Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

6 éves gyerekre támadt egy Cserepes sori kutya

Szeged - Sűrűn ellenőrzik az ebrendészek a Cserepes sori kutyatartókat, mégis szabadon kószálnak az ebek. Nemrég egy 6 évest támadott meg az egyik telepi eb, a gyereket a hasán és combján is megmarta. A kutya gazdáját a rendőrök előállították.
– Egy hónapja az egyik felelőtlen kutyatartót a rendőrök előállították, mert állata egy embert megharapott – mondta lapunknak Seres Zoltán a Kutyafalka garázdálkodik a Cserepes sor környékén címmel megjelent cikkünkre reagálva. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője úgy véli, a Cserepes sor környékén a romos, kerítés nélküli telkekről szabadon kijárnak a felelőtlenül tartott állatok. Tegnap azt láttuk, hogy nemcsak a kutyák, hanem a háznál tartott nyulak is szabadon közlekedhetnek.

A kutyatámadásról úgy tudjuk, egy német juhász keverék egy 6 éves gyereket harapott meg a Téglagyári utcában. Információnk szerint a kisgyerek fejét, combját és hasát is összemarcangolta a kutya. A támadás után a sérült gyerek családja és a kutya gazdája egymásnak rontott, a rendőrök akadályozták meg a komolyabb összetűzést. A gyepmesteri telep munkatársai befogták a támadó ebet, először karanténba helyezték, majd örökbe adták. Gazdáját a rendőrök előállították. A 22 éves férfi ellen gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Szegedi Rendőrkapitányságon.

– Az Orpheus Állatvédő Egyesület által működtetett ebrendészet a területet a szokásosnál többször ellenőrzi, az állatbefogások száma is magasabb az átlagosnál. A probléma megoldása a Cserepes soriak együttműködése nélkül lehetetlen. Hiába szedjük össze a kóbor ebeket, a lakosok újabb kutyákat „szereznek" – magyarázta Seres Zoltán. Úgy véli, a kutyatartók nem takarózhatnak mindig azzal, hogy rossz körülmények között élnek, és emiatt nem tartják be az együttélés szabályait.

A romos, kerítés nélküli telkekről szabadon kijárnak az állatok. Fotó: Segesvári Csaba
A romos, kerítés nélküli telkekről szabadon kijárnak az állatok. Fotó: Segesvári Csaba

Rendelet és az állatvédelmi törvény is szabályozza Szegeden a kutyatartást. A rendelet kimondja, „minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás következtében mások jogai sérelmet ne szenvedjenek". Az állatvédelmi törvényből az is kiderül, súlyos bírságot is fizethetnének a gondatlan gazdák, csakhogy kóbor ebeknél nincs gazda.

– A tulajdonos köteles arról gondoskodni, hogy az állat ne tudjon közterületre jutni. A kóborló állatok befogása ebrendészeti feladat – mondta lapunknak Ácsné Gunda Judit. Az Igazgatási és Építési Iroda vezetője hozzátette, intézkedni csak bejelentésre tudnak, de csak abban az esetben, ha kiderül, ki a kutya gazdája. – 2013. január elseje óta kötelező a kutyachip, amely segít az azonosításban. Állatvédelmi eljárás keretében nem egy esetben szankcionáltuk a felelőtlen gazdákat – tette hozzá az irodavezető. – Ismétlődő esetnél az állattartást is meg lehetne tiltani, de ahhoz állampolgári bejelentés és bizonyítás is szükséges – mondta Ácsné Gunda Judit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos közgyűlés: az MSZP el sem jött, a Fidesz kivonult

Nem született döntés a Széchenyi tér 2/A ügyében. A szocialisták el sem jöttek, a Fidesz kivonult a teremből. PDF-közlemények! Tovább olvasom