Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

650 külföldi a magyar rácsok mögött

Szeged - Nem könnyű külföldiként ˝élvezni˝ a magyar börtönök vendégszeretetét: az intézetek házirendjei és a tájékoztatók csak a főbb világnyelveken érhetők el, és csak a konzulátusok munkatársai látogathatják korlátozás nélkül a külföldi állampolgárságú fogvatartottakat, akik száma tavaly 653 volt.
A mintegy 17 ezer fogvatartottból a külföldi állampolgárok létszáma tavaly december 31-én 653 fő volt, közülük 221-en már jogerős büntetésüket töltik a magyar börtönökben. A külföldi fogvatartottak 55 ország állampolgárai – tájékoztatta lapunkat a BVOP sajtóirodája.

A számukat gyarapította az a görög férfi is, akit február elején helyezett nem jogerősen előzetes letartóztatásba a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája. A görög – ahogy megírtuk – egy igazoltatás után sodort el vélhetően szándékosan két rendőrt az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, nem messze a röszkei határátkelőtől. A görög férfi előzetes letartóztatásának elrendelése előtt a bíróságra kirendelt tolmácsán keresztül azt mondta ügyvédjének, hogy tart a magyar börtönélettől, ahol senkivel nem tud majd kommunikálni. Erre panaszkodott még nem jogerős börtönbüntetésének kiszabása előtt tavaly M. Ovidiu is: az aradi férfi 2011. október 30-án az M43-as autópályán okozott kamionjával Szeged felé tartva tömegbalesetet, amelyben 14 ember halt meg.

 Román, vietnami, szerb

A nem magyar állampolgárságú fogvatartottak közül a románok vannak a legtöbben, ők alkotják a külföldi fogvatartottak majdnem harmadát. Őket követik a vietnamiak és a szerbek, de jelentősebb számban csücsülnek magyar börtönökben szlovákok, ukránok, kínaiak és nigériaiak is.

– A büntetés-végrehajtási intézetek házirendjei és a tájékoztatók a főbb világnyelveken elérhetők. A konzulátusok munkatársai korlátozás nélküli időtartamban látogathatják a fogvatartottakat, küldhetnek számukra csomagot, valamint segíthetik az ügyintézést. Tolmácsot a büntetőeljárás során biztosítanak – közölte a BVOP.

A nem magyar állampolgárságú fogvatartottak kérvényezhetik, hogy hazájukban folytathassák büntetésük letöltését. – Ehhez azonban az szükséges, hogy az általuk elkövetett bűncselekmény mind a két országban büntetendő legyen, valamint a két állam között egyezmény rendelkezzen a kiadatásról – írta a sajtóiroda.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trükköznek a használt ruhákkal?

Ipari célokra használja vagy használt ruhaként értékesíti a szekszárdi székhelyű Szüma Kft. a sárga gyűjtőkonténerekbe dobott adományokat - gyanítja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője. Tovább olvasom