Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

62 százalékkal nőtt a menzadíj

Szeged - Szeptembertől havi 12 ezer 500 forintot kell fizetniük a menzáért az eddigi 7800 forint helyett a szegedi Kiss Ferenc erdészeti és a Fodor József élelmiszeripari szakközépiskola diákjainak. Az intézmények augusztus 1-jével a KLIK-től a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába kerültek. Erről senki sem értesítette hivatalosan a várost.
Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal – érzékeltette az oktatásban kialakult helyzetet egy szegedi szakértő, aki szerint hatalmas a káosz az iskolákban a tanév indulása előtt másfél héttel. Az országban közel száz iskolában még nincs igazgató és a januári, minden önkormányzati iskolára kiterjedő fenntartóváltás után 7 hónappal újabb fenntartóváltás is történt a nyár folyamán.

Augusztus 1-jével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásába került két szegedi középiskola is – a Kiss Ferenc és a Fodor József –, de erről hivatalosan még senki sem értesítette az önkormányzatot, amelynek eddig törvényi kötelezettsége volt a közétkeztetés biztosítása. A KLIK január 1-jével vette át a szakképző intézmények fenntartását, és ezeket az iskolákat az állami szerv működtette, működteti. Az önkormányzat a KLIK-kel kötött vagyonkezelési szerződést a város tulajdonában lévő épületekre. Lapunk érdeklődésére a városházán elmondták, az önkormányzat – kezdeményezés hiányában – még nem kötötte meg az új fenntartóval, a Vidékfejlesztési Minisztériummal a vagyonkezelési szerződést.

Pékverseny a Fodor középiskolában. Fotó: Frank Yvette
Pékverseny a Fodor középiskolában.
Fotó: Frank Yvette

A közétkeztetésről szóló törvény alapján a KLIK fenntartásában működő iskolákban a város feladata a közétkeztetés biztosítása. Ennek bonyolításában jelentős szerepet vállal a város fenntartásában működő Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ). Az intézmény vezetője, Kardos Kálmán lapunknak elmondta, augusztus közepe óta bombázzák kérdésekkel a Vidékfejlesztési Minisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát a fenntartóváltással kapcsolatban, de elmondása szerint vagy nem válaszolnak a kérdéseikre, vagy türelmet kérnek. Mivel augusztus 22-étől szedik be a menzapénzt a diákoktól, szeretnék tudni, hogy a VM fenntartásában működő Kiss Ferencben és Fodor Józsefben ki gondoskodik majd a közétkeztetésről, ki finanszírozza az ebédet, mert a törvény szerint itt nem kell erről gondoskodnia az önkormányzatnak.

Maradtak az igazgatók

A Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában működő iskolákban maradtak a régi igazgatók. Augusztus 1-jével nevezték ki a Kiss Ferenc direktorának Halápi Nándort, a Fodor igazgatójának pedig Dombóvári Tamást. Az intézmények önálló gazdálkodó egységként tevékenykednek. Működtetésüket a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) látja el.

A menzadíj összességében 21 százalékban állami normatívából, 40 százalékban városi támogatásból és 39 százalékban a diákok által befizetett ebédpénzből áll. – Mivel a menzával kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ, a két intézmény igazgatójával abban állapodtunk meg, hogy két hónapig még a város biztosítja a közétkeztetést a Kiss Ferencben és a Fodorban. Mivel a kollégiumokat továbbra is az önkormányzat működteti, a kollégisták továbbra is kedvezményes áron, havi 7800 forintért kapják az ebédet, a többieknek azonban teljes árat, 12 ezer 500 forintot kell fizetniük. Ennek oka, hogy az étkezési díj 40 százalékát az önkormányzat fizette eddig, viszont szeptembertől megszűnt ez a kötelezettsége, és az állami támogatás lehívására sem jogosult. A diáknak viszont ennie kell! Amint meglesz a gazdája az egész dolognak és kiderül, ki finanszírozza a diákok kedvezményes étkeztetését, visszamenőleg visszafizetjük a szülőknek a pénzt – hangsúlyozta Kardos Kálmán.

Az ügyben megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot. Megkérdeztük, miért nem tájékoztatták eddig az önkormányzatot a fenntartóváltásról; mikor írják alá az önkormányzattal a vagyonkezelési szerződést; ki finanszírozza, kinek lesz a feladata a közétkeztetés biztosítása a VM által fenntartott szegedi iskolákban. Lapzártánkig nem kaptunk választ. Választ kapott viszont kérdésére tegnap az NGSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben Kardos Kálmán elmondása szerint az EMMI megerősítette őket, hogy jól értelmezték a törvényt, szeptembertől nem az önkormányzat feladata a két iskola diákjainak közétkeztetése. – Az más kérdés, hogy másfél hét alatt senki sem képes ezt ismeretlen pénzügyi források, szabályok hiányában átvállalni. Emiatt két hónapig továbbra is biztosítjuk az étkezést kedvezmények nélküli áron – mondta az NGSZ igazgatója.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. NP1 2013. augusztus 27. 06:25
  „37. scott1 2013.08.26. 15:24
  Esetleg, ha a narancsos pártsajtón kívül mást is olvasnál, akkor pld. a kórházak kapcsán érdekes tényekre bukkannál.
  Nem zárunk be kórházakat, csak komplett osztályokat, nem szüntetjük meg az intézményt csak telephelyet csinálunk belőle és megszüntetjük az önálló gazdálkodását.”
 • 45. X_Y 2013. augusztus 26. 23:21
  „37. scott1 2013.08.26. 15:24
  "Azután, ha az állam az étkeztetés önkormányzati részét mégis kompenzálja"

  Miből, scotty cica, miből? Szerinted az "állam" fossa a pénzt, te nagyon nagyon... Persze, kompenzálja, csak megduplázza ismét a banki költségeket, esetleg bevezet pár új adót.

  " vagy, ahogy az állítólagos kórházbezárások utáni hőbörgést követően"

  Ja, a kórházak az egy sikertörténet..

  http://index.hu/belfold/2013/08/26/az_infuzio_folyik_csak_a_penz_nem/

  Kakis a nyelved, scotty cica - bár ez téged már bizonyára nem zavar, annyira megszoktad az elmúlt 3 évben....”
 • 44. palimadar 2013. augusztus 26. 20:17
  „A finomfőzelékhez:
  http://www.youtube.com/watch?v=32qPoMrlGgA&feature=youtu.be&t=3m30s”
 • 43. hangman 2013. augusztus 26. 20:11
  „Sajnálattal látom, hogy ennél a cikknél is megjelentek a fidesz párt bérvédői, akik nem akarják felfogni a cikkben foglalt valós információkat.”
 • 42. tótkomlósi 2013. augusztus 26. 19:12
  „Adott helyzetben a REZSICSÖKKENTÉS által biztosított MEGTAKARÍTÁSnak már be is baxott.”
 • 41. ötös 2013. augusztus 26. 19:07
  „Gyurcsány a hibás! Magyarország jól teljesít.”
 • 40. mivan? 2013. augusztus 26. 18:58
  „Lássuk be fejetlenség van! Sajnos, teszem hozzá. Ezt csak az nem hiszi el akinek nincs iskolás gyereke. Azokat hiába győzködjük.”
 • 39. Secem 2013. augusztus 26. 18:17
  „Magyarország jobban teljesít!
  Nyilvánvaló hogy olcsóbb a gáz, villany és minden életkörülmény, csak a kiadások növekednek!
  Á, hogy a 3 gyerekesek nem érzik meg? Igaz, de az 1-2 gyerekesek nagyon megszívták, mert nekik fizetni kell!
  Magyarország én igy szeretlek!”
 • 38. macs 2013. augusztus 26. 15:55
  „36. Qllancs,
  bocs, akkor tényleg félreértettelek.
  Azt mondod, hogy "A még fizetni tudók..fizetik meg a már nem tudók pénzét is. !" OK!, de ez meddig mehet így? Háló kell az embereknek, nem hal, vagyis munkahelyek kellenének, normális fizetéssel.
  Most hallgatok egy beszélgetést a a rádióban a volt Nokiásokról, akiket utcára tettek. A riportalany azt mondja az emberek nagy része már külföldön van. De, nem mehet mindenki külföldre. :-(”
 • 37. scott1 2013. augusztus 26. 15:24
  „Azután, ha az állam az étkeztetés önkormányzati részét mégis kompenzálja és nagyjából ugyanannyi lesz a menza mint előtte is, akkor meg majd ugyan úgy nem érdekli a most hőbörgőket, ahogy az ELI állítólagos meg nem épülése utáni műhőbörgést követően az épüléssel kapcsolatos cikk már kegyetlenül nem érdekli egyiket se... vagy, ahogy az állítólagos kórházbezárások utáni hőbörgést követően sem a kórházak megmaradása sem ezen kórházak fejlesztésével kapcsolatos cikkek sem érdekelte már őket?”
 • 36. Qllancs 2013. augusztus 26. 15:23
  „29. macs.
  Félreértettél !
  A még fizetni tudók..fizetik meg a már nem tudók pénzét is. !
  Nem csak itt a kajában..MINDENÜTT.
  A szolgáltatásoknál is.Víz..villany--gáz !!

  Sajnos kb. 400 000 gyerek éhezik.4,5 millió ember él szegénységben. az 1,2 millió tanulóból kb. 600 000 gyerek ingyen kap tankönyvet !
  HÁT erről beszélek !! A szegénységről !!! Van olyan sok gyerek..aki CSAK a suliban, óviban eszik !!!Mert otthon nincs mit !!!

  Van a lépcsőházunkban 2 olyan " család " anya--munkanélkül..2, v. 3 gyerekkel akiknek alig jut kajára ! De sokat adott a nejem nekik kaját a nyáron..mert éheztek !!!
  Nekünk már felnőtt gyerekeink vannak. Sajnálom a most kisgyerekes..szegény szülőket !”
 • 35. pachakuti 2013. augusztus 26. 15:16
  „Más iskolákban mi a helyzet? Kérdeztem, miért nem hasonlítja össze a DM a díjakat a többi iskolával? Ez így nem hangulatkeltés??
  Miért tűnt el a hsz-om, amiben ezt kérdeztem?”
 • 34. mauglii 2013. augusztus 26. 14:53
  „rosszabbul élünk mint négy éve...”
 • 33. StencilAtya 2013. augusztus 26. 14:45
  „ez a bukott baloldal provokációja. magyarország jobban teljesít. GYŐZTÜNK!”
 • 32. mauglii 2013. augusztus 26. 14:40
  „Ez csak nevezett iskolákat érinti Szegeden”
 • 31. adalen27 2013. augusztus 26. 14:38
  „Egyedülállóként 3 gyerekkel minimálbérből élek.2 gyerekem óvodás korú.50%-os étkeztetési támogatást kapok.Plusz fizetem a csoportpénzt,gyümölcsnapot,tisztasági csomagokat!
  És így fizetek a két gyerek után ebédbefizetéskor 15 ezer ft-ot.Most akkor mennyi lesz??????”
 • 30. mauglii 2013. augusztus 26. 14:37
  „ez egy kommunista csapda...”
 • 29. macs 2013. augusztus 26. 14:10
  „27. Qllancs,
  tudom Veled soha, de soha az életben nem fog előfordulni, hogy elveszíted a munkádat, mit tartanál helyes megoldásnak, aki nem fizet, az ne is egyen? Végül is, ez is megoldás lehet egy olyan országban, ahol előszeretettel hivatkoznak a keresztény értékrendre.”
 • 28. X_Y 2013. augusztus 26. 14:02
  „27. Qllancs 2013.08.26. 13:51

  "kik minbérből..v. közmunkából élnek ..azok HOGY fizetik ki?,
  Mert ugye azt is a fizetősekkel fizettetik meg..akik " ingyen " kapják !"

  Igazad, van: azokat a gyerekeket akiknek mindkét szülője munkanélküli/közmunkás dobja a NER hatóságilag a Tiszába vagy teperje le őket a TEK és addig verjék amíg szuszognak. Végül is ha valaki hát a gyerek tehet róla hogy megszűnt a szülei munkahelye.

  Magyarország jobban teljesít...”
 • 27. Qllancs 2013. augusztus 26. 13:51
  „Kérdezem: Hány ezer..tízezer..sőt százezer gyerek meg ingyen kap.Mert 3..v. többen vannak ?,,akik minbérből..v. közmunkából élnek ..azok HOGY fizetik ki?,
  Mert ugye azt is a fizetősekkel fizettetik meg..akik " ingyen " kapják !”
46 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapi ünnep Zákányszéken

Immár 19. alkalommal rendezték meg a zákányszéki falunapokat. Tovább olvasom