Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

600 lakásnál azonnal felfüggeszthetnék a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást

Szeged - 300 háztartás halmozott fel legalább ötszázezer forintos hátralékot a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél. Akár rendőri segítséggel is kikapcsolhatják a rendszerből az adósokat.
A Szegedi Hőszolgáltató Kft. 27 ezer fogyasztója közül 600-nál azonnal felfüggeszthetnék a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást – tartozás miatt. Háromszázan több mint 500 ezer forintos, hárman kétmilliós hátralékot halmoztak fel.

Győrben a közel 600 milliós díjhátralék miatt nemrég bejelentették: korlátozzák a nem fizetőket, behajtják a követeléseket. Megtudtuk, a szegedi hőszolgáltató kintlévősége is hasonló mértékű, 650 milliós.– Kéthavonta fizetési felszólítást küldünk az érintett ügyfeleknek, ezután jöhet a fizetési meghagyás, később a végrehajtás – tájékoztatott Pappné Gerhard Anikó, a hőszolgáltató számlakezelési, hátralékkezelési és végrehajtási irodájának vezetője.

2009 óta szinte folyamatosan ilyen magas a tartozások összege. Az irodavezető hangsúlyozta: nem szabad a kikapcsolásig várni, tízezres nagyságrendű adóssággal már érdemes felkeresni a szolgáltatót, részletfizetési megállapodás érdekében. Ha a hátralék megfizetése nehézséget okoz, a fogyasztók a családsegítőhöz vagy a Védőháló a Díjhátralékosoknak Közalapítványhoz fordulhatnak segítségért. – 500 ezer forint feletti tartozás már nagyon nehezen kezelhető a magas összegű tőketartozás, a végrehajtási eljárások miatt keletkező költségek és a növekedő késedelmi kamat miatt – mondta az irodavezető.

600 szegedi lakásban azonnal felfüggeszthetnék a távfűtést. Fotó: DM/DV
600 szegedi lakásban azonnal felfüggeszthetnék a távfűtést.
Fotó: DM/DV

Többhavi számlatartozás esetén felfüggesztik a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást. A lakáson átmenő melegcsövek és a szomszédos lakások fűtőhatása miatt a korlátozott felhasználónak az alapdíjat, illetve a hődíj 40 százalékát továbbra is fizetnie kell. Valójában a tartozás növekedése csak lassul ezzel az intézkedéssel – tette hozzá az irodavezető. Tapasztalatai szerint a radiátorok leszerelése után többen rendezik a tartozásukat, így visszakapcsolják őket a távfűtésbe.

Rendőri segítség

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. szerint nem fordulhat elő, hogy egy-két renitens, akár milliós tartozást is összegyűjtő lakó miatt teljes társasházak maradjanak fűtés és melegvíz nélkül. – Nem büntethetjük a rendes fizetőket. Csak a nem fizetőket zárjuk ki – fogalmazott Pappné Gerhard Anikó. Ha a fogyasztó nem engedi be a lakásába a szakembereket, jegyzői engedély birtokában, rendőrségi segítséggel szerelik le a melegvízórát és a radiátorokat.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. loar 2011. augusztus 29. 17:15
  „A rendőri segítséget azokhoz a tolvaj politikusokhoz kell hívni elfogásukhoz, akik ide juttatták az országot!!!!!!!!!Nem jókedvéből tartozik a magyar emberek két harmada külömböző szolgáltatások díjával! Ez a tutyi mutyi kormány teremtsen munkahelyeket,s azonnal megoldódik a fizetési gond!!!!! Ne védje a nemzet rablóit,hanem vegye vissza tőlük, amit elraboltak,s máris gazdag ország leszünk!" MÉG KÉR A NÉP......." Még talán nem késő!!!!”
 • 60. SP 2011. augusztus 28. 21:06
  „Akkor két jó jel van:

  ""A sok nehézség ellenére elégedett vagyok.""
  Megmaradt a lehetőség esetleg panelbe költözni, ha az jobb.”
 • 59. cruiser 2011. augusztus 28. 18:33
  „Felsoroltak közül a szocpol talált. A telek nem ingyen volt, nem dömping, elvtársak elküldtek a kedves mamába mert nem ugattam együtt velük, az OTP is mert nem volt pénzem /sok/, mindenki szart a fejemre. Szívattak az engedélyekkel, mert nem tejeltem nekik. Hosszú időbe és rengeteg munkával járt az építkezés. Az udvar akkora,hogy egy macska két ugrásból túl van rajta. Nem kapirgál a pipi és nem röfög a coca.Ami nekem jutott: munka rogyásig, piac és üzletek.
  A sok nehézség ellenére elégedett vagyok. Magammal és a feleségemmel, aki akkor is kitartott, amikor én már feladtam volna. Sajnálom aki nem volt elég kitartó , de nem szeretem, ha ok nélkül irigykednek rám a megalkuvók!”
 • 58. SP 2011. augusztus 28. 00:22
  „(57)
  Vannak, mindig voltak kedvezmények nem panelosoknak is.
  1 forintos telkek, szocpol, ingatlan dömping, áron alul. Régen elvtársi alapon osztogatott ingyen telkek, kiskertek amiket később átminősítettek lakóövezetre közpénzen.stb.
  Panelban nem terem
  a rezsit csökkentő gyümölcs, nem kapirgál a csirke. Nincs hely spájzra kolbásznak hurkának. Pince a krumplinak, boros hordónak, pálinka főzőnek stb.

  A kocsinak nincs hely színre,
  de még sokszor parkolásra sem. Az ételmaradékon nem hízik a röfi. Nem lehet fűtésre használni a gazt kukorica csutkát és egyéb fahulladékot szemetet. Van akinek erkélye sincs nemhogy szőlő lugasa.

  Lehetne elemezni.
  Sok esetben a panel szükséges rossz, sok emberrel összezsúfolva egy közös lépcsőházban. stb.

  A magánházi többletmunka többlet komfortot, szolgáltatást is ad az egészséges mozgáson túl.

  Sokan igyekeznek nagy hasznot húzni a panelproliból.
  Nagy népsűrűség miatt kis beruházás fajlagosan, sok fogyasztó koncentráltan. A kábeltv szolgáltatótól a SZETÁVig ezt kihasználva nagy lenyúlásra terveznek, végeznek.”
 • 57. cruiser 2011. augusztus 27. 22:06
  „56. SP 2011.08.27. 11:47
  Elolvastam amire hivatkozott!
  Szeretnék most építkezni! Pedig:
  - most nem tudsz kalákában dolgozni
  - szigorúbbak a szabályok
  - "drágább" az építőanyag és így tovább.
  De! Most olyan anyagokkal dolgozhat, amire mi akkor nem is gondoltunk.
  /Hőszigetelés, gépészet, elektromos hálózat./ Irigyen nézem még a könnyűszerkezetes házakat is.
  Most végzem az utólagos szigetelést, és a nyílászárók cseréjét. Keményen dolgozom, és nagyon sokba kerül pedig annak idején TOP-on volt a ház minden szempontból.
  Panel... barátom <moderálva..> issza sört, cigizik, közben nézi a Forma 1-t és sír, hogy beleőrül a sok fizetnivalóba....
  Ha valakit megsértettem: bocsánatot kérek, de a tények ...”
 • 56. SP 2011. augusztus 27. 11:47
  „49. cruiser 2011.08.25. 21:45
  """Mindig a panelbunkónak volt könnyebb.""

  - Vagy mégsem?

  "A ház építési költségének 25 százalékát állja
  az Energia Unió Zrt., amennyiben az építtető elnyeri a cég támogatását, feltétel, hogy az új ház legalább A-kategóriás legyen."

  http://www.hir24.hu/gazdasag/2011/08/27/palyazat-alacsony-energiaigenyu-hazak-tamogatasara/~~fokusz”
 • 55. SP 2011. augusztus 26. 18:06
  „Azért nem olyan szép a menyasszony
  állami támogatásban. A panelosok is befulladtak a Co2 keret korlátozott összegben.

  Meg kell előlegezni az összeget
  először. Majd, ha minden ok és még forrás is van, a pályázat is elfogadva és minden jól dokumentálva hiteles, talán lesz rá pénz.

  Talán!”
 • 54. Mjuriele 2011. augusztus 26. 16:16
  „kedves 40,

  Megkerestem:
  Új Széchenyi terv
  magánházak és max 12 lakásos társsasházak részére
  50%os állami támogatás
  nyílászáró csere. homlokzati hőszigetelés, kondenzációs kazán, hőszivattyú, napenergia hasznosítás, pályázatírás, kivitelezés, lebonyolítás.

  Beadási határidő. aug 15-től.

  Naaaaaaaa most sírjatok magánházban lakók, tessék pályázni és ne a szegény panellakókat (akikre rá lett kényszerítve a program) szidni!”
 • 53. Mjuriele 2011. augusztus 26. 15:43
  „40. Torontál 2011.08.25. 16:36

  Van olyan pályázat(utána kell járni) ami magánházakra és társasházakra is ad visszanem térítendő állami támogatást.”
 • 52. vityillo65 2011. augusztus 26. 11:04
  „Jó reggelt! Végre fölébredt a Hőszolgáltató. Eddig csak azt lehetett hallani tőlük, a fűtést nem tudják a panelban lekötni. Megvilágosodtak? Miért kellett engedni, hogy a tartozás már-már a tényleg kifizethetetlen összeg határáig fölszaporodjon? Miért kellene a rendesen fizetőket sarcolni tovább?

  50. VÉLEMÉNY: TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN!”
 • 51. .suhym. 2011. augusztus 26. 07:18
  „33. lamuria 2011.08.25. 13:39
  "kulfoldon a hideg vizert nem kell fizetni , "

  Nagyon-nagyon tájékozatlan vagy ez ügyben! Milyen külföldre gondolsz? Ja, az lehet, hogy az őserdőben valóban ingyen van!:))))))))

  Hidd el nekem, Floridában pl. az egyik legdrágább szolgáltatás, de a lipcsei barátnőm sem ingyen kapja!.(”
 • 50. vélemény 2011. augusztus 26. 00:57
  „Érdekes módon a Hőszolgáltató ennek ellenére minden évben nyereséges.
  A vezetők megkapják a 80-100%-os éves prémiumot. :(
  Ez csak a rendesen fizető fogyasztók kárára lehetséges. :O”
 • 49. cruiser 2011. augusztus 25. 21:45
  „3. saturnus 2011.08.25. 08:01
  Egymillió munkahely Európa Uniós fizetések 21 év rendszerváltás. Politikai és gazdasági maffia ,már az induláskor látható volt amikor avval kezdte az első kormány első parlamentje saját maguknak szavazták meg a magas fizetéseket és kelettkezett kettőmillió százezer munkanélküli a nagy privatizációban.

  .......
  Építkeztem.Nem mostanában. Azt mondták ismerőseim: hülye <moderálva.....>!... mi beleülünk a készbe megvesszük a lakást , nem kell fűteni, havat lapátolni, locsolni! Te csak gürizz!
  Most ugyanezek: könnyű Neked , a sajátodban laksz.
  Amúgy több mint tíz évig még fizetem a hitelemet.
  Ha kések már jön a felszólítás. Mindig a panel..... volt könnyebb.”
 • 48. rókus1 2011. augusztus 25. 19:21
  „38.surranó-nak :ember! gondolj már abba bele ,ha te lennél a szolgáltató,csak úgy uk -muk -fuk átmennél jótékonysági intézménybe????egy frászt!!!-főleg nem azért,mert emberek tömege vélt ,vagy valós okokra hívatkozva nem fizet?,eszed ágába sem lenne!!!!! ugyanis számoltál x összegű bevétellel,mellette x összegű kiadással és ebbe neked sem férne bele mindenféle utólagos" nyavalygás"vagy vélt és valós indok ......van egyáltalan arra példa,te tudsz róla?,hogy volt olyan valaki aki a fűtés megkezdése előtt azért könyörgött volna a szolgáltatónak,hogy szereljék le a radiátoraikat és nekik ne fűtsenek,mert tekintettel van lakótársaira,és a szolgáltatóra,és már most tudja (ami igaz is!),hogy a szolgáltató által számlázott összeget úgysem tudja majd, vagy nem is akarja kifizetni.jó lenne pálcatörés helyett ilyeneken is elmélázni!!!!mi is szívunk most egy ideje egy 30 lakásos társasházban ,ugyanis 2-3 ember több,mint egy millával szopat bennünke!!!!,és le se sz...-nak!!!!vagy igen.. minket.minket akik a számla egy részét saját fennmaradásuk miatt kénytelen-kelletlen,de miattuk jó meg növekedett mértékben is,de egyenlőre még fizetjük......hű de korrekt!!!!és mekkora boldogság ez nekünk!!!!!”
 • 47. SourCream 2011. augusztus 25. 18:48
  „33. lamuria 2011.08.25. 13:39 !!!!!!

  Külföldön HOL nem kell fizetni a hideg vízért?????
  Mert itt Németországban ahol lakom kb. 7 euro köbmétere....
  Hol élsz ember?????
  Mert úgy látom nem külföldön ha a szomszédasszonyod is tartozik....
  Aki nem tud fizetni, más lakhatást kell keresni, nem halmozni a tartozást.....”
 • 46. SP 2011. augusztus 25. 18:31
  „""...azonnal felfüggeszthetnék...."" ( nem a kötél általira gondoltam)
  a felelősöket, amiért ilyen drága a lakossági szolgáltatás, akkor talán nem kellene végrehajtót is ráküldeni a panelosokra.

  Egy lakás, ami gyakorlatilag nem veszi igénybe
  az adott szolgáltatást, mégis hatalmas sarcot fizet(!) annak ellenére, hogy a lehetséges összes eszközzel karácsonyfadísszel már felszerelkezett.

  Költségmegosztók, vízórák, termosztátos szelepek és ennek üzemben tartása.

  Nem is akarják olcsóbbá tenni.!!!!!
  Kell a szibériai import gázra a balek vevő. Ha a meleg víz tárolókat feketére festve, nyáron a hőközpontban napoztatnák, már is megtakarítást hozna.

  Ha a melegítendő vizet
  napkollektorban előcirkuláltatnák, előmelegítenék (!) itt a napfény városában fekete felületen az is enyhítené a költségeket. Nem adnának munkát a végrehajtónak.

  Alattunk meleg víz tenger van! Külön téma.”
 • 45. igazságkereső 2011. augusztus 25. 17:58
  „#30.Casablanca: ha egy kicsit gondolkodtál volna hozzászólásod előtt, akkor arra is rájöhettél volna,hogy az albániai szintű fizetésedből eu-s szintű árakat fizettet meg Veled a Szegedi Hőszolgáltató Kft. Csak még az nem tisztázódott,hogy hosszú évek óta nekünk szegedieknek miért kell még eltartani a dunaújvárosi Alfa-Nova Kft, továbbá miként lehetséges,hogy 2 millió forintot fel tudjon halmozni valaki? De amit a szolgáltató cégek művelnek a fogyasztókkal Szegeden, az csak azért lehetséges,mert ilyen Casablancához hasonló sok tízezer ember lakik Szegeden, akik az ostoba gondolkodásukon kívül értelmed cselekvésre és komoly összefogásra egyértelmű,hogy képtelenek! Ez tükröződik vissza országunk egész területén, kezdve a bankok által véghez vitt manipulációkon át az élet minden területét átszövő pénzügyi átverésekig!”
 • 44. macs 2011. augusztus 25. 17:54
  „25. Moon,
  elfogadom amit irsz, de én már ilyen vagyok, nagyon szeretnék látni egy összehasonlító táblázatot, amit szakértők állítottak össze.
  27. igazságkereső,
  szerintem Te csak a bevétel alapján mondod nyereségesnek a Szetávot. Ez igy nem igaz, hiszen a bevételekkel szemben állnak a költségek. A kettő eredője az eredmény.
  41. jancsika,
  azt mondod, hogy a csomagolás után 31fok nálatok, tehát megint az utcát fűtöttétek. Miért nem szereltettétek fel a termosztátot? Azzal szabályohattad volna a hőmérsékletet.”
 • 43. SourCream 2011. augusztus 25. 17:48
  „És miért nem tették meg eddig??????????????
  nekem konvektoros fűtésem van, ha nem fizetném 2 hónapig a gázszámlát, már jönnének lekötni az órát.....
  Miről beszélünk?????
  Mi az hogy több százezres tartozást fel lehet halmozni?????
  Sok ingyenélő, ezért tart itt az ország ahol tart......”
 • 42. traktordj26@gmail.com 2011. augusztus 25. 17:10
  „"A csúnya gonosz szolgáltatóknak az a célja, hogy minél több embert ellehetetlenítsen, kössék ki őket a rendszerből, és minél kevesebb ügyfelük legyen..." ezt ugye télleg nem gondolják komolyan egyesek? Az, hogy az életszínvonal a béka ülepe alatt van egy dolog, attól 1 vállalat miért játsszon szeretetszolgáltatósdit? Ha egy embernek elengedik a tartózását másik 3 fogja ugyanezt kérni, aztán már 3x3 és utána 3x3x3 majd egy ponton eljutunk oda, hogy mindenkinek akinek tartozása volt el lett engedve... ekkor jön majd 1 ember aki mindig fizette és hogy neki is adjanak valami egyenértékű kedvezményt, majd jön 3 ismerőse, aztán azoknak is 3-3-3 és így tovább. Nonstop csak a sírás megy szerény hazánkban ami lehet jogos is, csakhogy akkor is csak sírásig jut el mindenki, tenni vmit? az mi?”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándoklat József Attila tiszteletére - galériával

Tucatnyian zarándokoltak Szegedről Makóra szerdán József Attila tiszteletére. Sokan mezítláb tették meg az utat. Tovább olvasom