Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

69 évesen lett színész Zsombó Valikája

Zsombó - Verset mond, énekel, mesél, és szombaton színészként is debütál a 69 éves Szalmáné Valika. Zsombó egyik emblematikus figurája egy Karinthy-darabban játszik Korognai Károly partnereként.
Amatőr színésszel állítják színpadra Karinthy Ferenc Bösendorfer című darabját szombaton Zsombón, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtárban. Korognai Károly partnere a színpadon a község „Valikája" lesz. A 69 éves asszony azt mondja, kicsit meglepődött a felkérésen, de szinte azonnal azt mondta: vágjunk bele.

Szalmáné Valika évek óta Zsombó egyik központi figurája: verset mond, mesél és népdalokat énekel. A színpad sem volt teljesen idegen számára, hiszen egy amatőr társulatnak is tagja.

– Unaloműzésként indult ez az egész – mesélte. – Ahogy nyugdíjas lettem, úgy éreztem, nem köt le a tehénfejés egész napra. Első versemet pont így tanultam: miközben húzogattam a tőgyet, újra és újra belenéztem a papíromba. A tehén erre elbőgte magát, mintha csak azt kérdezné: te marha, még mindig nem tudod?

Szalmáné Valika amatőr színészként lehet Korognai Károly partnere. Fotó: Schmidt Andrea
Szalmáné Valika amatőr színészként lehet Korognai Károly partnere.
Fotó: Schmidt Andrea

Az asszony verseket is ír, unokái pedig azt szeretik legjobban, amikor kitalált meséket mond nekik. A színjátszás azonban új fejezetet nyitott az életében. – Először azt hittem, csak olvasnom kell majd, hiszen takarásban leszek. De minél jobban belemélyedünk a darabba, annál egyértelműbbé válik, hogy ez nehéz feladat.

Korognai Károly, aki nemcsak rendezi, hanem színészként a partnere is a darabban, azt mondja, Valika nem is igazi amatőr, hiszen rendkívül instrukcióérzékeny. – Jól tudunk együtt dolgozni – mondta.

A szombati zsombói bemutatón a Bösendorfer mellett a Dunakanyar című Karinthy- darabot is láthatja a közönség. Ebben Papp Gabriella és Kancsár József játszik. A két egyfelvonásost novemberben a Pinceszínház is műsorra tűzi, és a tervek szerint az idei és a jövő évadban 15-15 előadást tartanak belőle.

– Mindkét mű az intenzív kapcsolatteremtésről szól: a Dunakanyarban szerelmesek, a Bösendorferben pedig egy öregasszony és egy szélhámos között. Azt gondolom, sokat lehet ezekből tanulni – fogalmazott Kancsár József, a Pinceszínház ügyvezető igazgatója, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmet: Szegeden jelenleg nincs ilyen korú színésznő, mint Valika.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem társat keresett a neten - 500 ezret csalt ki egy nőtől

Álnével regisztrált egy társkeresőre K. Sándor, aki különböző indokokkal félmillió forintot csalt ki… Tovább olvasom