Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

60 ezres bírság jöhet a 47-es úton

Szeged - Sebességmérésnél lakott területen belül 30, lakott területen kívül már 60 ezer forint a bírság, ha a "Gyermekek" tábla mellett nem lassítunk 30-ra. A közútkezelők a táblázás felülvizsgálatát ígérik.
Alaposan felbolygatta nemcsak az autósok, hanem a közútkezelő életét is a május elsejével megváltozott KRESZ egyik passzusa. A módosítás szerint az eddig csak veszélyt jelző „Gyermekek" jelzőtábla május elsejétől sebességkorlátozó szerepet is ellát. A 47-es úton Szeged és Hódmezővásárhely között, a kishomoki kereszteződésénél kihelyezett „Gyermekek" tábla 400 méter hosszan érvényes: rajtunk kívül egyetlen autós sem lassított. Ha traffipaxolnának a rendőrök, percenkénti 3 járművel számolva fél óra alatt legalább 5 millió 400 ezer forint bírságot szabhatnának ki.

Zavar a „Gyermekek
Zavar a „Gyermekek" jelzőtábla körül.
Fotó: Segesvári Csaba

De mi a helyzet, ha nincs kiegészítő tábla? Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján elhelyezett képes és szöveges tájékoztató szerint a „Gyermekek" tábla mindenhol 30-as sebességkorlátozást jelent, kiegészítés nélkül is. – Az értelmezésünk szerint mindenhol legfeljebb 30 kilométeres sebességgel lehet május elsejétől a „Gyermekek" tábla hatálya alatt elhaladni – mondta lapunknak Janklovics Ádám. A közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda jogásza szerint az ORFK honlapján megjelent tájékoztatás megfelelő: ha nincs kiegészítő tábla, akkor az általános szabályok szerint hatályos a veszélyt jelző tábla. – Mind a Magyar Közút Zrt., mind a helyi önkormányzatok jelentős része fáziskésében van, és próbálja a lemaradását pótolni. Érdekes helyzetet szülhet, ha a tábla hatálya alatt baleset történik. Azt gondolom, lakott területen kívül a „Gyermekek" tábla után feloldó vagy kiegészítő táblát kell elhelyezni – mondta Janklovics Ádám. Hangsúlyozta, egy hatályban lévő rendelet szerint a közútkezelők kötelessége a megfelelő táblák kihelyezése.

A Magyar Közút Zrt. is vizsgálódik
– Egy nagyon friss és új rendeletről van szó, első körben mindenképpen egyeztetünk az érintett hatóságokkal, ezt követően természetesen mindent megteszünk, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő jelzések legyenek a társaságunk által üzemeltetett utak mentén is. Mivel cégünk nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó, ezért minden esetben az érvényben lévő KRESZ-szabályokat alkalmazza – közölte érdeklődésünkre a Magyar Közút Zrt. kommunikációs főosztálya.

– Lakott területen kívül a sebességcsökkentés mértékét maximalizálta a jogalkotó, így a 90 kilométer/órás szakaszon nem tűnhet fel hirtelen egy 30-as korlátozás. A vészfékezés balesethez vezetne. Mivel a „Gyermekek" tábla jelenleg 30 kilométer/órás korlátozást jelent, a szabályok szerint először egy 60-as figyelmeztetés kellene, majd a 30-as. A közút kezelőjének kell a megfelelő sebességcsökkentő táblákat kihelyeznie – mondta a közlekedési jogász.

– Az önkormányzati utak kezelésével megbízott Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. táblakataszterben tartja nyilván a jelzőtáblákat, egy térképen meg lehet nézni, melyik úton milyen jelzéseket alkalmazunk. Az új forgalmi helyzetek miatt ezeket folyamatosan frissítjük, a május elsejei KRESZ-változás miatt átfogó felülvizsgálatot tervezünk. A módosításba bevonjuk az oktatási intézmények vezetőit, üzemeltetőit, hogy csak ott hagyjuk hatályban a „Gyermekek" veszélyt jelző táblát, ahol indokolt – mondta Kósa János. A Városüzemeltetési Iroda munkatársa hozzátette, azokon a helyeken, ahol sebességkorlátozást is kiraktak a „Gyermekek" tábla mellé, szintén felülvizsgálják a dupla táblázás szükségességét. Elárulta, az új KRESZ-ről a sajtóból értesültek, a táblázás teljes felülvizsgálata több hetet, akár hónapot is igényel, ráadásul többletforrásra is szükség lesz. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél megnézhettük a 2011 óta folyamatosan frissülő táblákat nyilvántartó elektronikus térképet, és elárulták: csak a nagykörúton belül 41 darab „Gyermekek" tábla található.


Olvasóink írták

134 hozzászólás
 • 134. szállító 2013. június 13. 20:50
  „Miért nincs az autósoknak érdekvédelmi képviselete? Hogyan lehet egy figyelmeztető táblából tiltó táblát csinálni? Már ez is sántít. Viszont ha az igen tisztelt jogalkotó azt szeretné, hogy a jelen útszakaszon 30 km/ órás sebességgel haladjunk, akkor tegye ki a harmincas sebesség korlátozó táblát, és ne különböző fondorlatos módon tegye ezt. A kresz és a kresztáblák ugyanis nem egy keresztrejtvény!”
 • 133. biromester 2013. május 21. 16:57
  „Tisztelt Olvasók és Hozzászólók!

  Én Hmvhelyen lakom, gyakran járok Szegedre. Mondhatni ismerem a táblát, illetve környékét. Akik meg nem azoknak ajánlom hogy google streetview-on nézzék meg.

  Az átkelőhely (gyalogos/biciklis) a föld alatt van, mindkét be- kijárata természeti akadállyal van elzárva a 47-es főúttól. Egyik oldalon zajvédő fal, míg másik oldalon töltés gondoskodik erről. Ráadásul Szegedről Hmvhely felé haladva a tábla a buszmegálló után van kihelyezve még kevesebb értelmet adva neki.

  Szintén google streewiev-on látszik hogy a tábla 2011 novemberében is kint volt már. Szerintem ott egy kint felejtett tábláról van szó. Hogy most szándékosság van-e mögötte teljesen másodlagos.

  Ami jobban bosszant, hogy ebből a "gyerekek" táblából legalább négyféle variáció létezik, holott a közlöny egyetlen specifikus táblára utal. Persze eltérhet a tábla itt-ott. Ám ez az "új" piktogram még csak részben sem hasonlít az eredetire.

  Szerintem teljesen indokolatlan ott még a 90km/h-s sebesség korlátozás is (valahol 100km/h-s korlát van), mivel egy leállósáv nélküli osztott pályás belátható (egyenes) külterületi főútról van szó. (pl M0-s sokkal szűkebb és nagyobb forgalmú, kevésbé belátható). Így a 30 (illetve leőtte 20 méterrel kitett 60)km/h előtt értetlenül állok.

  Arról nem is szólva hogy külterületen ez teljesen veszélyes és rendre balesethelyzetet idéz elő (gyerek meg sehol).

  Köszönöm türelmüket!

  Tisztelettel:
  Bíró Dániel

  P.S.:
  Google StreetView: http://goo.gl/maps/3evDs
  Általam készített onboard video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iOgWF5AMLQo”
 • 132. Suzukis 2013. május 16. 22:46
  „A Magyar Közlöny 2013. április 30-i számában az alábbi szövegezés jelent meg:

  Az R. 26. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
  ,,(6) A 16. § (1) bekezdés q) pontjában meghatározott jelzőtábla (84. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán
  megjelölt távolságon belül - ha a közúti jelzésekből más nem következik - legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad
  közlekedni."

  A delmagyar.hu ezt írja:
  "De mi a helyzet, ha nincs kiegészítő tábla? Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján elhelyezett képes és szöveges tájékoztató szerint a ,,Gyermekek" tábla mindenhol 30-as sebességkorlátozást jelent, kiegészítés nélkül is. - Az értelmezésünk szerint mindenhol legfeljebb 30 kilométeres sebességgel lehet május elsejétől a ,,Gyermekek" tábla hatálya alatt elhaladni - mondta lapunknak Janklovics Ádám."

  Nem éreztek valami ellentmondást?
  Valaki magyarázza már el, hogy miért is jelent akkor a tábla automatikusan 30-as sebességkorlátozást!?
  Nem kötekedni szeretnék, csak szabályosan közlekedni!”
 • 131. tótkomlósi 2013. május 13. 19:50
  „Azért nekem lenne még egy kérdésem:
  A belvárosban pl kétszer kétsávos úton a belső sávban haladva forgalomban, mikor a belső és a külső sáv is tele van járművekkel, a belső sávban haladó hogy tudja észrevenni az út jobb széléb megbúvó táblát?
  Mikor takarásban lehet az út jobb széle(busz) 100métereken keresztül?
  Viszont a trafi szemből akár láthatja is az autót, aki halad a forgalommal?

  És ne jöjjön senki azzal, hogy tudni kell, hogy ott a tábla, mert pl erősen vidéki vagyok!”
 • 130. DMagóg 2013. május 13. 14:52
  „Csak a fővadász Semjénnek eszébe ne jusson kiterjeszteni a sebességékorlátozást az "Állatok" táblákra is.”
 • 129. ikszy 2013. május 13. 01:12
  „A felső tábla megold mindent. "Egyéb veszély" Ha nincs arra gyermek, akkor még lehet villámcsapás fa mögé bújt adóellenőr is. Ha meg lesz valami: - hát mi kitettük a táblát!”
 • 128. tol 2013. május 12. 21:28
  „és mind a négyszáz méteren ballagdálhatnak a gyönyörü gyermekek, vagy van kijelölt gyalogátkelöhely is? Persze, még mindig sokkal jobb, mint anno, midön két átkozottul szük sávon igyekezett a nép ide-oda reggel, és egy idöben rendszeresen egy egyloval kocsi tartotta fel a forgalmat. A paripa feltünö ismertetöjele volt, hogy a bal hátsó lába gacsos volt, így lassúfutásnál a szegény pára a hátsó lábát messzire baloldalra kirúgta. Csendesen araszoltam a kilométeres kocsisor végén, és amikor láttam a távolban az ütemesen kirugódzó patás lábat, a röhögéstöl alig láttam.”
 • 127. tol 2013. május 12. 21:19
  „inkább talán a négysávos úton imbolygó gyermekek keltenek bennem félelmet; mit is keresnek azok ottan, de ez manapság nem kérdés. Megy, mert kijelölték neki...”
 • 126. bzoli-41 2013. május 12. 16:46
  „Mondjuk egy 4 sávos úton kissé furcsak a gyermekek tábla... Pláne ha 30-ra kell lassítani. Egyébként lehet vesézgetni a fogyasztást, károsanyagkibocsájtást. Ugyanis utána ismét 90-re kell visszagyorsítani, ami több károsanyagkibocsájtás! Mivel mindenki gyorsítani fog utána, így ott a levegő is rosszabb lesz!”
 • 125. tol 2013. május 11. 23:49
  „ez a három tábla egymás alatt egyértelmüen jelzi a sebességcsökkentés szükségességét. Ugyan bölcsebb lenne egy elözetes figyelmeztetés, de még mindig nem késö, hát rakják ki. Addig is minden szájtépés nélkül lehet azon a 400 m-es szakaszon 30-cal menni. Mi a kérdés?”
 • 124. Laci_fater 2013. május 11. 22:35
  „http://www.minimalmass.hu/kresz-erosebb-jogszabalyi-vedelem-a-kozlekedo-gyermekeknek/257

  Legalább ebben a cikkben tényleg az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 84. ábrája szerepel!

  A többi, kettő alakos tábla milyen veszélyt jelez?”
 • 123. akrucifix 2013. május 11. 18:23
  „122.tótkomlósi!
  "Ha figyelmeztető tábla típus,akkor az NEM tilalmi-korlátozó tábla!"
  A gyalogos-átkelőhely tábla a tájékoztatást adó jelzőtáblák közé van sorolva és még is sebesség korlátozásra kötelez!
  Magyarország jobban teljesít a mutyizásban!”
 • 122. tótkomlósi 2013. május 11. 17:55
  „121. akrucifix 2013.05.11. 17:43
  NEM!
  Egyébként csak annyi a szépséghibálya a dolognak, hogy azt hangoztatták, hogy egy hónapig csak figyelmeztetnek.

  A másik szépséghibája, hogy a tábla tipusa nem az, mint amire törvényileg használják!
  Ha figyelmeztető tábla tipus, akkor az NEM tilalmi-korlátozó tábla!
  Ennyi!

  Körömollóval is lehet füvet vágni ficipályán, de az nem arra való!

  magyarország jobban teljesít”
 • 121. akrucifix 2013. május 11. 17:43
  „Pénteken kanyarodtam a Tisza Lajos krt-ról a Boldogasszony sgt-ra és haladtam tovább,villanás volt mögöttem,de nem tudtam mi volt.Most hogy elolvastam a cikket rá jöttem,hogy az iskola mellett haladtam el.Nem lehetett volna jobban tájékoztatni a gkv-ket?Esetleg türelmi időt adni? UTÁLLAK magyarország!!!”
 • 120. tótkomlósi 2013. május 11. 16:55
  „119. ari670518 2013.05.11. 13:43

  Az ezután sem fog mást csinálni!”
 • 119. ari670518 2013. május 11. 13:43
  „Sajnos az a tapasztalatom hogy egy némelyik autós az iskoláknál a piros lámpát sem veszi figyelembe és bele hajt a gyerekek közé pedig körforgalom, kanyar,jelzőlámpa is van az iskola előtt a gyerekek csoportosan mennek át reggel és a kedves autós annak ellenére hogy neki piros a lámpa nagy fékcsikorgással a gyerekek közé hajt sajnos elég sűrűn elő fordul .”
 • 118. tótkomlósi 2013. május 11. 12:15
  „Egyébként egyszerű a megoldás.

  Kétharmaddal hoznak egy törvényt, miszerint magyarországon minden tábla azt jelent, amit a fidesz kigondolt rá.
  És ennyi!
  Magyarország ebben is jobbanteljesít.
  (úgy tetszik nekem ez a szlogen)”
 • 117. SP 2013. május 11. 09:58
  „A megváltó azt mondta,
  mindenki bűnösnek született, különös tekintettel az autó vezető az ördög szekerével játszadozva.

  Így minden esetben
  a rendőrnek van igaza megalapozottan, külön indoklás nélkül is.

  Biztosító készüljön fel
  a szabálysértési biztosítások felelősség biztosítására is. És mehet a csiki csuki játék.”
 • 116. ifj. Nagy Gábor 2013. május 11. 09:29
  „109. _csutak_
  "@ifj. Nagy Gábor:
  Nyomtasd ki és drukkolok, hogy ha a rendőr megbüntet és előveszed akkor nehogy megbilincselve előállítsanak!"

  Olvasd el légy szíves a 71-es hozzászólásomat, annak is a végét! Köszi!”
 • 115. florian72 2013. május 11. 06:46
  „Gyerekek ne izguljatok semmin nem a tábla a lényeg, hogy jó vagy nem jó, kit érdekel a bünti a lényeg.”
134 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad, szombat

Programokat, kirándulást, fagyizást péntek délutánra, szombatra tervezzen. Vasárnap már esik. Tovább olvasom