Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

604 gyorshajtó, 171 ittas sofőr a megye útjain

Május első három hetének tapasztalatait összesítették eddig a rendőrök. Ebben az időszakban Csongrád megyében mintegy nyolcszáz gépjárművezető akadt fenn a rendőrségi ellenőrzéseken. Közülük több mint hatszázan túllépték a megengedett sebességet, százhetvenegyen ittasan ültek volán mögé. A balesetek száma jelentősen visszaesett.
Április végén jelentették be az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK), hogy a rendőrség május 1-jétől december 31-éig minden megyében naponta minimum 4 órában ellenőrzést tart a közutakon. A kontroll célja a balesetek számának a csökkentése, illetve az ittas vezetők és a gyorshajtók kiszűrése.

Csongrád megyében május 1-je és 21-e között 604 gépjárművezetőt állítottak meg gyorshajtás miatt. A fokozott ellenőrzésen 171 ittas sofőrt is kiszűrtek.

Tavaly májusban nyolcvankettő személyi sérüléssel járó közúti baleset történt a megyében (5 halálos, 38 súlyos, 39 könnyű). Az idén ugyanezen időszak alatt jóval kevesebb, ötvenhárom (2 halálos, 21 súlyos, 30 könnyű). A napi ellenőrzést megelőző hónapban, idén áprilisban hetvennégy személyi sérüléssel járó baleset történt a megye útjain (3 halálos, 28 súlyos, 43 könnyű).

TISPOL-akció júniusban is

Egy hónapja, április 25-én és 26-án a TISPOL nemzetközi közlekedésbiztonsági akció Csongrád megyében ötvenkét járművezetőt szűrt ki gyorshajtás miatt. Az unió tagállamaiban, valamint Moldovában, Norvégiában és Svájcban a londoni székhelyű TISPOL (az EU közlekedésrendészeti központja – A szerk.) előzetes terve alapján néhány napon belül újabb fokozott közúti ellenőrzéseket tartanak Magyarországon. (A TISPOL az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata, ami 28 ország mintegy 200 közlekedésrendészeti szervét foglalja magába.)

– Továbbra is fenntartom, amit a napi közúti ellenőrzésekkel kapcsolatban korábban már elmondtam: ezeknek a közlekedésbiztonsági akcióknak hosszú távon lehetnek és lesznek eredményei – nyilatkozta lapunknak Németh Károly ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója. A rendőrtiszt megjegyezte, igazi előrelépést jelentene a forgalomban vészhelyzeteket teremtők, például a szabálytalanul előzők, vagy az elsőbbséget nem megadók kiszűrésére, de ennek egyelőre objektív akadálya van.

– A magyarországi utakon nagyon sok az agresszív vezető, ami többek között sebességtúllépésben, ittas vezetésben vagy másokkal szembeni agresszív viselkedésben nyilvánul meg. Ezzel magyarázható a balesetek többsége. Azon egyébként mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hogy megér-e pár perces időnyereséget, ha az közben súlyosabb baleset előidézésével járhat együtt – figyelmeztetett Németh Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom