Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

5 gyerekkel kerül utcára

Szeged - Önállóan tanult meg újra járni az a szegedi fiú, akit két és fél éve egy autó gázolt el Szentmihályon, majd hónapokig kómában volt. A család élete mégis zátonyra futott: egy hónapja édesanyja úgy tervezte, önálló életet kezdenek, ehelyett azonban jövő héten utcára kerülhetnek.

Hónapokon keresztül éber kómában volt Vízvári Józsi, miután 2012 áprilisában elütötte egy autó. Szeged-Szentmihályon, a Kapisztrán úton szállt le a buszról, és akart átszaladni az út túloldalán rá váró édesanyjához, amikor a tragédia megtörtént. Sokáig csak sírással és pislogással tudott kommunikálni.

– Azt mondták az orvosok, hogy talán a fejét tudja majd tartani. Szíjazni kell a kerekes székben, pelenkázni és etetni egész életében – mesélte az édesanya, Vízvári Krisztina.

Vízvári Krisztina és a gyerekek. Úgy hitték, végre rendeződik az életük, de most a tetőt is elveszítik a fejük fölül. Fotó: Frank Yvette
Vízvári Krisztina és a gyerekek. Úgy hitték, végre rendeződik az életük, de most a tetőt is elveszítik a fejük fölül.
Fotó: Frank Yvette

– Ehhez képest hat hét után elhagyhattuk a pelenkát, két hónap után önállóan tudott ülni, egy idő után pedig járókerettel elindult. Nemrégiben pedig azt is eltettük, mert észrevettük, hogy amikor azt hiszi, hogy senki nem látja, már nélküle közlekedik – mesélte az édesanya.

Bár a 13 éves fiú a baleset után szellemileg sérült lett, már viszonylag érthetően beszélni is tud. Azt azonban nem szereti, ha a történtekről vagy az állapotáról beszélnek körülötte, és fotózni sem engedi magát. A Sólyom utcai iskolába jár, ott kap fejlesztést is.

Krisztina másfél hónappal ezelőtt úgy döntött, változtat eddigi életükön, öt gyermekével kiköltözött az anyaotthonból, ahol a baleset idején is laktak.
– Nem tett jót a családnak az ottani légkör, és hogy nem tehettük mindig azt, amit szerettünk volna – magyarázta döntését. Gyermekei apja egy önkormányzati bérlakásban lakik, vele egyezett meg, hogy a férfi lemond javukra a bérleti jogról, ha a lakbértartozást az asszony átvállalja.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

– Úgy tudtam, kétmillió forintról van szó, amit részletekben törlesztettem volna. De kiderült, hogy a gázzal és villannyal is tartozik, 7-8 milliós adósságot hagyott maga után. Ezt viszont nem tudom kifizetni. A múlt héten megjelentek a végrehajtók, jövő hét keddig kaptunk haladékot a kilakoltatásra.

A család holmijai már dobozokban vannak, azt azonban még nem tudják, hová mehetnének. Krisztina legnagyobb félelme, hogy elveszíti gyerekeit, hiszen az utcán nem nevelheti őket. – Ilyen rövid idő alatt, ennyi gyerekkel lehetetlen albérletet találni. Pedig bármilyen munkát elvállalnék, csak hogy legyen fedél a fejünk fölött.

Albérletet és munkát is keres


A Lapcom Média Alapítvány a 30/422-1747-es telefonszámon várja azok jelentkezését, akik albérletet tudnak ajánlani Krisztinának és öt gyermekének. Az asszony gyesből, családi pótlékból és ápolási díjból tartja fenn jelenleg magukat, de mint mondta, ebből is ki tud fizetni egy lakást. Ha pedig állást kapna, legkisebb gyermekét azonnal beszoktatná az óvodába, és kezdene, hogy könnyebb legyen az életük. Szeretne is dolgozni, bármilyen kétkezi munkát elvállal. Ilyen jellegű megkereséseket is szívesen továbbítunk számára.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajtófotó-kiállítás nyílt a REÖK-ben

310 fotográfus küldött be 3810 pályázatot, a zsűri összesen 9583 képet nézett végig, és 13 kategóriában hirdettek eredményt. Tovább olvasom