Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

700 ezret bukott Üllés és London között

Üllés - Az üllési Markovics Attila munkahely reményében egy pesti cégen keresztül érkezett április végén Londonba, ahonnan 3 hét után szinte menekülnie kellett. A fiatalember 700 ezer forintot bukott az angliai kitérőn.
– Külföldön akartam megalapozni a jövőmet. Több ismerősöm dolgozott Londonban, ezért én is itt akartam elhelyezkedni. Ismerőseim nem tudtak helyben munkát találni nekem, így az interneten keresgéltem: beütöttem a külföldi munka, London szavakat, mire első helyen egy budapesti cég adatai jelentek meg. Egyből megtetszett az egyik ajánlatuk, egy nemzetközi vállalat lakberendezési áruházába kerestek raktárost, amihez nyelvtudás sem volt szükséges. Megörültem, mert az angolom nem valami erős. Felhívtam őket, mondták, milyen papírokra van szükségem, amelyek beszerzése után megkötöttük a szerződést – mesélt angliai munkavállalásának kezdeteiről Markovics Attila. A 21 éves üllési fiatalember még nem sejtette, hogy Angliában végül egy percet sem fog tudni dolgozni.

– Amennyire lehetett, utánanéztem a cégnek a neten: nem találtam semmi gyanúsat. 80 ezret fizettem azonnal, megvettem a repülőjegyet, és április 25-én megérkeztem Lutonba – mesélte.

Attila az interneten találta a közvetítőcéget. Fotó: Karnok Csaba
Attila az interneten találta a közvetítőcéget.
Fotó: Karnok Csaba

Attilának a szerződés szerint teljes körű szolgáltatást ígértek garantált 1 héten belüli munkába állással: a cég vállalta személyi azonosítójának és bankkártyájának elkészíttetését, az első munkahelyéig való fuvarozását és a reptérről a szállásra való szállítását. – Utóbbiért a szerződés szerint érkezéskor 25 fontot kellett fizetnem. A fuvar ott is volt, de a helyszínen már 30 fontot kértek. A még gyanúsabb dolgok ezután kezdődtek. Pesten még azt mondták, hogy kint is irodában folynak a tárgyalások, de egyből a szállásra vittek. Odafelé két másik embert vettünk fel, akik az iroda ügyintézőinek mondták magukat. A szállásra érve jelezték: a bútoráruházban biztos nem tudnak munkát adni, de ne aggódjak, hamar keresnek hasonlót. Azonnal 300 font lakbért kellett fizetnem, és 150 fontot kértek az ügyintézésért. Fizettem, mert a szerződésben ez az összeg is le volt fektetve – magyarázta Attila.

A fiatalember munkába állásához szükséges azonosítószámát nem kapta meg néhány napon belül, május 5-ére kapott először időpontot az ügyintézőktől, de utóbb kiderült: azon a napon az angoloknak állami ünnepük volt, nem volt nyitva semmi. – Közben beszéltem a szálláson más magyarokkal, akiknek szintén nem volt még bankkártyájuk és azonosítójuk. Telefonáltam a szüleimnek, akik beszéltek az itteni irodával: gyors megoldást ígértek. Telt-múlt az idő, lassan lejárt a kétheti lakbérem, és a pénzem is fogyott. Egyszer csak felhívtak este 11-kor, hogy másnap reggel 5-kor el kéne indulnom egy autómosóba dolgozni. Hozzátették: kis szépséghibája a dolognak, hogy másfél óra buszozás után még metrózni és vonatozni kell. 4 óra lett volna az odaút és 4 óra vissza, a megbeszéltek ellenére pedig a fuvarozásom helyett egyedül kellett utaznom. Azt mondták, 2 font lesz a vonatjegy, de 12 volt. A beígért fizetés így csak kicsivel volt több az utazás költségeinél. Amikor az induló vonatot sem találtam meg, eldurrant az agyam: felhívtam az ügyintézőt, és közöltem, hogy nem akarom ezt a munkát. Ezután 2 ottani társammal elküldtek egy angol munkaközvetítő irodába, ahová szintén nem jöttek velük: 3 órán át kerestük a helyet, mire megtaláltuk. Mondtuk, ki küldött, és bármit vállalnánk. Kérdezték: jól tudunk angolul? A nemleges válasz után, mivel úgy jöttünk ki, hogy nyelvtudás nem szükséges, elküldtek minket – mesélte Attila.

Több társának, akiknek ennyi idő alatt elfogyott a pénzük, az ügyintézők kölcsönt ajánlottak fel, amit többen el is fogadtak. – Én már csak a hazautazáson agyaltam. Ez valahogy a fülükbe jutott, és elkezdtek kérdezősködni a részletekről. Ígérték: kétheti szállásomat kifizetik, jó vagyok náluk, majd visszafizetem, ha lesz munkám. De 2 hét után még azonosítóm és bankkártyám sincs! – csattantam fel, és gondolkodási időt kértem. Ezután léptünk le két ottani ismerősömmel: én az egyik rokonom anyagi segítségével tudtam repülővel hazajönni, a másik kettő busszal utazott. Az indulásig két napig várakoztunk Angliában, közben folyamatosan kerestek telefonon az ottani ügyintézők, de nem vettük fel. 700 ezer forintot buktam a 3 hét alatt. Örülök, hogy itthon vagyok, és a közeljövőben nem kívánkozom külföldre. A szüleim írtak egy levelet az irodának, amelyben magyarázatot várnak a történtekre, de nem reagálnak. Egy pozitívuma akadt az egésznek: 3 hét alatt több élettapasztalatot szereztem, mint az eddigi 21 évem alatt – mondta Attila.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. mihaly-1 2012. június 13. 10:28
  „Hiába vannak, tisztességes szülök, ha a fiatalok önfejűen döntenek és a barátokra jobban hallgatnak!! A munkaügyi hivatalok miért vannak Magyarországon, ha nem tudnak segíteni a fiatalok elhelyezkedésében, vagy szakképzésre irányítani!!
  A beteg embereket meg arra kötelezik, hogy munkát vállaljanak és dolgozzanak!!”
 • 106. ossian33 2012. június 12. 20:08
  „102. hrdflr 2012.06.12. 10:16
  Te melyik bolygón élsz???”
 • 105. Emberségetavilágnak 2012. június 12. 18:07
  „Sok, jelen fórumon megnyilvánulóval szemben azt tapasztalom, hogy külföldön tanuló, dolgozó magyar fiatalok esetében az egymásra utaltságnak közösségformáló hatása van.
  Nem ülnek állandóan egymás nyakán, de bizony, abban a pillanatban, amint a szükség úgy hozza, megy a körtelefon és pattognak az ötletek, indul az IQ-akció.
  Nem világmegváltó dolgokról van szó, hanem abszolút hétköznapi, bárkivel előforduló esetekről: munkahely és/vagy szálláshely, esetleg orvos, jogsegély keresés, albérlet berendezése, bababútor beszerzés, költöztetés, tolerálható határon belül anyagi kisegítés, vagy, ami nagyon fontos, esély, hogy a saját anyanyelvükön jól kipanaszkodhatják magukat
  Futott bele a "csapatba" olyan is, (épp a közelmúltban) akinek lövése nem volt, mit mondanak neki, nem értette a nyelvet, nem volt pénze, de szereztek neki szállást félnapos "ledolgozásért", segítették költözni, segítették mellékállást találni, aztán szálláshelyes munkahelyet szerezni. Tény, hogy az ügy kapcsán öten durván másfél órányi időt telefonáltak el de eszükbe nem jutott volna a telefonszámlát lobogtatni, hanem örültek hogy segíthettek.
  Ha valamelyikük megbetegszik, biztos, hogy ül egy magyar az ágya mellett, míg átesik a krízisen.
  Bármelyikük, ha itthon jár, mindig visz mindegyiknek csekély, gesztus értékű hazai meglepetést.
  Magyarokról van szó. IGAZI, MAGYAR MAGYAR MAGYAROKRÓL.
  Tanulnak. Dolgoznak. Emelt fővel járnak.
  "Ember lenni, mindég, minden körülményben"
  Akkor nincs miért röstelkednünk.”
 • 104. mvari 2012. június 12. 12:05
  „102. hrdflr 2012.06.12. 10:16 - Nalad a pont!
  101. domokosferenc 2012.06.12. 08:20 - Nem most kell hoborogni, hogy hujujujujjjj, van egy ceg, aki kamu! 90, mondom KILENCVEN szazalekuk kamu! Menj el gyerekcsosznek, kapsz enni, lesz szallasod, maradj par honapot, szedd ossze magad anyagilag (mert ossza lehet) es alapozd meg az angolod! Kell ennel jobb kiindulas? Ne legyetek mar ennyire kishituek, naivak es BALGAK! Konyorgom...”
 • 103. szegedivagyok 2012. június 12. 10:46
  „Ez a gyerek teljesen h...lye. Hogy gondlta, hogy nyelvtudás nélkül neki indulhat a nagyvilágnak?Igazából a szülei is hibásak. Egy ilyen fiatalembernek szüksége lett volna értelmes felnőtt tanácsaira, ami ezek szerint nem volt meg.

  Tudomásul kell venni:nyelvtudás nélkül, szakma nélkül külföldön sem kell senki.Tudomásul kellene végre venni, hogy tanulni kell és nem mindig mástól várni, hogy a sült galamb berepüljön az ember szájába.Az a baj ebben az országban, hogy a többség azt gondolja neki minden ingyen jár és helyette mindent megoldanak.Na, ez nem így van.Ideje lenne felébredni!!!”
 • 102. hrdflr 2012. június 12. 10:16
  „94:Ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye.”
 • 101. domokosferenc 2012. június 12. 08:20
  „A CEGET FELL KELL TENNI MINDEN HOVA A NETRE ,MERT HABOSAK ES LEHUZOSAK!! NEM SZABAD HOGY MASOK IS UGYAN EBBEN A CIPOBEN JARJANAK! FELL KELL OKET JELENTENI!! AD MEG A NEVUKET , ES EN LENYOMOZOM OKET LONDONBAN VAN RENDORSEGI KAPCSOLATOM , ES AZ EGESZ BAGAZS 2 PERCEN BELUL SITTEN VAN!! DE HA PESTEN VAN AZ IRODA ,AKKOR AZ MEG JOBB! INFORMACIOT KEREK ROLUK SURGOSEN!!!!”
 • 100. booo 2012. június 12. 05:15
  „Szinte vártam ezt a cikket! Az elmúlt napokban ömlik mindenhonnan hogy az emberek ideiglenesen itt hagyják az országot. Vártam és sejtettem hogy a DM következő cikke egy ellenpélda lesz! Sajnálom az esetet de lehetett volna körültekintőbb vagy választani egy jól bejáratott ismerősök által már kitaposott utat.
  A DM készíthetne olyan cikket is a korrektség kedvéért, amikor kiment a munkavállaló, minden klappolt, jól érzi magát, dolgozik, megbecsülik és korrekt unyijós fizetést kap. És persze eszében sincs hazajönni...
  Mert ez lenne szerintem a korrekt! És kijelenthetné valaki azt is, hogy az elmúlt 2 évben többszörösére emelkedett a külföldön munkát kereső és vállaló, "kétségbe esett" emberek száma. Aminek véleményem szerint a jelenlegi Kormány extra adóinak, felelőtlen politikája az oka! De lehet hogy csak én látom így !”
 • 99. Tömeg 2012. június 12. 01:37
  „Egyre több ismerősöm keres meg hogy segítsek munkát szerezni. Amikor kérdezem hogy beszél e valamit németül általában az a válasz hogy nem, de minden munkát elvállalnának. Amikor mondom hogy nyelvtudás nélkül nem lehet munkát kapni,ezért nem tudok segíteni,akkor megsértődnek rám. Nem értik hogy van itt több millió külföldi munkavállaló aki szintén minden munkát elvállal,és még kommunikálni is lehet vele valahogy.”
 • 98. JungHeinrich 2012. június 11. 23:27
  „Nem ertem miert kell szidni azt a szerencsetlent! Megjarta na es? Nem minden ember egyforman talpraesett, ezert talaltak ki kulonbozo szolgaltatasokat, hogy megkonnyitsek a dolgod es penzt keressenek vele.Ez az elet probaja,ami majd letori a szarvakat( vagy nem) de semmikepp karorvendo foteltudosok igaza,akik tudjak a Tuttit. Ez nem a srac szegyene hanem aze a nemzete amit orokre ott hagytam a csaladommal egyutt! Magyarorszagon jelenleg az elet az ertelmetlenseg hatarat surolja es kivanom az uriembernek a levont tanulsag utan induljon neki megegyszer es az elvesztett penze hamarabb visszajon mint gondolna,ha otthon marad az o valasztasa,de magyarorszagra pazarolni a draga perceket az eletunkbol hulyeseg...”
 • 97. nagyob 2012. június 11. 23:17
  „87. ossian33

  Igazsag szerint nem bantottam, de sajnalni egyaltalan nem tudom.

  Multkor volt egy csalad kinnt nallam, ok is ´kikoltoznek´ 4 napig maradtak. 4 napig ultek a szobajukban, munkat nem kerestek annak ellenere, hogy tanacsokkal weboldalakkal ellattam oket. 4 nap utan elfogyott a penzuk. Az ilyenek nem felkeszultek nincs kitartasuk. Sajnos a fenti eset is tipikusan ilyen. Hidd ell lattam ilyet mar (sajnos!) eleget, hogy tudjam.”
 • 96. jozko 2012. június 11. 22:06
  „Mignon:

  Köszönöm a figyelmet!

  Mindenki figyelmébe ajánlom:
  a tapasztalt segítő nagyon sokat jelent az eligazodásban!
  Sajnos sokan nem tudnak illő tisztelettel /uram bocsá olykor alázattal/ kérni, kérdezni:
  akinek a foga fáj, bizony nyalogassa - és alkalmasint tegyen félre politikai, "faji" , vallási fenntartást /gőgöt/!
  Tájékozatlannak, tapasztalatlannak - vagy egyszerűen butának - lenni nem mindig szégyen , de mindig szégyen annak maradni, ha a tanulás csak a szorgalom hiányán vagy a rátartiságon múlik!

  Mignon:

  A felsorolt "jó" tulajdonságaid szükségesek - és jó esetben elégségesek egy "Majd értesítjük..."
  udvarias eltanácsoláshoz.

  Tuti befutó lehetsz / a felsoroltak nélkül is.../ egy két befolyásos protektorral, aki és/vagy az Adó és Vámhívatalnál, a Kormányhivatalnál, a Polgármesteri Hívatalnál, a Munkaügyi Hívatalnál, a Fogyasztóvédelemnél,
  Támogatások Odaítélését Elbíráló Szervnél tótumfaktum...
  Esetleg ha a feleséged ezek valamelyikének feleségével egy fodrszászhoz jár!
  Diplomája, nyelvvizsgája akárkinek lehet,az kevés a bizalomhoz...”
 • 95. BFerry 2012. június 11. 21:51
  „Sziasztok,
  nem is tudom mit mondjak erre? Külföldre menni nyelvtudas nelkül? En mar 30 eve nem Szegeden elek, van Nemetorszagban rengeteg munka, föleg ha szakkepzett vagy, es spezalis a tudasod, amit mas nem tud. De a
  mi cegünknel is van vagy 5 nyitott allas:
  -kereskedelmi ügyintezö, anyagformi csoportvezetö, külszolgalatos (technikus) - de nyelv nelkük ki tud dolgozni?
  Meg azt sem ertem, hogy olyan hogy lehet, mindet megcsinalnek? Szerintem azert legyen egy kb. elkepzeles, mi az
  a terület, ami nekem jol all.
  Es meg egy, aki penzt ker a közvetitesert, vagy akarmiert, az el kell felejteni - azok mind ügyeskedök, azok nem komolyak.
  Fiatal vagy meg, tanulj nyelvet, es szakmat, es akkor biztos sikerülni fog! Ki kell jönni egy varosba, 2-3 hetre, be kell menni a Munkahivatalba, ujsagokat kell nezegetni - es nem fogog magad a sok allasajanlattol megmenteni!
  De nyelv nelkül? Sajnos nem megy!
  Sok sikert Stuttgartbol!
  Ferry”
 • 94. ossian33 2012. június 11. 21:01
  „86. partizánok 2012.06.11. 20:20
  Mérnök fiamat sehova sem vették fel, mert nincs min. 2-3 év szakmai gyakorlata!!!!!!!!!
  Pályakezdőnek honnan lenne?
  Na majd most, X %-kal csökkentett bérért mindegy lesz, h van gyakorlat vagy nincs, talán.... Gondolom 1-2 hét alatt BE KELL tanulni, a csökkentett fizu meg marad ...”
 • 93. pepe1 2012. június 11. 20:57
  „Nekem eszembe sem jutott magyarországi közvetítőcéggel foglalkozni. Összegyűjtöttem kb. 2 hétre elegendő pénzt, kocsiba vágtam magam, fogtam páromat és jöttem. Bementem egy itteni munkaközvetítőbe, ott egy tesztet írattak velem (angolom csak alap körüli), és másnap tudtam kezdeni a melót. Fizikai munka, otthon is azt csináltam, 3,5-5-szoros bér, jobban élek, tudok félretenni. Párom angolja kitűnő, Ő diplomásként helyezkedett el kb. 2 héten belül önerőből, közvetítő nélkül. A magyar közvetítőket nem javaslom senkinek, bár nincs tapasztalatom, de nem ismerek olyan embert, akinek bejött volna.”
 • 92. Queenmargareth 2012. június 11. 20:56
  „91.Köszönöm!!!
  ezt még nem láttam!”
 • 91. macs 2012. június 11. 20:47
  „90. Queenmargareth,
  Te jutottál az eszembe:
  Telefonközpont kezelő
  Körzet: Szeged
  Feltöltve: 2012.06.09.
  A mellkasi Betegségek Szakkórháza, Deszk felvételt hirdet telefon-központ-kezelői munkakörbe. Szükséges feltétel: érettségi bizonyítvány. Bérezés a Kjt. szerint. Megváltozott munkaképességűek jelentkezését is várjuk. Érdeklődni lehet Muhari Laura munkaügyi előadónál az 62/571-516 telefonszámon.”
 • 90. Queenmargareth 2012. június 11. 20:34
  „86. partizánok 2012.06.11. 20:20
  Igen, mindenféle mérnököt keresnek így igaz, DE, ha nincs mérnöki képesítésed, hogy jutsz be?
  Adminisztratív munka:minimum 2 nyelv anyanyelv szintű ismerete, minden softver teljes tudása stb minimálbérért.
  Adminisztratív munka 95 %-ban diplomát kérnek.
  Tehát egy érettségizett embernek sehol nincs esélye a közmunkán kívül.
  Megnézted, miket kérnek pontosan?
  Közgazdasági végzettség, diploma, hiába van ismereted, de papírod nincs:nem vesznek fel.
  stb.”
 • 89. lukrecia 2012. június 11. 20:31
  „Ki lehet menni barhova uraim, de min 3.4 honap intenziv specialis nyelvtanulassal elotte. Egyebkent itt Karslruheban a mohacsi hitelkarosultak minden nyelvtudas nelkul vannak kint, csak az uzem ami foglalkoztatja oket tart egy nemet -magyar tolmacsot. 12 oraban kolbaszt tolteni 5C fokos csarnokban nem leany alom. De a tisztan elteheto 1300 euro mar sokaknak jol csengo javadalaom. egyebkent meg "Personal service" a munkaerokozvetito”
 • 88. partizánok 2012. június 11. 20:30
  „A fiatal ember elhitte -többek között- az ideírogató, "bezzeg nyugatolók" beírásait, hogy "bezzeg nyugaton" kolbászból van a kerítés, vasvillával hányják be a pénzt az ablakon és 10-15-szeresét lehet keresni a magyar fizetéseknek.
  Hát NEM.
  Köszönet, hogy közzé tette és ezzel segített a sorstársainak, hogy ne keveredjenek hasonló helyzetbe.
  Naív hiszékenységével visszaéltek.
  Sajnos.”
107 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusáron a cseresznye - grammra mérik

Elfagyott az idei cseresznyetermés java az országban, ezért a nyárelő slágergyümölcséből kevés van, egy kiló ára csaknem 1000 forint. Tovább olvasom