Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

5 percre valóra vált a kerékpárosok álma

5 percre valóra vált a kerékpárosok álma
Ha nincs autó a Belvárosi hídon, akkor nincs dugó - röviden így lehet összefoglalni a vasárnapi Critical Mass őszi demonstrációjának mondanivalóját. A felhíváshoz és a vasárnapi bringázáshoz több mint ezren csatlakoztak.

Több mint ezren vágtak neki vasárnap az őszi Critical Massnak (CM), hogy a bringázható hidakért demonstráljanak Szegeden. A mobilitási hétre időzített felvonulás célja, hogy kerékpárosbaráttá tegyék a hidakat.
 
5 percre valóra vált a kerékpárosok álma - GALÉRIA


– A Belvárosi hídon probléma, hogy a kerékpárút a járda helyén fut, így sok gyalogos eltéved. Az egyre gyakoribb hídfelújítások keserű tapasztalata, hogy a kerékpárosokat mindig kitiltják, annak ellenére, hogy ez a legkörnyezetbarátabb belvárosi közlekedési forma –mondta a vasárnapi demonstráció előtt Csüllög Imre. A szervező hozzátette, a Bertalan híd jelenlegi formájában nem biztonságos a kerékpározásra.

A CM szervezői szerint azért is tekernek, hogy mindkét jelenlegi, és a később megépülő hídon valóban bringásbarát utakat alakítsanak ki, és hídfelújításnál a kerékpáros közlekedést egyáltalán ne tiltsák meg, vagy csak akkor, ha valóban szükséges. – Budapesten, a Margit hídon már sikerült megoldani a kerékpárosok-autósok közös közlekedését, van honnan ihletet meríteni. A Belvárosi hídon az lenne a jó megoldás, ha megszűnne az átmenő gépjárműforgalom, ehhez sokak szerint a harmadik Tisza-hídra is szükség van – mondta Csüllög Imre, aki úgy vélte, a dugók megszüntetésének egyik leghatékonyabb megoldása, ha kitiltják a dugót okozó járműveket.
 
5 percre valóra vált a kerékpárosok álma - GALÉRIA


A Széchenyi téren gyülekezett több mint ezer kerékpáros a rakparton, majd a Tisza Lajos körúton át jutott el a városháza elé, ott egy bal kanyar után egészen a Rókusi körútig tekertek. A több mint 5 perc hosszúságúra hízott, így több ezressé vált kerékpáros menet a nagykörútra kanyarodott, majd a Bertalan hídon, a ligeten és a Belvárosi hídon át suhant el a Dóm térig. A CM egyik kívánsága ezzel valóra is vált: rövid időre csak a kerékpárosoké volt mindkét híd.

Sem a bringázást, sem a demonstrálást nem lehet elég időben kezdeni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfőztük a Mars teret

Megfőztük a Mars teret
Zöldséges csirkével és diós idénygyümölcsökkel kedveskedtünk Piactér sorozatunk zárónapján, vasárnap a Mars téri piac vásárlóinak. Tovább olvasom