Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

600 ezres segítség a honatyáktól

Csongrád megye - Augusztustól lehet igényelni a több milliárdos krízisalapból 20–50, esetenként 100 ezer forintos gyorssegélyt azoknak, akik a gazdasági válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. A Csongrád megyei honatyák közül eddig csak a szocialisták fizettek.
- Eddig 50 ezer forinttal támogattam az alapot, de ha jól működik, további 50 ezerrel fogom – mondta el Botka László (MSZP), aki jó kezdeményezésnek tartja a krízisalapot. A politikusi javadalmakhoz képest szerénynek tűnő felajánlás azért ekkora – magyarázta a szegedi polgármester –, mert Szegeden eddig csupán 5–6 ember kérelme kapott zöld utat, szerinte helyben kevés a rászoruló. Botka arra kérte a tehetős szegedi vállalkozókat: támogassák ők is az alapot.

Géczi József Alajos (MSZP) szeptember 1-jén utal 50 ezer forintot az alapba, mert szerinte erre a támogatásra nagy szükség van. A frakció ajánlásának megfelelően Kozma József (MSZP) is 50 ezerrel járult hozzá a krízisalaphoz, aki szintén a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, akárcsak Bedő Tamás (MSZP) csongrádi polgármester, aki szintén 50 ezret fizetett. Szirbik Imre (MSZP) rögtön 100 ezer forintot utalt át, mert „egy rendkívüli helyzetben minden segítség fontos, még ha az csak átmeneti is". Ujhelyi István (MSZP) 250 ezer forinttal támogatta a krízisalapot. Azt mondta, az igénylők számából látszik, hogy szükség van rá, és sajnálja, hogy „kisstílű politikai indokokat hangoztatva" a fideszes képviselők nem támogatják a kezdeményezést. Hangsúlyozta, a rendkívüli segítség mellett folyamatosan támogatja körzete nyugdíjas és sportklubjait, óvodáit is. Buzás Péter szocialista honatya 100 ezer forinttal támogatta az alapot.
 Sándor a frakcióra vár

– A frakció döntésétől függ, támogatom-e a krízisalapot, de szerintem nem egyéni adományokkal, hanem állami szinten kellene segíteni. Nem szeretem a látványpolitizálást, ezt pedig annak tartom – mondta el Sándor Klára (SZDSZ).


Nagy Sándor (Fidesz) kisteleki polgármester viszont kommunikációs fogásnak tartja a krízisalapot, hiszen például az igénylés feltételeinek alig tud valaki megfelelni. Bodó Imre (Fidesz) szerint inkább normális gazdaságpolitikára lenne szükség, mint ilyen „kampányalapokra", amelyet „bizonytalan jogi keretek között, ellenőrizetlenül, jogszerűtlenül használnak fel". Ő inkább egészségügyi és gyermekalapítványokat támogat magánemberként – mondta. Nógrádi Zoltán (Fidesz) viszont megteszi „pár tízezer forintos" felajánlását a krízisalapba, bár – hangsúlyozta – ez nem megoldás a fennálló problémákra. Egyébként alapítványokon keresztül nap mint nap segíti a mórahalmi rászorulókat – tette hozzá. Farkas Sándor (Fidesz) szerint kormányzati látszatintézkedés a krízisalap. Az igényelhető összegek is olyan alacsonyak, hogy nem oldják meg a családok problémáit – mondta el. Komolytalan humbugnak tartja az alapot Vincze Sándor (Fidesz), aki szerint nem látható, hogyan használják fel, és ki ellenőrzi azt. Ő is inkább gyermekjóléti és egészségügyi alapítványokat támogat.


Lázár: pártkassza

Lázár János (Fidesz) kérdésünkre azt mondta, teljes mértékben a frakció álláspontját vallja. Eszerint a krízisalap szemfényvesztés, ami valójában az MSZP választási pártkasszája, amit az emberektől elvett pénzből hoztak létre – közölte Havasi Bertalan sajtófőnök.

Olvasóink írták

 • 4. csanyiv 2009. augusztus 27. 12:18
  „Csak gratulálni tudok a matematikából bukottaknak. Vagy olvasni nem sikerül? A hatszázezer forintot nem az OGY, hanem a megyei szocialista képviselők adták a krízisalapba. Lehetne sorba állni másoknak is Széchenyi nyomdokain és akkor talán használhatóbb nagyságrend lenne az a pénz. A Krízisalap működése meg teljesen átlátható, csak a sok nagyképű nyilatkozónak venni kellene a fáradságot vagy egy Magyar Közlönyt a jogszabály elolvasásához...”
 • 3. KolompárRómeó 2009. augusztus 26. 21:45
  „2. hozzászólás dodó 2009.08.26. 16:51

  Az osztó jóval nagyobb szám, mivel nem csak a cirkuszban "dolgozó" bohócok a képviselők (értsd: parlament), hanem a 3200 kuplerájban bohóckodó senkiháziak is.”
 • 2. dodó 2009. augusztus 26. 16:51
  „EZ IGEN!

  600 000/386=1 554,40 ft!/képviselő
  Ebből is látjuk, mennyire szegények a képviselőink! Csoda, hogy nem érnek rá -tudnak foglalkozni az adófizető és őket (éhhalálhoz közeli szinten) eltartó magyar állampolgárságú magyar származású emberek problémáival!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 26. 15:20
  „Ott kezdodik a dolog, hogy az aram"szolgaltatok" pofatlan tulszamlazasat, azaz az altalunk jogtalanul befizetett havidijak egy jelentos reszet a kormany lenyulta es nem ahhoz kerult vissza, akinek jar, azaz HOZZANK, hanem ezzel "jotekonykodik" es osztogatja a mi penzunket. Ezzel is tesztelik a jonepet, hogy mekkora sz@rt tudnak meg lenyomni a torkan. Es mivel nem volt haborgas, majd jon a tobbi, meg pofatlanabb lehuzas.

  Az, hogy valaki sajat zsebbol rak bele, az becsulendo, stb. De ne az en ferfi nemi szervemmel tessek verni a csalant!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vesebetegként élt teljes életet Boncz István pszichiáter

Szeged - Boncz István pszichiáter, egyetemi docens júniusban új vesét kapott. Az ismert szegedi szaktekintélyt azonban nem a műtétjéről kérdeztük, hanem arról, hogyan kezelte saját magát, amíg a beültetésre várt. Tovább olvasom