Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

6000-ért már lehet képet bérelni

Szeged, Hódmezővásárhely- Habony Árpád volt anyósának lakásában a Szépművészeti Múzeumtól bérelt képeket tároltak - a szegedi városházán a Móra Ferenc Múzeum híres festményei vannak, tartós letétben. Bárki bérelhet műtárgyat, de elvileg csak ,,közösségi céllal".
Eddig nem volt jellemző, hogy magánszemély vagy cég festményt akarjon bérelni a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól – tudtuk meg, amikor az országos sajtóban tárgyalt képbérlési ügy kapcsán (lásd keretes írásunkat) megkérdeztük a közgyűjteményt.
 
 Greguss Imre Szegedi árvíz című festménye a szegedi városháza 118-as termének falát díszíti. Fotó: Kuklis István
Greguss Imre Szegedi árvíz című festménye a szegedi városháza 118-as termének falát díszíti.
Fotó: Kuklis István

Más kiállítóhelyeknek azonban rendszeresen ad kölcsön a szegedi közgyűjtemény – és a többi is – egy-egy tárlatra, meghatározott ideig. Közintézményeknél is vannak képek, tartós letétben. A szegedi városházán húsz olyan festmény látható, amely a Móra-múzeumé. A legértékesebbek: Benczúr Gyula Tisza Lajos-portréja, Vastagh György Erzsébet királynéja, László Fülöp Deák Ferenc-képe és Vinkler László munkája Somogyi Szilveszter egykori polgármesterről. Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense azt mondja, a múzeum magángalériának is ad bérbe.
Magánszemélynek nem adnak

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum magánszemélyeknek eddig sem adott, és ezután sem akar tartós letétbe adni műalkotásokat – tájékoztatott az intézmény. Vannak műtárgyai kölcsönszerződéssel a vásárhelyi polgármesteri hivatalban és a Magyar Országgyűlés Hivatalában, tartós letétben pedig például a ráckevei Patay László Városi Képtárban, a hatályos szabályzatok alapján. A múzeum is kap kölcsönbe műveket, kiállításaihoz. Erre jó példa a most hétvégéig látható Fodor József-emlékkiállítás, amelyhez hódmezővásárhelyi magánszemélyektől, intézményektől, valamint Gyöngyösről és Detkről is érkeztek festmények. Az Alföldi Galéria állandó kiállításán láthatók tartós letétben lévő művek a Magyar Nemzeti Galériából – sőt, a vásárhelyi önkormányzattól is.

Elvileg annak sincs akadálya, hogy egy magáncég vagy bárki bérbe vegyen műtárgyat. Ennek megvan a rendeletben szabályozott módja. A legfontosabb elv, amelyhez ragaszkodnak, az, hogy a kölcsönadásnak „közösségi célja" legyen: tehát többen is lássák a művet.
Móra Ferenc Múzeum kölcsönzési díjat nem számol fel, csak 6000 forint plusz áfa adminisztrációs díjat, viszont a szállításnak, őrzésnek lehetnek költségei.

Méltányos kérés lehet például egy banktól, ha hivatalos helyiségeinek díszítésére szeretne műtárgyat bérelni.

– A Móra Ferenc Múzeum képzőművészeti gyűjteménye mintegy tízezer műalkotásból áll. Ha minden kiállítóterünket berendezzük, 300 képnél akkor sem tudunk egyszerre többet bemutatni – ad magyarázatot Medgyesi Konstantin arra, miért kölcsönöznek szívesen műveket. Az ügyletről átadás-átvételi jegyzőkönyv készül, és műtárgykölcsönzési szerződés. Ennek szegedi formanyomtatványán – ha aláírás előtt áttanulmányozzuk –, azt is olvashatjuk, hogy a Móra Ferenc Múzeum kölcsönzési díjat nem számol fel, csak 6000 forint plusz áfa adminisztrációs díjat, viszont a szállításnak, őrzésnek lehetnek költségei.

A kölcsönvevő nem tisztíthatja, restaurálhatja a munkát – a múzeum restaurátorai, szakgyűjteményeinek dolgozói viszont rendszeresen ellenőrzik, hogyan tárolják a bérbe, tartós letétbe adott művet. A szegedi múzeumnak eddig nem volt problémája bérbe adott műtárggyal.

Habony és a barokk

292,5 millió forintot ér az a tíz barokk és reneszánsz festmény, amelyet 2013-ban három hónapra bérbe vett a Szépművészeti Múzeumtól a Brand Lab Tanácsadó Kft. Képenként havi nettó 15 ezer forintot fizetett a cég. A művek visszakerültek a közgyűjteménybe. Minden törvényes volt. Mégis ezen a történeten pörög a fél magyar sajtó, mert az átlátszó.hu csak másfél éves pereskedéssel tudta kikényszeríteni a múzeumból a választ arra a kérdésre, hol tárolták a képeket. Budapesten, egy V. kerületi lakásban, amelyet állítólag Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó volt anyósa bérel az önkormányzattól. A Brand Lab Tanácsadó Kft.-hez Habony Árpád húgának volt köze 2010-ig, a cég azonban Jáksó Lászlóé és Halkó Gabrielláé. Mi szüksége volt a képekre a kft.-nek? Megkérdeztük Jáksót, aki egy 2014-es nyilatkozatát küldte el. Eszerint filmforgatáshoz kellettek a festmények. A kft. készítette a Marslakók című tévésorozatot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készül Valentin-napra Szeged - olvasói fotók

Így készül Valentin-napra Szeged - olvasói fotók
Szívecskés, rózsaszín, cuki: Valentin-napkor minden szív alakúra változik. Ezt sokan nehezen… Tovább olvasom