Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

60 milliót bukott állítása szerint a kerítésépítésen a sándorfalvi férfi - a házát is elárverezik

60 milliót bukott állítása szerint a kerítésépítésen a sándorfalvi férfi - a házát  is elárverezik
Szeged - Állítása szerint 60 millió forintot bukott az okoskerítés-építésen Zsikó Imre, akinek romokban az élete, elárverezik a házát, és már az is megfordult a 33 éves sándorfalvi férfi fejében, hogy végez magával. Imrét palira vették a déli határon, ahol elmondása szerint kikényszerítették, hogy aláírjon egy szerződést.
– Kilométerenként 10 millió forint plusz áfa. Ez állt az előszerződésben, amit aláírtunk a vállalkozói láncban fölöttünk álló pásztói céggel – kezdte ismertetni Zsikó Imre a bonyolult céghálót, amelynek tetején a büntetés-végrehajtás, a BV Holding állt, és az alvállalkozó alvállalkozójának alvállalkozója építette az okoskerítést a magyar–szerb határszakaszon áprilistól júniusig. Zsikó Imrééknek 11 kilométer jutott.

– Szóban többször megígérték, hogy két hét után hetente, szerdánként lehet majd lehívni a pénzt, hogy abból ki lehessen fizetni az embereket – mesélte tovább Zsikó Imre, aki 50–70 emberrel dolgozott. – A pásztói cég 5 millió forint úgynevezett jól teljesítési kauciót kért, amire hitelt vettem fel, plusz az első két hétre még kétmillió kölcsönt autóbérlésre és benzinre, hiszen naponta ingáztunk kisbuszokkal és személyautókkal Csongrád és Bács-Kiskun megye között – magyarázta a sándorfalvi férfi. Két hét elteltével azonban nem fizetett a kerítésépítésben részt vevő pásztói cég, amelynek amúgy a sertéstenyésztés volt a fő tevékenységi köre, de jó kapcsolatai voltak a bv-vel, ezért nyerhette el a munkát. – Majdnem meglincseltek az embereim, és szét akarták szedni a kerítést – írta le a hangulatot Zsikó Imre, aki a pásztói férfival együtt összekapart egy kis pénzt, így folytatták az emberek a munkát.
Zsikó Imre a sándorfalvi háza előtt, amit hamarosan elárverezhetnek. Már megfordult a 33 éves férfi fejében, hogy végez magával.  Fotó: Török János
Zsikó Imre a sándorfalvi háza előtt, amit hamarosan elárverezhetnek. Már megfordult a 33 éves férfi fejében, hogy végez magával. Fotó: Török János

Ígérték, de sosem történt meg

– Mivel kértem, hogy azonnal írjuk alá a szerződést, a pásztói férfi előállt egy tervezettel. Ebben az szerepelt, hogy az egész szakaszra 21 milliót ad, plusz majd ő fizeti az embereket 1200 forintos órabérben. Ez irreális ajánlat volt a 110 millió után, nem fogadtam el. A pásztói férfi azonban csábítgatni kezdte az embereimet, hogy ne velem, hanem vele szerződjenek. Ment a kavarás, telefonálás a bv-hez, amire összehívtak egy nagygyűlést – mondta tovább Zsikó Imre, akinek állítása szerint nem volt más lehetősége, le kellett szerződnie az alvállalkozója alvállalkozójával, egy kisteleki céggel. Így lett végül szerződése, nem kilométerenként 10, hanem 8,7 millió forintért.

Elfogyott a pénzem

– A 8,7 millióból azonban 5 millió a kényszerből bevett kistelekieknek jutott, akik a semmire kaptak még kapásból 30 milliót. Vállalták, hogy ebből fizetik a költségeket, az üzemanyagot, a gépek bérleti díját, az emberek bérét. Mindig ígérték, hogy majd elszámolunk, de ez sosem történt meg. Nekem pedig elfogyott a pénzem. Én hülye ráadásul aláírtam azt a szerződést, amelybe körmönfontan beleírták, hogy lemondok minden követelésemről, vagyis a pénzemről – mondta Zsikó Imre, és ekkor már megcsuklott a hangja, és kibuggyant a könnye. – Folyamatosan kényszerhelyzetben voltam, és kikényszerítették a vegyes rendelkezésű engedményezési szerződés aláírását – mondta a könnyeit törölgetve.

Biztos segít Szabó Bálint

 A sándorfalvi férfi elmondása szerint összesen mintegy harmincmillió forintot kapott a kerítésépítésért, amit szétosztott az embereinek, és körülbelül hatvanmilliót bukott. Noha elvégezte a munkát, nem kapta vissza az 5 millió kauciót a pásztói cégtől, ami most állítása szerint rengeteget jelentene, hogy meg tudja menteni a házát Sándorfalván. Próbált segítséget kérni a cégháló tetején álló társaságoktól és a megrendelő büntetés-végrehajtástól, de nem ért el semmit. Eddig mintegy 300 milliárd forintot költött a kormány a magyar határszakaszokon a migránsok elleni védekezésre. – Mindenkivel aláírattak egy titoktartási szerződést, de engem ez már nem érdekel. Feljelentést még nem tettem, egyelőre ügyvédet fogadtam. Egy ismerősöm azt mondta, biztosan segít majd Szabó Bálint az ügyemben, hiszen ő a Szeviép-károsultakon is próbál segíteni. Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyedüli, akit átvertek a határon a kerítésépítéssel – mondta Zsikó Imre.
Négy levél és két ígéret
Október 20-án küldtük el az első levelünket a büntetés-végrehajtásnak. Arra voltunk kíváncsiak, jelezte-e a problémáját, elmondta-e Zsikó Imre a bv-nek, hogyan járt a déli határon az okoskerítés-építéssel. Azt is megkérdeztük, mit tud tenni Zsikó Imre ügyében a büntetés-végrehajtás, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy mindenkit kifizetett-e a vállalkozói láncban a kerítésépítés beruházója az állami tulajdonú BV Holding Kft. Miután nem kaptunk választ, október 25-én és 30-án, valamint november 2-án és 3-án újra elküldtük a kérdéseinket a büntetés-végrehajtásnak, ahol kétszer szóban megígérték, hogy válaszolnak. Lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapja nyelik a port: várják az új aszfaltot a Csonka és a Szécsi utca lakói

Egy hónapja nyelik a port: várják az új aszfaltot a Csonka és a Szécsi utca lakói
Október elején marták fel az aszfaltot két alsóvárosi utcában, de azóta se álltak neki az újraaszfaltozásuknak. Tovább olvasom