Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

5 hónapot csúszik a rokkant-felülvizsgálat

Csongrád megye - 6 helyett 3 orvosszakértő végzi a rokkant-felülvizsgálatokat a megyében. Alig van megfelelő szakember, hiszen ilyen képzés sincs az egyetemen. Külsősöket próbáltak bevonni – hiába.
Nagyon lelassult a rokkant-felülvizsgálat, amióta nemrég megfeleződött, vagyis 6-ról 3-ra csökkent a felülvizsgáló szakorvosok száma. Akiknek tavaly nyáron kellett volna esedékes soros felülvizsgálatra menniük, azokat most hívják be. Ez azt jelenti, hogy 6-7 hónapos a várakozási idő itt. Ha állapotrosszabbodás miatt küldenek be beteget, az elbírálásra nekik legalább 2-3 hónapot kell várniuk – jelezte két, neve elhallgatását kérő szegedi háziorvos.

Érvénytelen pályázat

Két éve írtuk meg, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal uniós támogatással segít ledolgozni a megyei rehabilitációs hivatalnak a hátralékát. Erre több milliárd forint állt rendelkezésre. A kormányhivatal tájékoztatása szerint két közbeszerzési eljáráson sem volt érvényes pályázat, így a megyében továbbra sem vonhatnak be a munkába külsős orvosszakértőket.

A hatóság a törvényes határidőn belül teljesíti a feladatát az új betegek és az állapotrosszabbodáshoz kapcsolódó felülvizsgálat esetében. A megyei Rehabilitációs Szakigazgatási Szervnél három orvos végzi a felülvizsgálatokat, vagyis két orvosi bizottság működik. Másodfokon, regionális illetékességgel szintén 3 orvos, vagyis szintén 2 bizottság végzi munkáját.

Ők a budapesti központú NRSZH alkalmazásában állnak, tehát nem kormányhivatali dolgozók – tájékoztatott Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője. A 3 orvos erőn felül dolgozik, naponta 36 komplex felülvizsgálatot látnak el, illetve az egyéb szakvélemények elkészítése is feladatuk. Például emelt összegű családi pótlékra, fogyatékossági támogatásra, aktív korúak ellátására való jogosultság véleményezése vagy a közlekedőképesség minősítése, gépjárművezetői engedély elbírálása, hozzátartozói nyugellátás véleményezése is az ő feladatuk. 2014-ben közel 9500 komplex felülvizsgálatot végeztek, illetve ugyanennyi egyéb szakvéleményt készítettek el. Ez azt jelenti, hogy igen magas a megyében az egy orvosra jutó felülvizsgálatok száma, és még jóval több felülvizsgálatra lenne szükség havonta. Ennek egyik legfőbb akadálya, hogy kevés a képzett szakember. Pedig még legalább 3 felülvizsgáló orvosra lenne szükség.

Fogy a türelem. Nem elég a rokkant ember baja, még a felülvizsgáló szervezet  is ellátásra szorul. Fotó: Karnok csaba
Fogy a türelem. Nem elég a rokkant ember baja, még a felülvizsgáló szervezet is ellátásra szorul.
Fotó: Karnok Csaba

Magas az elvárás

A jelenlegi szabályozás szerint nagyon magas szakmai elvárásnak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen felülvizsgáló orvosnak. Klinikai szakvizsgával (például reumatológus, belgyógyász, endokrinológus), illetve 5 év klinikai gyakorlattal kell rendelkeznie a jelentkezőnek. Feltétel az egészségbiztosítási orvostan szakvizsga is, amivel kevés szegedi orvos rendelkezik, hiszen az itteni egyetemen nincs ilyen képzés. A hivatal mindent megtesz a státuszok betöltésére; rendszeresen meghirdeti az állásokat, és levélben tájékoztatják ezekről a megyei egészségügyi intézményeket.

Rengeteg új ügyfél

Az országos statisztikához képest megyénkben igen magas az új rokkantsági felülvizsgálatot kérők aránya. Havonta több mint 250 új ügyfél jelentkezik. Ennek ellenére – a hivatal tájékoztatása szerint – a szakemberhiány csak a soros felülvizsgálatoknál hosszabbította meg az eljárási időt. Havonta hozzávetőleg 300 ilyen ismételt vizsgálatra van kapacitásuk. És bár van lemaradás, az ilyen vizsgálatra jövők már rendelkeznek ellátással, így őket hátrány nem éri. Jelenleg 5 hónapot kell soros felülvizsgálatra várni, míg két évvel ezelőtt, a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv megalakulásakor 7-8 hónapos volt a lemaradás. Az új igényeket pedig mindig a jogszabályban előírt határidőben, azaz 60 napon belül elbírálják. Állapotrosszabbodáskor – a jogszabálynak megfelelően – előreveszik az igénylőt, magyarán nem kell megvárnia a soros felülvizsgálatot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is vége a Szefinek

Legalább hetven diák más városban tud csak tovább tanulni a Szefi bezárása miatt. A Rogers Gimnázium bezárásáról még nincs hivatalos határozat, de a tervek már erre az esetre is készen vannak. Tovább olvasom