Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

63 éves böjt után épít templomot Baks

Baks - Svájcból is érkezett felajánlás az épülő baksi templomra, amely után 63 éve ácsingóznak a helyiek. Eddig jobb híján a volt pártszékházban miséztek, július 31-étől azonban már a 100 férőhelyes templomba várja a helyi plébános a hívőket.
– Baks területe Pallavicini őrgróf tulajdona volt. Ide nem, csak Sövényházára építtetett templomot. Bár 1947-ben önálló település lett, továbbra sem kapott templomot a falu – mondta el Búza Zsolt polgármester (képünkön). Hamarosan hét évtizedes álma valósul meg a baksiaknak: templom épül a településen. A majd 40 méter magas torony már messziről látszik, az építményben 80–100 hívő fér el. A falu lakói nagyon örülnek, hiszen eddig a régi pártházban tartották a miséket.

– A karácsonyi betlehemes műsort nem tudta megnézni mindenki: egyszerűen nem fértek be. Ilyen többé nem fordul elő – jelentette ki a település első embere, akitől megtudtuk: a templom építtetője a katolikus egyház, a kivitelezés közel 100 millió forintba kerül. A költségekben azonban a harangok, a toronyóra és az ólomüvegek nem szerepelnek, ezeket a baksi egyházközség és adományozók állják. A felajánlások között szerepel hét számjegyű összeg, és még Svájcból is küldtek pénzt a templomra, amelyhez oktatóterem is tartozik. Szeptembertől az iskolásoknak itt tanítanak hittant.

A tavaly építeni kezdett templomot a falunapon, július 31-én szentelik fel. Fotó: Schmidt Andrea
A tavaly építeni kezdett templomot a falunapon, július 31-én szentelik fel. Fotó: Schmidt Andrea

A harangtoronyban három bronzharang lakik majd, amelyeket Gombos Miklós harangöntő mester készített, 340, 140 és 80 kilogrammosak. Az építményt Germán Géza tervezte. A cél az volt, hogy a templom olyan stílusú legyen, mintha száz évvel ezelőtt épült volna. Székely motívumokat is felfedezhetünk rajta – utal Baks testvérvárosára, Csíkpálfalvára.

Az építkezést tavaly tavasszal kezdték el. A munkálatokat hátráltatta, hogy bár a terület átvételekor tartottak egy régészeti feltárást, ezt meg kellett ismételni, amikor avar kori sírokra bukkantak. A kedvezőtlen időjárás miatt is lassabban haladtak, de Búza Zsolt bízik abban, hogy július 31-ére elkészülnek, és a falunapon, a település önállóvá válásának évfordulóján szentelhetik fel a hőn áhított templomot.

Olvasóink írták

  • 3. sinemores 2010. június 03. 16:09
    „Igen, még ha csak 15-20 hívő is jár a misére. A modern közösségi ház jobb ötlet lett volna.”
  • 2. petrov 2010. június 02. 12:57
    „Örülök én is. De jobban örültem volna ha a régi-stílusú "magas" templom helyett, modern, jól fűthető közösségi és liturgikus térrel rendelkező formát álmodott volna meg a tervező. A jövő ugyanis a közösségi életet (is)biztosító egyházaké. A neoprotestáns imaházak kivétel nélkül szociális kiegészítőhelységekkel együtt létesülnek. Külön gyermekmegőrzővel, toalettel, fűthető belső térrel, stb. Amúgy az újszegedi Kakuttai Teréz anya templom is megfelel az idők szavának. Valami hasonló kellett volna Baksra is.”
  • 1. Tivadar 2010. június 02. 11:58
    „Nagyon orulok ennek a hirnek. Koszonet a puspok atyanak es az adomanyozoknak a templomert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz a legjobb apa?

Minden évben június harmadik vasárnapján tartott nemzetközi apák napja alkalmából lapunk megkeresi Csongrád megye legjobb apukáját. Tovább olvasom