Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

600 ezres tartozással lépett le az albérlő

Szeged - Hiába kötött szerződést a szegedi Kovács Péterné albérlőjével subasai házára, az hét hónap alatt 600 ezer forint közüzemi tartozást halmozott fel, és kámforrá vált. Elvitte szinte az egész berendezést is.
A pórul járt főbérlő azóta is nyögi a tartozást: áram másfél éve nincs a házában, a rendőrség a lopás ügyében a nyomozást felfüggesztette, a közüzemi tartozást pedig csak hosszadalmas polgári peres eljárásban lehetne követelni.

Subasai családi házát adta ki még 2011 novemberében egy két gyermekét egyedül nevelő anyának Kovács Péterné Judit. A szegedi asszony azt gondolta, megbízható embernek adta ki a házát, akivel szerződést is kötött, de hamar rá kellett jönnie: tévedett.

Az albérlő „csontra
Az albérlő „csontra" kirámolta Kovács Péterné házát. Csak a közüzemi tartozásokat hagyta hátra. Fotó: Karnok Csaba

– A következő év nyarára már 600 ezer forint közüzemi tartozást halmoztak fel: nem fizettek a villanyért, a gázért, a vízért és a szemétszállításért sem. Olyan sok áramot, gázt és vizet fogyasztottak, hogy alig fél év alatt az EDF DÉMÁSZ és a GDF SUEZ felé 200-200 ezer, a Vízműnek 176 ezer forint lett a tartozás. A szemétszállítónak is súlyos tízezrekkel tartoztak – mondta Judit. Az áramszolgáltató a nő szegedi lakcímére is küldött értesítést a hátralékról, így Judit kérdőre vonta albérlőjét.

 Polgári per

A Szegedi Rendőrkapitányság 2013. július 5-i határozatában arról tájékoztatta az érintettet, hogy a közüzemi tartozásokkal kapcsolatos igényét polgári peres úton érvényesítheti, abban a rendőrség nem illetékes – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. Az ellopott értékekkel kapcsolatban a százados közölte: a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékot, amely egyértelműen arra utalt volna, hogy az albérlő vitte el a kérdéses holmikat a házból – a nyomozást a rendőrség egyelőre felfüggesztette.

– Olyan ügyesen csűrte-csavarta a szót, hogy mindent elhittem neki. Július elején közölte, hogy már egyik családtagjánál van a 600 ezer forint, néhány napon belül minden adósság a múlté lesz. Utóbb kiderült, hogy a hivatkozott hozzátartozó akkor éppen kórházban volt, és egyáltalán nem volt olyan állapotban, hogy a tartozásokat intézni tudta volna – mesélte Judit. Az asszonyt rossz érzés kerítette hatalmába, Szegedről kiutazott subasai házához, ahol az albérlőknek már csak hűlt helyét találta. – Ráadásul mindent elvitt a lakásomból, ami mozdítható volt: a kihúzható kanapét, foteleket, tévét, ruhákat. A kutyájukat viszont otthagyta, azóta is én nevelem és etetem. Azonnal bementem a Szegedi Rendőrkapitányságra, ahol feljelentést tettem, de egy évig semmi nem történt. Tavaly nyáron jutott el hozzám olyan információ, hogy volt bérlőim egy Szegedhez közeli nagyközségben élnek. Újra bementem a rendőrségre, eközben hónapról hónapra saját erőből fizettem vissza a közüzemi tartozásokat: a vízdíjat és a szemétszállítást már rendeztem, a villany- és gázszámla-elmaradást havonta törlesztem. Magam akartam megoldani mindent, de a Délmagyarország január 22-i számában láttam, hogy egy mobiltelefont ellopó nőről jelent meg egy fotós felhívás az újságban, hogy keresi a rendőrség: úgy gondolom, hogy az én problémám ennél nagyobb. Azt is meguntam, hogy másfél éve zsíros kenyéren és csirke far-háton élek – mondta szomorúan az asszony.
Judit nem neheztel a rendőrségre, a szolgáltatók követelését is jogosnak tartja,mindössze azt szeretné, ha az áramszolgáltató, amely időközben követelésük behajtásával egy ilyen ügyekre specializálódott céget bízott meg, az utcáról újra visszakapcsolná az áramot a házába, a díjának – ami újabb súlyos tízezrek – elengedésével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha akarnák, se tudnák kiirtani az akácot

A Kárpát-medence őshonos élővilágának, gazdag természeti öröksége egyik veszélyeztetőjének tartja az akácot az MTA Ökológiai Kutatóközpontja a növénnyel kapcsolatban kiadott állásfoglalásában. Tovább olvasom