Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

6 év fogház a tömegszerencsétlenséget okozó román kamionosnak

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vétsége miatt jogerősen 6 év fogházzal sújtották a román Munteanu Ovidiut Szegeden. A férfi kamionjával másfél éve az M43-as főúton 14 ember halálát okozta.
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vétsége miatt jogerősen 6 év fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék Munteanu Ovidiut. A 33 éves aradi férfit tavaly áprilisban első fokon 7 évre büntették, ám ezt a másodfokú tanács eltúlzottnak találta.
Munteanu Ovidiu – ahogy korábban többször írtuk – 2011. október 30-án késő este az M43-as autópályán kamionjával Szeged felé tartva tisztázatlan körülmények között átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és frontálisan ütközött a vele szemben jövő román kisbusszal. A Mercedes Sprinterben utazók közül 14-en – köztük egy 6 éves kislány és egy 8 éves kisfiú – a helyszínen életüket vesztették. A roncsból egy túlélőt, a gyermekek életveszélyes sérüléseket szenvedett édesapját tudták kiemelni a tűzoltók.

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vétsége miatt jogerősen 6 év fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék Munteanu Ovidiut.
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset vétsége miatt jogerősen 6 év fogházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék Munteanu Ovidiut. Fotó: Karnok Csaba.


A balesetben súlyosan sérült férfi tárgyalása tavalyelőtt szeptemberben kezdődött a Szegedi Járásbíróságon, ahol elmondta: a tragédia előtt 1 hónapig influenzás tünetek miatt nem dolgozott, az arra kapott gyógyszerre allergiás lett, az új gyógyszerből a baleset előtt 24 órával szedte be az első adagot. Máté Szabolcs ügyvéd, ahogy az első tárgyaláson, most is rámutatott arra, hogy a Sprinternek el sem szabadott volna indulnia, hiszen csak 9 ember ülhetett volna benne a szabályok szerint. Azt is közölte, ha a kisbusz nem a belső sávban ment volna, az egész baleset elkerülhető lett volna. Arra is rámutatott, hogy első fokon nem tudták bizonyítani, hogy a balesetet fáradtság vagy betegség okozta, hiszen olyan gyógyszereket szedett a vádlott, amik nem okozhattak figyelemkiesést, a baleset pedig indulás után 45 perccel történt, tehát kipihent volt. Azt, hogy ezeket nem vette figyelembe az első fokú bíróság, elhibázott lépésnek tartotta. Elsődlegesen bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában felmentést, másodsorban a büntetés enyhítését kérte.

Munteanu Ovidiu nem akart kérdésekre válaszolni, mindössze annyit közölt, hogy előzetes letartóztatása alatt felesége elhagyta. Az ügyész az első fokú ítélet helybenhagyását kérte.

A Szegedi Törvényszék végül egy évvel csökkentette a férfi büntetését. A bíró rámutatott arra, hogy a mikrobuszban a megengedettnél valóban többen ültek, de ez elenyésző hiba ahhoz képest, amit a román férfi figyelmetlensége okozott, akit emiatt büntetőjogi felelősség terhel. Munteanu Ovidiut a közeljövőben újra megműtik, az orvosi szakvélemény szerint maradandó károsodás nélkül épül majd fel. A bíróság azt is kimondta, hogy a vádlott büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható, valamint a hat év fogházba bele kell számítani az előzetesben töltött két és fél évet – Munteanu Ovidiu így akár már másfél év múlva újra szabad lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatások – látványos, népszerű betonozások

Lengyel Imre szegedi egyetemi tanár szerint az uniós csatlakozás fő előnye a hiányos infrastruktúra… Tovább olvasom