Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

7-ből csak 1 kifli bukott el

Szeged - A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan leírja, milyen egy magyar kifli. 7 terméket teszteltünk, akadt, amelyik megbukott. A pékszövetség megyei elnöke azt mondta, a térfogatnövelő hizlalja a kiflit.
– Amikor megfogtam ezt a kiflinek látszó vegyipari terméket, beszakadt az ujjam alatt – írta olvasónk, Katona Péter. Fényképet is küldött, amin jól látszik: a kifli belül üres. Szemfüles olvasónk fotóját közel 100-an kommentelték a delmagyar.hu-n, volt, aki azt írta, „a levegőt körbe köll venni kiflihéjjal. Ez felettébb bonyolult művelet, amit meg köll fizetni. Akinek nincs pénze rá, az ne vegye." Más dicsérte a terméket, úgy vélte, ez a kifli tökéletes, meg lehet tölteni bármivel.

A legtöbb kiflinek látszó péksütemény valóban az: megfelel az élelmiszerkönyv előírásainak. Fotó: Segesvári Csaba
A legtöbb kiflinek látszó péksütemény valóban az: megfelel az élelmiszerkönyv előírásainak. Fotó: Segesvári Csaba

Tényleg ennyire rossz a szegedi kiflihelyzet? A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan leírja, mi számít tejes kiflinek, és az is kiderült belőle, hogy a kifli nem lehet torz, és a színének aranysárgából vörösesbarnába hajlónak kell lennie. Előírás, hogy a kifli belseje a héjtól nem válhat el, nem lehet lyukas, nem lehet morzsálódó és széteső. Legkisebb tömege 42 gramm, az adalékanyagok is megengedettek.

Hét helyen vásároltunk tegnap délelőtt tejes kiflit. A péksüteményeket egy digitális konyhai mérlegen lemértük, ez alapján állítottunk fel egy ár-érték arány sorrendet. Jártunk kis pékségben, angol és magyar tulajdonú multiban, valamint több mintaboltban is.

A 7 minta alapján kijelenthetjük, mindegyik kifli elérte a legkisebb kötelező tömeget. Legkönnyebbnek, azaz 44 grammosnak az Aldi és a Németh Pékség terméke bizonyult, a tescós kifli 45 grammot nyomott. Az 50 gramm fölöttiek táborába a Szegedi Sütödék, a Tápai Pékség és a Favorit Pékség termékei kerültek. Az is kiderült, hogy az áruházláncok 15 forintos árával a kicsik nem tudnak versenyezni, a Szegedi Sütödék kiflije 5, a tápaié 10, a Favorité pedig 15 forinttal kerül a többe a multiénál. Ezt még a többletsúly sem kompenzálja. Törésteszttel a levegősséget is ellenőriztük: egyedül az egyik multi termékénél vált el a héj, azaz a termék nem felelt meg a hivatalos előírásnak.

Fotó: DM
Fotó: Katona Péter

– A pékek kényszerpályán mozognak, a vásárlók egyre nagyobb terméket szeretnének, a súly viszont állandó kell, hogy maradjon. Ezért használnak több helyen térfogatnövelőt, aminek az egyik eredménye, hogy lyukas lesz a kifli. Hasonló problémát okozhat a nem megfelelő minőségű liszt is. Véleményem szerint az ilyen problémákat el lehet kerülni azzal, hogy a vásárlók pékségekben szerzik be a péksüteményt. A magyar szakboltokban biztos a minőség – mondta lapunknak Darabos Gábor, a Magyar Pékszövetség megyei elnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekesszékben érkezett a határsértő

Ismét 200 fő felett volt az elfogott illegális migránsok száma Csongrád megyében. Tovább olvasom