Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

5 milliárdot áldoznak a szelektív szemétre

Szeged - Korszerűsítik a szemétgyűjtést és -feldolgozást, többet komposztálnak jövő tavasztól Csongrádon és 81 másik településen. Bővítik a nagy telepeket, új szállítóautókat vesznek közel 5 milliárd forintból.
4,6 milliárd forint támogatást adott az Unió és az állam a szemétgyűjtés és -feldolgozás korszerűsítésére a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak. A cél az, hogy a lehető legtöbb hasznosítható anyagot, elsősorban a komposztálható szerves hulladékot különválasszák, és egyre kevesebbet kelljen a lerakón elhelyezni. Ezt az új hulladéktörvény írja elő. Jövő áprilisig a vaskúti, a kiskunhalasi és a felgyői nagy telepen új hulladékkezelő csarnokok, csurgalékvízgyűjtők épülnek.

Vásárolnak 6 olyan autót, amely a házaktól eleve szelektíven viszi el a szemetet, 3 zöldhulladékgyűjtő és másik 3 konténerszállító járművet is beszereznek. A kocsikat a Volvo szállítja, a felgyői és a vaskúti telepen a Strabag épít, a halasin pedig a Bucka Konzorcium, amelyet a Közgép Zrt. és a Design Kft. alkot.

A beruházás hivatalosan hétfőn délután a felgyői nagy telepen kezdődött. Az új csarnok alapkövét és benne az időkapszulát Gyovai Gáspár csongrádi alpolgármester, a társulás elnöke, Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Juhász Tünde és Kovács Ernő, a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott helyezte el.

Alapkőletétel a felgyői telepen. A beruházás célja, hogy még több hasznosítható anyagot válogathassanak ki a szemétből. Fotó: Karnok Csaba ( A teljes méretért kattintson a képre)
Alapkőletétel a felgyői telepen. A beruházás célja, hogy még több hasznosítható anyagot válogathassanak ki a szemétből. Fotó: Karnok Csaba ( A teljes méretért kattintson a képre)

Gyovai Gáspár emlékeztetett, a kilencvenes évek elején Csongrád és másik 23 település összefogott a közös hulladékgyűjtés érdekében, ma pedig a társulás 82 településen 300 ezer embertől szállítja el a hulladékot. Hamarosan 10 ezer darab házi komposztáló edényt osztanak szét a 2000 főnél kisebb lélekszámú településeken, hogy minél több zöldhulladék hasznosuljon helyben. A beruházás már korábban elkezdődött volna, de menet közben módosultak a szabályok, ami miatt át kellett tervezni a munkát. Az viszont kedvező fejlemény volt, hogy 900 millió helyett csak 150 millió forint önrészt kellett vállalniuk a településeknek.

Kőrösi Tibor csongrádi polgármester szerint ez jellemzően olyan beruházás, ami annyit ér, amennyire majd értékelik az emberek. Egyre többen látják be, fontos a szelektív gyűjtés, de a Kéttemető útra – a rég fölszámolt telephez – még mindig hordják egyesek a szemetet, pedig ott a hulladékudvar.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postán érkezik a 60 ezres bírság - kamerákkal figyel a MÁV

Kamerákat szerel a MÁV több vasúti átjáróba: Szegeden a Dorozsmai, a Bajai és a Sándorfalvi úti átkelőt figyelik meg. Tovább olvasom