Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

63 ezer forint nyugdíjból él egy görög szigeten

Pár méterre a tengertől, sátorban él a görög Naxos szigetén szeptember óta egy szegedi nyugdíjas. A 63 éves Böde László azt mondja, jól kijön a 63 ezer forintos nyugdíjából. Polipot eszik, és karácsonykor még úszott a 18 fokos Égei-tengerben.
Pacal helyett sült polip

Mi hiányzik Szegedből? 
– Villanásokra hiányzik Szeged. Néha eszembe jut, milyen jó lenne most a Kárászon sétálni. Hiányzik az a pár ember, akiket szeretek. Nem hiányzik viszont a magyarországi légkör a leszegett fejű, ingerlékeny emberekkel. Hiányzik egy jó pacal! – mondta Böde László. A nyugdíjas már többször fogott műcsalival polipot. – Utánaolvastam a neten, hogyan kell elkészíteni. Először sziklához kell csapdosni, utána főzni pár órát, majd olívaolajban, fokhagymával megsütni. Nagyon finom.
– Reggel madárcsivitelés ébreszt, napközben ugráló nyuszikba botlok a dűnék között. Csend, nyugalom, jó levegő, szabadság. Szeretek itt és így élni! – festette le az idilli görög tengerpartot Böde László. A 63 éves szegedi nyugdíjas igazi világcsavargó, 2006-ban bejárta autóval Portugáliát, gyalog az El Caminót, majd 2011-ben kerékpárral Skandináviát, 2013-ban pedig Izlandot.

Agia Anna mellett
A szegedi férfi Naxos szigetén egy kis falu, Agia Anna mellett táborozott le a tengerparton még tavaly októberben.

– Hét hónap után, idén április végén hazamentem Szegedre, de már egy hónap után nagyon kívánkoztam vissza. Szeptember elseje óta megint itt élek – mondta az egykori mozdonyvezető, aki harminchét évesen lett rokkant, többször műtötték a gerincét. A nyugdíját alkalmi munkákból származó jövedelemmel egészítette ki, volt divatáru-üzletkötő, hírlapfutár, lángossütő, szállodai recepciós, vagyonőr és piaci árus.
Böde Lászlónak jelenleg 70 ezer forint a nyugdíja. Elmondása szerint nincs rezsije, az életbiztosítás levonása után 200 euró – mintegy 63 ezer forint – marad minden hónapban a számláján.
 
Sátorban él. Nincs rezsiköltség, és éjszaka sem fázik Böde László a tengerparton.
Sátorban él. Nincs rezsiköltség, és éjszaka sem fázik Böde László a tengerparton.

Többet költhet
– Ugyanúgy vásárolok kártyával a városi szupermarketben, mint Szegeden. Itt azonban többet költhetek, mert nincs rezsim. A használati vizet a falu vízrendszeréből, a parti zuhanyozóból hordom. Az elektromosságot a magammal hozott napelemek termelik, mindennap főzök magamnak ebédet, a tüzelőanyag korlátlanul és ingyen van – mondta a szegedi nyugdíjas, aki hetente egyszer bebiciklizik Naxos Citybe bevásárolni.

– Kilencven százalékban arra költök, amit megeszek, tíz százalék a szükséges ruhapótlás és egyéb apróságok. Minden másnap egy félkilós kenyeret szoktam venni a falusi kisboltban. Átlagban havi 120 eurót költök, hiszen ki kell gazdálkodnom a repülőjegyeket haza és vissza. Az első görögországi tartózkodásom idején, hét hónap alatt kispóroltam egy Róma–Párizs kirándulás fapados jegyét, és még tartalékot is vittem haza, hogy Szegeden azonnal ki tudjak venni egy albérletet – mondta a 63 éves férfi.
 
Így is lehet. A nyugdíjas Böde László mindennapjai a görög tengerparton. Fotó: DM
Így is lehet. A nyugdíjas Böde László mindennapjai a görög tengerparton. Fotó: DM

Január végén napozott
– Szerettem volna karácsonyra hazamenni, de ez nem ment. Február elején azonban hazamegyek, és terveim szerint április végén – amikor a legolcsóbb a repülőjegy – újra visszajövök Naxosra – mondta Böde László, aki már tavaly is kinn töltötte a karácsonyt.

Tavaly december 24-én 24 fok, idén december 24-én 22 fok  volt Naxoson. Karácsonykor úszott a 18 fokos tengerben, amely nem engedi lehűlni a part menti sávot, ahol a nyugdíjas sátrat vert, amelyben elmondása szerint éjszaka sincs hideg, csak néha friss a levegő. – Van hálózsákom, de még egyszer sem bújtam bele, csak takaróztam vele – mondta a nyugdíjas férfi.

Hogyan telik egy napja? Először is 8-9 órákat alszik, megszűntek az alvászavarai. Reggelente nagyokat sétál, aztán főz magának valamit. Ebéd után sziesztázik, kora este beül a falu egyetlen tavernájába, ahol van wifi, kicsit internetezik, tartja a kapcsolatot az otthoniakkal.
250 ezer az átlag Görögországban

Böde László megtudta a helyiektől, hogy a legkisebb görög nyugdíj körülbelül 500 euró (mintegy 160 ezer forint). Az átlagnyugdíj közel 800 euró (körülbelül 250 ezer forint) Görögországban. – Nehezen hiszik el, hogy nekem 200 euró a nyugdíjam. Jól élnek, sokat járnak étterembe, mindent megünnepelnek, szinte mindenkinek van kocsija. Igaz, nem a legújabb divat szerint öltözködnek. Itt mások az értékrendek – mondta a szegedi nyugdíjas.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6 hasznos tanács, hogy játékból ne legyen baleset

6 hasznos tanács, hogy játékból ne legyen baleset
Évről évre népszerűbb a tűzijáték, egyre többen teszik látványosabbá az évbúcsúztatót. Tovább olvasom