Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

6 lakás 4 hónapja gáz nélkül

Szeged - Már csak a nem fizető lakókon múlik, hogy újra legyen fűtés és meleg víz a Szivárvány és a Tavasz utcai társasházban, ahol hónapokkal ezelőtt szivárgás miatt kikapcsolták a gázt.
– Nálunk, a négy bérlőnél már kicserélték a gázcsöveket és a konvektort. Ennek a részleteit is fizethetjük hamarosan, pedig használni sem lehet. Magyarul adtak a szarnak egy pofont. Most a házban lakó két tulajdonosra vár az IKV, amíg ők nem fizetik be a hátralékukat és a szerelés árát, addig nem is lesz gáz. Az összesen 700 ezer forint. Azt mondják, nem fizetik be, mert nem laknak itt – panaszkodott a Szivárvány utca 50. alatti ház ötgyermekes lakója.

Az ötgyerekes családnál már van új konvektor, de nem fűthetnek vele. A legkisebb lány tüdőgyulladást kapott a hidegben, nemrég kórházba került. Fotó: Karnok Csaba
Az ötgyerekes családnál már van új konvektor, de nem fűthetnek vele. A legkisebb lány tüdőgyulladást kapott a hidegben, nemrég kórházba került. Fotó: Karnok Csaba

Angéla elmondta, legkisebb lánya olyan súlyos tüdőgyulladást kapott a hidegben, hogy pár napja engedték ki a klinikáról. Az IKV-tól egy kicsi elektromos olajradiátort kaptak, az ablakokat körbeszigetelték, de így is hideg van a szobában. Kétnaponta „tankolhatnák" a kártyás villanyórát 3-5 ezer forinttal, ha bírnák pénzzel. Mivel a szülők munka nélkül vannak, most havi 120 ezret osztanak be hetüknek. Angéla decembertől újra kap közmunkát, az valamit könnyít a helyzetükön.

A Tavaszban sem jobb

A Tavasz utca 7.-ben 8 lakás (ebből a fele magántulajdon) áll gáz nélkül május óta. Abban a házban változatlan a helyzet. A tulajdonosokat ott is értesítette az IKV, hogy 80-90 ezer forintot fizessenek be december közepéig a gázfelújításra. A nagybeteg Tóth Jánosné most attól tart, ha fizet, a többiek viszont nem, ő is hoppon marad. Az IKV-vezér-
igazgatótól megtudtuk, októberben bruttó 63 ezer 500 forintért a tervezésre szerződést kötöttek, a kivitelezést megpályáztatták, a közgyű-
lés novemberben egy bruttó 581 ezres ajánlatot fogadott el. Pénze ennek a háznak sem volt rá, ezért kértek célbefizetést. Közben a hátralékbehajtásból pénz folyt be, így a háznak 264 ezer forintja van jelenleg. Az IKV a maga részét soron kívül befizette, hogy a többi tulajdonoséval együtt mielőbb vissza lehessen állítani a gázszolgáltatást. Az IKV Zrt. mindent megtett, sőt kötelességén felül is közreműködött a fűtés elindítása érdekében, de ha a magántulajdonos-társak nem fizetik be a részüket, a munka nem kezdődhet meg.


Azon már mosolyogni sem bírt az asszony, hogy a számlatartozásuk mellé, amit részletben fizetnek ki, a szolgáltató nemrég újabb 14 ezres számlát küldött – a kikapcsolt gázért. Utóbbiért szóltak, és a szolgáltató visszavonta.
Megírtuk: a 6 lakásban július 10-én kapcsolta ki a gázt a szolgáltató szivárgás miatt. Ahhoz, hogy visszakapják, rendbe kell tenni a berendezéseket.

A Szivárvány utcai társasházban júliusban kötötték ki a gázt szivárgás miatt. Fotó: Karnok Csaba
A Szivárvány utcai társasházban júliusban kötötték ki a gázt szivárgás miatt. Fotó: Karnok Csaba

Az IKV Zrt. új vezérigazgatója, Kardos Kálmán – új fejezetet nyitva a társaság lapunkkal tartott kapcsolatában – határidőre válaszolt megkeresésünkre. Azt írta, a háznak 160 ezer forint kifizetetlen számlája volt, a biztonságos működésre további 100 ezer forint. Ehhez hozzájárult az egyik tulajdonos 350 ezres hátraléka.

A társasházi közgyűlés október végén kiválasztotta a nyertes kivitelezőt, a munka bruttó 709 ezer forintba kerül. A tulajdonosoknak november közepéig kellett befizetniük a részüket, ezt egy kivétellel megtették. A korábban felhalmozott jelentős hátralék mégsem tette lehetővé a munka megrendelését. A nem teljesítő tulajdonos pár napja a számára előírt 75 ezer helyett 25 ezret teljesített. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég a szegedi adventi gyertya, fényárban a csodaszarvas is

Kiss-Rigó László megyés püspök és Botka László, Szeged polgármestere gyújtotta az első gyertyát. Tovább olvasom