Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

6 lakás 3 hónapja gáz nélkül

Szeged - Díjhátralék miatt nem ad villanyradiátort sem az IKV egy ötgyermekes családnak; szomszédaikkal együtt három hónapja maradtak fűtés nélkül a Szivárvány utcában. A társaság ígéri, hamarosan megoldódik a probléma.
– Egy hónapja kaptunk egy villanyrezsót. Szerdán meg kihoztak egy ekkorka villanyradiátort az egész lakásra – mutatta az IKV-tól kapott gyerekjáték nagyságú készüléket Sándor Erzsébet. A Szivárvány utca 50. szám alatti ház kétgyermekes lakója ottjártunkkor az egyéves Zolikával igyekezett beállítani berendezést. Közben a lakás ajtaja tárva-nyitva állt, hogy bejöhessen a lakásba a kinti „meleg". A fiatal anyuka reménykedik, hogy érezni lehet majd a fűtést, mert a két gyerek két hete tüdőgyulladást kapott, nem bírják kiheverni, pedig megvette nekik a 8000 forint árú gyógyszert. Kérdéses az is, bírja-e majd fizetni Erzsébet a villanyszámlát, hiszen a kártyás villanyórába már enélkül is az eddigi másfélszeresét, havi 15 ezret kellett „tankolnia".

Megírtuk: a 6 lakásban július 10-én kapcsolta ki a gázt a szolgáltató – szivárgás miatt. Ahhoz, hogy visszakapják, rendbe kell tenni a vezetékeket és a berendezéseket. Erzsébeték lakása önkormányzati, már azt is vállalta, hogy részletekben kifizeti a lakásban végzett szerelések árát, de abból sem lett semmi. A lakbérét sem csökkentették, hiába kérte.

6 lakás 3 hónapja gáz nélkül. Fotó: Karnok Csaba (Galéria)

Hasonlóan rossz a helyzet a szomszédos önkormányzati lakásban. Angéla öt gyereket nevel, köztük egy tartósan beteg fiút. Szeptember végén maradt közmunka nélkül a férjével együtt, most havi 120 ezer forintból élnek heten. Végigjárta a napokban az IKV-t, a polgármesteri hivatalt, eredménytelenül. Az ingatlankezelőnél állítólag azt mondták neki, hogy mivel hét hónapja tartoznak a lakbérrel, jogcím nélküli lakónak számítanak, nem kaphatnak villanyradiátort sem. Az asszony azt mondja, haladékot kért és részletfizetési lehetőséget, mert a fia gyógyszereit váltja ki, ha választania kell a lakbér és a gyerek között. A mostani őszi szünet tovább nehezíti a család életét: nincs óvoda, iskola, ahol a gyerekek felmelegedhetnének. Egyik kislánya légcsőhurutot kapott, köhögőrohamát alig tudják csillapítani. Pár órára úgy melegít kicsit, hogy miközben rezsón megfőzi az ebédet, nem szellőzteti ki a párát.
Az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nagy Ferenc megkeresésünkre egyebek mellett azt írta: a helyreállításhoz szükséges gázterveket a szolgáltató jóváhagyta. A társasház közgyűlése október 29-én elfogadta a kivitelezőt, és megszavazta a célbefizetést. Ha ez teljesül, a kivitelezési munkák megkezdődhetnek. Erről rövidesen a lakókat is értesítik.

Ugyanaz pepitában

A Tavasz utca 7.-ről szeptember elején írtuk meg, hogy 7 lakás május óta gáz nélkül áll. Abban a házban is változatlan a helyzet. Az IKV-vezérigazgató érdeklődésünkre azt írta: a társasház augusztusi közgyűlése elutasította a tervek elkészítésének megrendelését. Ezek hiányában a gázt nem lehetett visszaállítani. Az elektromos rendszer nem alkalmas villanyfűtés kialakítására. Közben az anyagi helyzet javult, a közös képviselő szeptember elején megrendelte a tervek elkészítését. Az IKV-kezelésű lakások felülvizsgálata megtörtént, a bérbeadóra tartozó hibákat javítják. A társasházi közös gázvezeték-hálózat tervezése, engedélyeztetése folyamatban van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vattacukorélet

A ˝vattacukorélet˝, a gyermeki tisztaság, a környezetvédelem a témája a deszki iskola rajztanárának. Ágoston Lóránt kiállítását Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg ma 17 órakor az SZTE JGYPK Rajz–Művészettörténet Tanszék galériájában. Tovább olvasom