyarországra - mondta. Kifejtette: azzal, hogy a külföldi oktatók számára nem kellene munkavállalási engedélyt váltani, nem lenne semmiféle munkaügyi kontroll. Kifogásolta még, hogy ezen intézmények alapításához nem lenne szükség a Magyar Akkreditációs Bizottság által kiadott akkreditációra, így az oktatók tudományos fokozatát sem ellenőrizné senki. Elutasította azt is, hogy a külföldi diákok után járjon a magyar állami normatíva. Elfogadhatatlan válság idején egy olyan törvényjavaslatot beterjeszteni, ami arról szól, hogy külföldi diákok a magyar állam pénzén tanuljanak - közölte a hallgatói szervezet vezetője.

  Megjegyezte: a kormány döntést hoz, ki kellene kérnie az érintett szakmai szervezetek véleményét. Miskolczi Norbert arra számít, hogy a kérdésről a Felsőoktatási Kerekasztal ülésén tárgyalnak majd a közeli jövőben. Kis Papp László, az FDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: a javaslat magyar oktatók álláshelyeit veszélyezteti azzal, hogy munkavállalási engedély nélkül engednének külföldi oktatókat tanítani. Hozzátette: az ellen természetesen nincs kifogásuk, hogy miként eddig, a jövőben is működhessenek magyar egyetemeken külföldi szakok. Elmondta: csatlakoztak a rektori konferencia témában megfogalmazott tiltakozó nyilatkozatához, amelyet eljuttattak az oktatási tárca vezetőjének. Emellett az FDSZ kezdeményezte a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács és a Felsőoktatási Kerekasztal összehívását is.

  A törvényjavaslatot három szabad demokrata és egy szocialista képviselő nyújtotta be. Magyar Bálint (SZDSZ) az előterjesztők nevében az MTI-nek korábban elmondta: nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmény az az egyetem, illetve főiskola lehetne, ahol a beiratkozott hallgatók és oktatók éves átlagban legalább 30 százalékban nem magyar állampolgárok. Ilyen intézményt külföldi állam és külföldi jogi személyiséggel rendelkező szervezet is alapíthatna. A tervezet szerint, ha egy államilag elismert felsőoktatási intézmény megfelel a vonatkozó feltételeknek, átalakulhatna nemzetközi jellegű intézménnyé. Ugyanakkor, ha a beiratkozott hallgatók vagy oktatók három egymást követő éven keresztül éves átlagban kevesebb, mint 30 százalékban nem magyar állampolgárok, az intézmény elveszíti nemzetközi jellegét, s nemzetközi jellegének állami elismerését vissza kell vonni. A jogszabály alapján az ilyen intézményekben a külföldiek oktatási, tudományos vagy művészeti munkavégzésekor munkavállalási engedélyre nem lenne szükség. A javaslatot kedden általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának szocialista és szabad demokrata többsége. Hiller István szerdán azt mondta, hogy nem lát veszélyt a javaslatban, s a magyar egyetemeken a magyar diákok államilag finanszírozott helyeit nem veszélyezteti semmi. A tervezetet az ellenzék elutasítja, Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő magyarellenes lépésnek nevezte a javaslatot. Azt mondta: a magyar felsőoktatás - elsősorban személyi - körülményeit kellene javítani a versenyképesség érdekében, és nem arra volna szükség, hogy külföldi egyetemek telepedjenek Magyarországra. Az elmúlt négy évben ugyanis megnégyszereződött a hallgatói létszám, miközben az oktatói létszám stagnált. (MTI)”
 • 4. 751510 2009. április 30. 17:35
  „Mindkettőtökkel tökéletesen egyetértek.”
 • 3. homer 2009. április 30. 17:23
  „Az emberek nem hülyék, a külcsín mögött rohad a belbecs...”
 • 2. zeitgeist 2009. április 30. 17:04
  „tökjó h ilyen szép a belváros tényleg csak épp nem élek meg belőle!!”
 • 1. zeitgeist 2009. április 30. 17:03
  „NEM A FELSZÍNES DOLGOKRA KÉNE RÁMENNI!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

290 forint alatt az euró

Kedvező külföldi hatásokra erősödtek tegnap a régiós devizák, velük a forint is. A bankközi… Tovább olvasom