Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

700 ezres tartozást hagytak az újszegedi albérlők

Szeged - 350 ezres rezsitartozást és 375 ezres bérletidíj-hátralékot hagytak az albérlők egy újszegedi lakástulajdonosnak. Az ügyvéd szerint kaució és jó szerződés védi a tulajdonost.
Öt éve albérlőknek adta ki Újszegeden társasházi lakását Turi Gábor. A Szövetség utcai ingatlanra bérleti szerződést kötött a házaspárral, és átíratta rájuk a villany-, a gáz- és a vízórát. A lakástulajdonos kálváriája két éve kezdődött, amikor a háromgyermekes család kezdte nyögve-nyelve fizetni a bérleti díjat.

– Munkahelyi problémákkal magyarázták tartozásukat a lakók. Én birkatürelmű vagyok, vártam, aztán kértem, majd többször felszólítottam őket, hogy vagy fizessenek, vagy költözzenek el. Közben kiderült, hogy a mellékvízmérőt leszereltették, a főmérő meg az én nevemen van, tehát nekem kell kifizetni a több mint 20 ezres hátralékot. A villany- és a gázórát kártyásra cseréltették a hozzájárulásom vagy legalább tájékoztatásom nélkül, de előtte már 350 ezres adósságot halmoztak fel – panaszolta a tulajdonos.

Turi Gábor a villanyórát is csak hosszú utánajárással tudta visszaíratni saját nevére. Fotó: Karnok Csaba
Turi Gábor a villanyórát is csak hosszú utánajárással tudta visszaíratni saját nevére.
Fotó: Karnok Csaba

Kitétel, kaució

Mindenképpen bérleti szerződés kötése ajánlott, és az ügyvédek tudják, hogy a tulajdonos védelmében bele kell foglalni: ha egy, két vagy három hónapi bérletidíj-hátraléka vagy rezsitartozás keletkezik, akkor az albérlő feljogosítja a tulajdonost, hogy akár zárfeltöréssel, önhatalommal bejusson a lakásba, és őt ingóságaiból kipakolja – hívta fel a figyelmet az ügyvéd. Célszerű egy- vagy kéthavi kauciót is elkérni, mert az fedezetet nyújt egyhavi bérleti díj és rezsi, illetve a felmondási idő alatt halmozódó költségekre. Fontos, hogy ha lejár a bérleti díj vagy a rezsi fizetési határideje, akkor írásban fel kell szólítani az albérlőt, és ha nem fogadja el, bíróságtól kell kérni a felmondás érvényességének megállapítását és az ingatlan birtokba adását, és a lakó kitehető akár rendőri segítséggel is.  
– A villanyórát csak hosszú utánajárással sikerült visszaíratnom a nevemre, a gázórát azóta sem. Azt a magyarázatot kaptam, hogy mivel a lakóim állnak jogviszonyban a szolgáltatóval és nem én, ezért nem értesítettek a cégek sem az adósságokról, sem az óracseréről. Végül tavaly ősszel szabadultam meg a bérlőktől, de akkor már 375 ezer forint bérleti díjjal tartoztak a 350 ezres rezsihátralék mellett. Miért nem véd engem is következetesen a törvény? Jobban jártam volna, ha szerződés nélkül adom ki a lakást, ha három hónapig nem fizet, kitettem volna a „jogcím nélküli lakásfoglalókat"? Nem pereltem, üres zsákból nincs mit előhúzni, a per is nekem kerül pénzembe. A volt lakóimnak nincs hivatalos munkahelyük, nem tudom letiltatni a hátralékukat.

– Ha a tulajdonos bérleti szerződéssel birokba adja az albérlőnek a lakását, onnantól a bérlőnek több joga van, mint a tulajdonosnak – kezdte válaszát dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. – Nagy hiba volt, hogy a tulajdonos átíratta a mérőórákat, mert erre egy bérleti szerződésnél nincs szükség. Furcsállom, hogy a szolgáltatók a mérőcseréről nem értesítették, hiszen őt minden változásról tájékoztatni kellene. A károsultnak nem kellene lemondania az érdekei érvényesítéséről, mert most lehet, hogy nem tudja végrehajtani, de a követelése jogerős bírósági határozat nélkül elévül, azzal együtt viszont évek múlva is követelhető. Ehhez persze bizonyítania kell, hogy a felek szerződtek, mik voltak a fizetési határidők a bérleti díjra és a rezsire. Ezek alapján a bíróság megállapítja a kár nagyságát. Lehet, hogy az adósok rövidesen munkába állnak, kocsit vesznek. Tévhit, hogy csak a károkozó tulajdonában lévő ingatlanon vagy ingóságon lehet végrehajtani a tartozást. Ha a jogosult tanúval, esetleg magánnyomozóval bizonyítani tudja, hogy például az autót a károkozó életvitelszerűen rendszeresen használja, a tartozás azon behajtható.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. béci61 2013. január 19. 16:55
  „Magyarország törvényei és a törvényalkalmazás a bűnözők pártolására épül. Az, hogy a csalók a tartozást otthagyják a tulajdonosra, nem újdonság. Nem kell messzire menni: a Ket. félről ír. Tehát az ügyfél csak fél, a csaló, bűnöző pedig egész. Ráadásul mögötte az egész jogszolgáltatás. Gazdag az ország, ahol központilag meghatározzák a csalóknak, hogyan lehet csalással jól megélni: kéményseprő elszámolja az el nem végzett kéménytisztítást, a szemét elszállítása helyett a díjbeszedés a fontosabb tevékenység, a bíróság által kirendelt szakértő a számlájában az üzemanyag bruttó árát számolja el, majd a végösszegre felszámítja az áfát - teszi mindezt a Törvényszék törvényes döntése alapján -, hamis tanúkra alapozva a bíróság a hamisan igazoltakat tényállásként elfogadva károsítanak meg jó szándékú embereket, magatehetetlen embereket rabolnak le a kórházakban a személyzet tagjai. Gazdag az ország, ahol mindenkinek önállóan kötelezettsége, hogy az igazságszolgáltatásnak nevezett, meghatározhatatlan szabályok alapján működő szervezetek érdekképviseletével felvértezett bűnözők ellenében megvédje magát és értékeit. Gazdag az ország, ahol a bíróságok is csalással érvényesítenek pillanatnyi érdekeket. Gazdag az ország, ahol a jogvégzett személyek is megengedik maguknak, hogy a pillanatnyi érdekeik szerint követnek el jogsértéseket a ,,felek" kárára. Félelmetes, hogy az igazságszolgáltatás egyes szervei bármit, és annak az ellenkezőjét is képesek bizonyítani vagy bizonyítottként törvényesíteni egyetlen tényállás alapján. Félelmetes, hogy bármilyen ügyben a ,,fél"-lel először találkozó személy élet és halál uraként eldönti annak a sorsát, általában a bűnözésből hasznot húzó személyek érdekének szem előtt tartásával. Félelmetesnek tartom, hogy a bűnözők érdekképviseleteként működő szervezet bármely tagja törvényesen a pillanatnyi érdekének megfelelően módosítja, változtatja meg a tényeket, a tényállás rögzítését célzó jegyzőkönyvet, az eljárás menetét, stb. Félelmetes, hogy jogi képviselő kell jelen legyen ebben az országban már ahhoz is, hogy egy tanúkénti kihallgatáson az ember nyilatkozatának megfelelő mondatok kerüljenek a jegyzőkönyvben rögzítésre. Félelmetes, hogy az elkövetőként megnevezett, értékrend nélküli személyeket pár hónap után ismét a társadalomra szabadítják. Félelmetes, hogy hiába látja valaki, hogyan működik a lopásból élők szervezett társulása: ha a rendőrség munkatársa nem akarja a bizonyítékokat összeszedni, felületesen, vagy éppen el sem végzi a házkutatást és már kész is a feljelentő ellen a hamis vád megalapozása.”
 • 55. zsóka 2013. január 18. 20:29
  „Én 1999 óta adok bérbe egy kis garzont. Lakott már benne egyedülálló hölgy, anya a lányával, fiatal melós házaspár és orvos pár is. A legtöbb kárt az orvos pár okozta (pl.tönkretették a konyhaszekrényt mert a munkalapon vágták a húst és összevagdosták, meg az ablakpárkányt, ahol a cigi csikkek hagytak nyomot,stb.), a legjobban a melós házaspárral jártam, ott a férfi mindent megjavított, ha elromlott és csak az anyagszámlát kérte, hogy fizessem ki. Igaz, én is próbáltam viszonozni ezeket, máig is jóban vagyunk. De végülis egyik bérlő sem csapott be.
  A titok az, hogy én olcsóbban adom ki a lakást, mint mások. Ezt ők is méltányolják, mindenki jól jár.”
 • 54. Perec 2013. január 18. 19:48
  „Rózsakert!Milyen 3 hónap ?Miért nem mindjárt 1 év?Na és miből gondolja,hogy akit ez elriaszt,az nem képes ezt megadni???Dehát próbálkozzon,kívánom sikerüljön.”
 • 53. info 2013. január 18. 18:08
  „47. queenmargareth1 2013.01.18. 12:31 -olvass egykét déli apró vagy ingatlanos hirdetést-majd meglátod!”
 • 52. queenmargareth1 2013. január 18. 17:56
  „hát valahol lakni kell, amíg nem tud lakást venni...sajnos nem tudtam én sem egy lakásravalót összeszedni, mert eljátszotta a drága a pénzem, tehát mindig van valami ok, miért nincs lakásunk. én itt lakom, de nem tudok félretenni... tudom, külföld...”
 • 51. randika 2013. január 18. 17:24
  „a főbérlőknek is van egy érdekes "fajtája".Anyukám 15éve albérletekben él,most végre városközpont közelébe kerülhetett,örül is neki,meg nem is.Egy hosszú ház van 3 felé elosztva övé a középső.November végén kórházba került lábtöréssel,így nyakamba kaptam a "háza"felügyeletét mert van egy cicája is.A külső ajtóhoz van kulcsa a főbérlőnek a belső főszobákhoz nincs.Amikor elvitte anyumat a mentő nemvolt aki bezárjon bármit is,én este megtettem.Mindennap mentem,és minden alkalommal észrevettem,hogy valaki jár a "házban".Kérem én milyen jogon megy be a főbérlő akkor az albérletbe amikor tudja,hogy az albérlő nincs ott??????? egyszer épp a kapuban futottunk össze jött volna megint befelé én meg megkérdeztem mégis mi a fenét keres bennt,mert ha arra számít,hogy beengedem a főszobákba akkor nagyon téved!Semmilyen értelmes választ nem tudott adni.Azóta engem nagy ívben elkerül.”
 • 50. rózsakert 2013. január 18. 13:44
  „49.queenmargareth1 2013.01.18. 12:32

  bocs az nem negyedév már, hanem harmad...

  nem ott ülök-ülünk----áruljuk-ják-nák----már ha lenne fizetőképes kereslet rá----ennyi értékben itt Villachban és környékén is szép házikót lehetne venni....de ugyi amig sz...r van....addig veréb is.

  Ha minimális kaucióra nincs pénz----akkor utána vajh miből lesz törlesztésre????---ez csak költői kérdés!”
 • 49. queenmargareth1 2013. január 18. 12:32
  „bocs az nem negyedév már, hanem harmad...”
 • 48. queenmargareth1 2013. január 18. 12:32
  „bocs az nem negyedév már, hanem harmad...”
 • 47. queenmargareth1 2013. január 18. 12:31
  „3 havi kaució???hol élsz te?ez Szeged!!!3 havi kaució+fizesd az első havit ki+ rezsit előre és majd adsz vissza, ha úgy alakul...hát üljél is a három hiper-szuper üres lakásodon.
  Azonnal elkérnél negyedévi albérletet ezt persze, hogy nem tudják azonnal lenyomatni!”
 • 46. rózsakert 2013. január 18. 11:12
  „43.Lackó50 2013.01.17. 23:59

  huha - ez így kemény !!!
  3 lakásos magánházat örököltek feleségem és testvérei-de a kiadás fel sem merült----legalább 3 havi kauciót kértünk és kiakadtak...ha nincs pénze...majd honnan lesz?????nagyon nehéz ma a bizalom !...látva itt is a sok-sok negativ példát !!!”
 • 45. Lackó50 2013. január 18. 10:46
  „Én nem vitatom, hogy nincsenek becsületes albérlők, akiket a kényszer rávisz arra, hogy ezt a megoldást válasszák, de azok, akik kihasználják azokat a lehetőségeket, amit a törvény nekik megenged és ezzel visszaélve másokat károsítanak meg, azok lerombolják a többiek lehetőségeit is. Biztos vagyok abban hogy sok lakás van üresen ebben az országban, még mások az utcán tengetik az életüket. Viszont aki már egyszer megégette magát, az normális ésszel nem megy többet a tűz közelébe. A nyugdíjamból így is nehéz fenntartani két lakást, de még mindig olcsóbb, mint ha még másoknak a teljes rezsiköltségét is nekem kellene fizetnem. Ha a törvény jobban védené a tulajdonosok érdekeit és az együttélésre alkalmatlan bérlőket kiszűrné a rendszerből, akkor több lakás lenne kiadó és az adóbevételek is nőhetnének. Ha engem kötelezni tudnak, hogy az albérlők után fizessek adót, akkor én is elvárnám, hogy az adófizetés fejében kapok valami védelmet és nem nekem kell a bíróságon bizonygatni, hogy visszaéltek a bizalmammal. Ha viszont az adófizetés fejében semmilyen védelmet nem tudnak biztosítani, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy sokan elkerülik ezt a fajta adózást, mert ebben az esetben tényleg csak egy ráfizetés a tulajdonosnak, amiért semmit nem kap csak fizethet. A fair play szabályai szerint, ha én becsületesen betartom a szabályokat, akkor talán elvárhatnám azt is, hogy velem szemben is ezt tegyék. Az albérlő nem fizet ezért adót ( nem is kell neki, mert nincs bevétele ) és mégis ő a kedvezményezett, ha vitára kerül a sor.”
 • 44. diverfrog 2013. január 18. 08:28
  „29. fotelagy 2013.01.17. 15:18 Hát igen, az albérlő külön állatfaj, jó vigyázni vele. Különösen, ha középkorú. Miért is nem tudott összeeszkábálni legalább egy kalibára valót? Szóval innen már gázos a dolog, a többi szerintem magától értetődik.

  Kedves fotelagy!
  Nekem másik városban van lakásom, mivel itt dolgozom, ezért azt az ingatlant nem adtam el a mai ingatlan piacon pici pénzért, hanem inkább albérletet fizetek. Megdöbbent ez a negatív, sőt primitív általánosítása az albérlőkről.
  Egyben örülök, ahogyan a hozzászólásokat olvasom, vannak rajtam kívül is NORMÁLIS-BECSÜLETES albérlők is!”
 • 43. Lackó50 2013. január 17. 23:59
  „"Belvárosi lakás ELADÓ" Ha kell valakinek, akkor vegye meg. Anyukám halála után a lakása ott maradt üresen. Próbáltuk eladni, de a jelenlegi ingatlan helyzet nem a legkedvezőbb (hogy finoman fogalmazzak) Mivel csak érdeklődők voltak, gondoltuk, hogy addig is még nem kel el, kiadjuk albérletbe (nagyon olcsón havi 30- ért) Nem az volt a cél, hogy meggazdagodjunk, csak valaki fizesse addig a fenntartását még nem sikerül eladni. Egy szinte mindenre kiterjedő több oldalas szerződést írtunk, amibe benne volt többek között az is, hogy amennyiben vevő jelentkezik, ők kötelesek biztosítani a lakás megtekintését és ha eladásra kerül az ingatlan, akkor egy héten belül elköltöznek. Bejelentettem az adóhivatalba is, ahol elmagyarázták, hogy milyen pénztárkönyvet vezessek és hogy kell adózni utána. Az első pár hónapban semmi gond nem volt, én az adót is rendesen befizettem törvénytisztelő állampolgár lévén és próbáltam minden hónapban elszámolni velük. Aztán az egyik napon üresen találtam a lakást és a konyha asztalon ott volt egy csomó kifizetetlen számla. Mivel utólag jönnek a számlák még későbbi hónapokban is az ő fogyasztásukat fizethettem. Kb 150 ezer Ft károm volt. Mikor kerestem, hogy legalább próbálja meg törleszteni, akkor közölte velem, hogy azért jött Szegedre, mert ott kapott munkát, de annak a munkának már vége és mint munkanélküli, nem tud fizetni, de ha gondolom, akkor jelentsem fel, majd két évig pereskedhetünk, aztán ő elismeri és majd 500 forintjával talán elkezdi törleszteni. Nme kicsit bosszantott a dolog, de rájöttem, hogy ha nem akarom magamat plusz költségekbe verni, akkor a magyar jogalkotóknak hála jobb ha lenyelem és tanulok belőle, Azóta a lakás üresen áll és én fizethetem az üres lakás teljes rezsijét, ami havi 30 ezerrel csökkenti a nyugdíjamat. A központi fűtést fizetnem kell minden hónapban és a gázóra havi díja (anélkül, hogy megmozdulna!) havonta 1303 Ft! (Hogy ezt miért kell fizetnem az üres lakásban soha nem fogom megérteni.) De inkább fizetem, mint hogy még egyszer oda beengedjek albérlőt.”
 • 42. toth.andras.akos 2013. január 17. 20:00
  „Én is albérletben laktam, sőt lakom is jelenleg, de soha nem jutna eszembe tartozást felhalmozni, kárt okozni. Ez az egész valahol a bizalomról szól nálam, aminek alapja a korrekt elszámolás. Azt bizonyosan nem viselném el, ha a tulaj bármikor bejöhetne "ellenőrzés" címen, hogy aztán tudtomon kívül a privát szférámban kutakodjon. Nem egy ismerősöm járt már úgy, hogy eltűntek dolgai. Jöjjön előre megbeszélve akkor, amikor én is itthon vagyok, így nincs kifogásom, megihatunk egy jó kávét is. Ha trükközni akarnak velem, lelakom a kauciót, és már megyek is, keressen más palimadarat. Partner vagyok mindenben, de lehúzni nem hagyom magam.”
 • 41. Morpheus_RexXx 2013. január 17. 19:31
  „5. diverfrog 2013.01.17. 08:47
  Nálunk is hasonló a dolog.. beköltözést (mivel több gyerekes család vagyunk) követően derült ki, hogy a tulaj is tele van tartozással. A 0-ás számlák valótlanok, "csak statisztika jellegűek".. Február 1el beköltözve és bemondva a mérőállásokat kiderült, hogy igen sok elmaradás volt, ami ugye márciusban került számlázásra.. amiben a szolgáltató számlázott is, csak átalányt számlázott, és annak erejéig volt fizetve.. csak hideg vízből volt 60e elmaradás.. volt, amire mérőcsere (előző év nov-dec) óta nem volt számlázás.. sorra jöttek a kikapcsolási értesítők és mivel nem egyszerű családdal normális lakást és bérbeadót sem találni, fizetni kellett. Az előző bérlők közül 1 akiktől átvettük a lakást, rokoni viszonyban állt velünk és erre rá is kapott a tulajdonos. Be is ismerte, hogy neki ez a kényelmesebb.. ennyi erővel az összes rokon tartozásáért azt lehet "ütni" aki fizetőképesebb???
  De a távhő, közös költség, stb. tartozás nagyobb része is a tulaj sara volt, nem előző bérlőké (4fő).
  Flegmán közölte a tulaj, hogy ha nem tetszik, lehet menni.. persze ő sem akarta látván a fizetőképességünket.
  Most a nyakamban van -360es bankegyenleg, amivel kapcsolatban nem hajlandó megegyezni.. tavaly januárban (inflációs???) 10e-el (10x -es szorzó)emelt, mert nem tudta fizetni a törlesztőjét.. idén még nem emelt, de az ilyennél sincs igazi megoldás.. részben bútorozott a lakás.. és mi is kifestettük, villany szereltük, stb. a lakását.. ami szétesőben van a tulaj nemtörődömsége és felső emeletről való beázások miatt.. fizetéses meghagyás hiába, hivatalosan nincs végrehajtható jövedelme.. az ingatlanjai terheltek.. stb. Ha foglalunk, mi leszünk támadva.. de a foglalt dolgokat sem lehet értelmesen értékesíteni, felét nem adnák érte.. velünk akarta a saját (másik ingatlanból) használt gáztűzhelyét megvetetni, ill. mi költségünkön beszereltetni, mert a jelenlegi elavult, alkatrészhiány miatt nem javítható és robbanásveszélyes. Már beköltözéskor is az volt (3éve), nem is igazán használjuk..
  Mi konkrétan mint bérlők, nem 1 lelakott lakást újítottunk fel és szívták szó szerint a vérünket fentihez hasonlóan.. a makói önkori is.. beköltözéskor már költeni kellett a lakható állapothoz és ami alapban az ő kötelezettségük volt de mi pótoltuk, sem számolták és ismerték el.. mindent ingyen akartak megúszni és csak kasszírozni.. van saját ingatlan is, de nem szegeden.. ott pl. előző lakók törmelék és háztartási hulladékát új lakóval akarják eltakarítatni és még fel is szólítják hivatalosan, pénzbüntetést kilátásba helyezve.. hunniában vagy nevezhetem még hungarisztánnak is, minden szinten megy a vérszívás..”
 • 40. limlom 2013. január 17. 18:21
  „talán a közműre gyógyír lenne a kártyás mérők felszerelhetősége és kész.
  Mert így is úgy is nem a bérlő, hanem a lakás mérőóráját fogják díjtartozás miatt leszerelni. A tulajnak lesz kára és végül hátraléka. Csak hogy ez a szolgáltató bérlő üzletfeleknek nem buli.
  A díjhátralék meg egyértelmű. Azt már eddig kivesézték a többiek.”
 • 39. rózsakert 2013. január 17. 17:05
  „30.Tiszthelyettes 2013.01.17. 15:33

  MÁS: - ha megveszi a még nem eladott ingatlanunkat , ígérem azonnal befejezem e lapban a kommentelést,de amíg naponta néznem kell,hogy a hírdetésünk megjelenik-e---addig sajna néhány cikket is el fogok olvasni ,de ha ÖN tud egy JÓ ÉS IGAZ ,BIZTOSAN HAZÁJÁBAN MARADNI AKARÓ (látja nem kuruczot írtam!!!) MAGYAR EMBERT VEVŐNEK---AKI PERSZE FIZETŐKÉPES IS---ígérem a pénz bankszámlán koppanásától egyszer sem fog itt olvasni egy betűt sem tőlem.”
 • 38. rózsakert 2013. január 17. 16:54
  „30.Tiszthelyettes 2013.01.17. 15:33

  Nem tudom , ki ÖN , de ha megbántottam nemzeti érzéseiben, ÚGY MEA CULPA---ÉN CSAK ÍDÉZTEM A KÜLFÖLDÖN MEGJELENŐ SZALAGCÍMEK EGYIKÉT.
  Ígérem, ha A KURIRBAN fog kommentelni és bántót ír---persze nehéz lesz---A NYUGATI SZOMSZÉDJUKRÓL !--én nem fogom hasonló---az Ön jelenlegi írásával megegyező--- szellemíséggel megáldott írásommal távolmaradásra kérni !”
 • 37. nyuszituro 2013. január 17. 16:32
  „29. fotelagy 2013.01.17. 15:18

  Persze, aki középkorú és nincs lakás a <moderálva>e alatt, az biztos hogy egy életre képtelen vad<moderálva>. Szó sem lehet arról hogy mondjuk másik városba költözik, és nem akar ott venni egy lakást. Biztosan mindenkinek van 8 millió forintja hogy elő tudjon rángatni bármikor ekkora összeget lakásra.
  A magyar ember alapvető szükséglete egy lakás, amire aztán fizetheti a hatalmas törlesztőrészletet. Nálunk a lakásbérlésnek nincs kultúrája. Az albérlők aláírom hogy sokszor parasztok, de ugyanilyen parasztok a főbérlők is. Hívatlanul beállít megnézni hogy mit hova pakolok, képes berakni "átmenetileg" a lányát/fiát/rokonát abba a lakásba amit teljesen kiadott az albérlőnek.
  Szóval ennek az éremnek két oldala van, ezért is tartom korlátoltnak ezt a "gondolkozásmódot"”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasházak a szegedi finomöntöde helyén?

Lakóövezetbe sorolnák át a Rigó utcai finomöntöde és Rókuson a Tavasz utcai kenyérgyár területét. Tovább olvasom