Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

5 év után kezdődhet a megrepedt házak pere

Csongrád megye - 5 év huzavona után az egyik budapesti bíróságon elkezdődhet a 43-as mellett megrepedt házak kártérítési pere az állammal szemben. A lakástulajdonosokat már fel is szólították: hozzanak iratokat arról, milyen volt az út a megépítésekor, igazolják, mennyire ment tönkre, és írják le, hogyan kellett volna kijavítani.
A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság fogja tárgyalni a 43-as út mellett megrongálódott házak kártérítési ügyét. Ez Kotroczó Bélának, a károsultakat összefogó 43-as Egyesület ügyvédjének a minapi nyilatkozatából derül ki. A 43-as mellett élő közel 250 háztulajdonos azért pereskedne, már 2010 óta, mert 2007 után, Románia és Bulgária uniós csatlakozása után a főút forgalma megnőtt, házaik pedig megrepedeztek.

Ezt a kárt szeretnék megtéríttetni valahogy az állammal, amely az út fenntartója. Mindeddig azonban érdemi tárgyalás sem volt, mert tavalyig ötször passzolták tovább az ügyet a különböző bíróságok, arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik. A Fővárosi Ítélőtábla végül a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságot jelölte ki erre a feladatra. Az utat kezelő Magyar Közútnak ott van a székhelye.

Kártérítést szeretne a Szőregi út mellett lakó Popovics házaspár is a megrepedt falak miatt. Fotó: Karnok Csaba
Kártérítést szeretne a Szőregi út mellett lakó Popovics házaspár is a megrepedt falak miatt. Fotó: Karnok Csaba

Most tényleg elkezdődhet a bizonyítás, de mint kiderült, ez nem lesz egyszerű. A bíróság ugyanis többek között azt kérte a felperestől, szerezzen tervdokumentációt, először is arról, milyen volt az út, amikor megépítették: „A bíróság nézete szerint a felperes igényének bizonyítása körében szükséges feltárni a 43-as út építése utáni közvetlenül következő állapotát, azt az állapotot, amely az utat a keresetlevél benyújtásakor jellemezte, és ezen keresztül vonható le következtetés arra, hogy az úthibák egyfelől bekövetkeztek-e", és ezzel tényleg „oksági kapcsolatban" áll-e az a zaj- és rezgésterhelés, amelyre az egyesület hivatkozik. Az egyesületnek részletesen meg kell határoznia azt is, hogy milyen módszerrel kellene – vagy kellett volna – kijavítani az utat, mettől meddig. Ha ezt nem tudja produkálni az egyesület, szakértelem híján, „...úgy a bíróság szakértőt rendel ki a munka felmérése és a várható szakértői díj meghatározása érdekében. Felhívja a bíróság a felperest, hogy 30 napon belül a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Hivatalánál helyezzen elnöki letétbe 100 000 forintot annak a terhével, hogy a bíróság a szakértő kirendelését mellőzi még a szakértői munkaterv körében is". – Tehát tegyünk le 100 ezer forintot arra, hogy egy szakértő megmondja, mennyibe fog kerülni az igazi szakértői vélemény – kommentálta a levelet Kotroczó, aki mindenesetre örül, hogy elkezdődhet az érdemi bizonyítás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztaszeri kisfiú a Nemzetiben

A nyolcéves, pusztaszeri Fülöp Tamás a gyermek János vitéz szerepét játssza Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színházban. Tovább olvasom